Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Beslenmenin diş çürüğüne etkisi

Beslenmenin diş çürüğüne etkisi
0
168

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Diş çürüğü, dental plaktaki bakterilerin besin karbonhidratlarını fermente etmesi sonucu üretilen asitler bilhassa de laktik asit tarafından diş dokularının lokalize yıkımıyla ortaya çıkan enfeksiyöz bir hastalıktır.

Çürük oluşumu için :

a. Karyojenik bir mikroflora

b. Yatkın bir konak

c. Mineyi demineralize edebilecek bir diyet

d. Çürük oluşabilmesi için devir gereklidir. Bu temel ögelerin değişmesi bireylerin çürük aktiviteleri arasındaki farklılığı yaratır. Bunun yanında dişlerin morfolojileri, diş serisindeki anomaliler, mine ve dentinin mineralizasyonu ve aside karşı direnci, tükürüğün; akış suratı, pH’sı, yoğunluğu, tamponlama kapasitesi üzere birtakım ikincil faktörler konağın karyojenik faktörlere karşı direncini tesirler. Karyojenik mikrofloranın yoğunluğu, tipi ve asit oluşturma kapasitesi bireyler arasında büyük farklılıklar gösterir.

Umum olarak besinlerin fizikî ve kimyasal yapısı, bakterilerin diş yüzeylerine tutunma, koloni oluşturabilme ve metabolizmalarını etkileyerek çürük oluşturucu güçlerini şekillendirir. Fakat azık unsurlarının çürük oluşturma kapasitesi yiyeceklerin alınım sıklığı yahut devri üzere çok sayıda yan faktörden de etkilenir. Bu nedenle karyojenik gücün tayininde yalnızca fizikî formu ve kimyasal yapıyı bilmek ehil olmayıp, karmaşık çok sayıdaki etkenin de araştırılması gerekmektedir.

Bu nedenle bir besin unsurunun çürük yapmıyor olarak nitelendirilmesi lakin laboratuar bulgularının klinik araştırmalarla desteklenmesiyle mümkündür. Lakin umumi bir kural olarak asidik yapıda olmayan azık hususları çürük oluşturmaz olarak kabul edilir. Bir azık unsuru alındıktan 30 dk. sonra plak pH’sını 5.5’in altına düşürmüyorsa dişler için zararsız kabul edilir. Çürük oluşturmayan besin unsurlarının, bilhassa çürüğe yatkın bireylerde, öğünler arasında alınması, çürük önleyici programlarda; florür, fissür örtücü ve beslenme düzenlenmesinin birlikte kullanılması gerekir.

 
858,497Konular
982,566Mesajlar
30,312Kullanıcılar
aarassqeSon üye
Üst Alt