Besleyici Taneler: Pirinç Öğünlerimizde hemencecik her gün türlü şekillerde tükettiğimiz pirinç, diğer ülkelerin mutfaklarında da özel bir yere sahip Pirinç B vitaminleri, lif ve mineraller bilhassa de kalsiyum ile demir açısından fazla zengin bir gıda Et ve sebzelerle bütünleşerek besinsel değeri daha da artıyor Pirincin içeriğinde nitelikli protein ve zengin aminoasitler bulunuyor Bu açıdan bakıldığında pirinç makarnaya oranla daha fazla besinsel değerler içeriyor Yüksek miktarda nişasta içeriyor bu nedenle 12 saat içinde hazmedilebiliyor Oysa makarnanın hazmı daha uzun sürüyor, 34 saat gibi Kolesterol içermiyor Düşük miktarda sodyum içermesi nedeniyle kalpdamar ve yüksek kan basıncı hastalarına pirinç yemeleri öneriliyor İdeal bir stabilizatör Mide sorunları olanlar, hazımsızlık çekenler ve karaciğer rahatsızlığı olanlara pirinç iyi geliyor Rafine pirince oranla kepekli pirinç daha yararlı Vitamin, mineral, lipid ve besinsel lifler açısından daha zengin Kepekli pirinç parlak rengini daha fazla yağ içermesine borçlu Oysa beyaz pirince göre daha uzun vakit pişmesi gerekiyor