Varlıklı lif, mineral ve protein içerikleri ile hem sağlıklı hem de ekonomik bakliyatlar mutfağımızın göz bebekleri. Birbirinden hoş yemekler olağanüstü salatalar ve çorbalar yapabilir sofraları ziyafete çevirebilirsiniz! Gelin bakalım neler yapabiliyoruz, sonra çabucak mutfağa!
1. Maş Fasulyesi Salatası
Materyaller
1 su bardağı maş fasulyesi
2 yemek kaşığı parmesan peyniri
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 adet limonun suyu
1/2 demet dereotu
Maş fasulyesini bir gece evvelce ıslatın. Islattığınız fasulyeleri 10-15 dakika haşlayın. Dereotunu ince ince kıyın. Haşlanan fasulyeleri soğutun. Öbür bir kasede nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve limon suyunu karıştırın. Hazırladığınız sosu maş fasulyesiyle karıştırın. En son ince kıyılmış dereotunu ve rendelediğiniz parmesanı ekleyin ve salatanız hazır.
2. Ayran Aşı Çorbası
Gereçler
1 su bardağı buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 diş sarımsak
3 su bardağı yoğurt
Taze nane
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Su
Geceden buğdayı ıslatın. Çorbayı yapmaya buğdayı haşlayarak başlayın ve süzün. Yoğurdu, ezilmiş sarımsağı, tuz, karabiber, zeytinyağını büyük bir kase içine dökün ve güzelce çırpın. Azar azar soğuk su dökün. Haşlanan buğday, nohut ve taze naneyi ek edin. Buzdolabında soğutup taze nane ile servis edin.
3. Mercimekli Bulgur Pilavı
Materyaller
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
2 su bardağı kaynar su
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yağ ve yemeklik doğranmış soğanları bir tencereye koyup kavurun. Bulguru ayıklayıp bol bol yıkayın. Kavrulan soğanların içine bulguru, haşlanmış mercimeği, kaynar suyu ve baharatlarını ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Suyunu çekince, biraz dinlendirip afiyetle yiyin.
4. Nohutlu Semizotu
Materyaller
Yarım demet semizotu
Yarım demet dereotu
1 orta uzunluk kase koyu kıvamlı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta uzunluk soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yoğurtlu salata için, semizotu ve dereotunu çok ince olmayacak halde doğrayın. Sarımsağı biraz tuzla ezin. Yoğurtla karıştırıp yeşilliklere ek edin. Salatayı servis tabağına alıp yayın. Nohutlu kavurma için, tavaya yarım ay halinde doğranmış soğan ve zeytinyağını alıp, soğan yumuşayıp pembe renk alana kadar kısık ateşte soteleyin. Salçayı ekleyip yavaşça kavurun. Bu esnada acı pul biber de ekleyebilirsiniz. Kimyon ve karabiberi ekleyip karıştırın. Servis tabağındaki yoğurtlu salatanın orta kısmına nohut kavurmasını yerleştirin.
5. Antalya Piyazı
Materyaller
500 gram çandır fasulyesi
4 adet domates
6 adet haşlanmış yumurta
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı tahin
1 limonun suyu
5 yemek kaşığı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
Fasulyeleri ayıklayıp bir gece evvelden ılık suda bekletin. Ilık suda şiştikten sonra suyunu süzüp derin bir tencereye alın. Fasulyelerinizi üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyerek orta ateşte haşlayın. Ardından piyazın sosunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için tahini derin bir kaba alıp üzerine limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı, kimyon, tuz ekleyerek karıştırın. Sosu akışkan kıvama getirene dek azar azar su ekleyin. Kuru soğanı yarım ay halinde, domatesleri iri küpler halinde doğrayın, katılaşana kadar haşladığınız yumurtaları soyun ve dilimleyin. Haşladığınız fasulyeleri servis tabağına alıp üzerine tahinli sosu gezdirin. Akabinde doğradığınız domates, soğan, yumurta dilimleri ile süsleyin ve kalan sosu tekrar üzerine dökün. Piyazınız hazır!
6. Fava
Materyaller
2 su bardağı kuru bakla
4 su bardağı sıcak su
1 adet büyük uzunluk kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Kuru soğanı iri modüller halinde doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız kuru soğanı, hafif bir renk alana kadar kavurun. Sıcak suyu tencereye aktarın. Pişirme müddetini kısaltmak ismine uzun müddet suda beklettiğiniz kuru bakla, toz şeker, tuz ve portakal suyunu ekleyin. Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika orta ateşte kaynatın. Zeytinyağının eşsiz bir tat verdiği favaya kavuşmak için blender yardımıyla karışımı püre haline getirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine çokça zeytinyağı gezdirin. İsteğe nazaran dereotu ile süsleyin. Bu keyfi daha da doyurucu hale getirmek için kızarmış ekmek dilimleri üzerinde sevdiklerinizle paylaşın.
7. Börülce Salatası
Gereçler
2 su bardağı kadar kuru börülce
5-6 adet kornişon turşu
4-5 adet taze soğan
1/2 demet dereotu
3-4 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3-4 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı silme karabiber
Börülceleri 3-4 saat suda beklettikten sonra bol suyla haşlayın. Haşlandıktan sonra süzgece alıp kara suyu gidene kadar suyun altında yıkayın. Turşuları küçük küpler halinde doğrayın. Soğanları, sarımsakları ve dereotunu da ince ince doğrayın. Sos materyallerini bir kapta karıştırdıktan sonra bütün materyalleri haşlanmış börülceyle birlikte karıştırın. Buzdolabında bir saat kadar beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
8. Fellah Köfte
Materyaller
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı tam buğday unu
2.5 su bardağı kaynar su
1 yumurta
2 silme çay kaşığı kimyon
1 silme çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 kısım yeşil soğan
1/2 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Bulgur, tuz, kimyon ve karabiber kaynar su ile karıştırıp 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirildikten sonra yumurta ve un ek edilip düzgünce yoğurun. Yaklaşık 10-15 dakika yoğurun. Daha sonra fındık büyüklüğünde toplar yapıp üzerine parmakla yavaşça bastırılıp biçim verin. Kaynayan suya atılarak 10 dakika kadar haşlayın. Öteki bir tencerede zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsaklar öldürülür, salçalar ekleyin. Yarım kahve fincanı su eklenir ve haşlanan köfteler bu sosla karıştırın. İnce ince kıyılan yeşil soğan ve maydanoz ile servis yapın.Malzemeler
1 su bardağı nohut (haşlanmış)
1 adet kabak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı un
1/2 demet dereotu
1 su bardağı sıvı yağ
Kabağı rendeleyin ve rendelenmiş kabakların suyunu sıkın. Mutfak robotunda önce haşlanmış nohutları yavaşça çekin akabinde rendelediğiniz kabakları da ekleyerek püre kıvamına getirin ve geniş bir kaseye alın. Kabaklı harcın bulunduğu kaseye baharatları ve unu ekleyerek bir spatula yardımıyla karıştırın. İnce ince kıydığınız dereotunu da harca ekleyerek yavaşça yoğurun. Şekil verebileceğiniz kıvama geldiğinde elinizi yağlayın ve ceviz büyüklüğünde harç alıp top biçiminde yuvarlayın. 5-10 dakika kadar buzlukta yahut 20-30 dakika buzdolabında dinlendirin. Bir tencereye kızarmak için sıvı yağ ekleyin ve ısıtın. Buzdolabından çıkardığınız kabak falafelleri birer birer tencereye ekleyerek kızartmaya başlayın. Dışı kızardığında bir kürdanla denetim edip içinin de piştiğinden emin olduğunuzda tencereden alın ve birinci sıcaklığının çıkmasını bekleyerek akabinde servis edin. Afiyet olsun!
9. Falafel
Gereçler
1 su bardağı nohut (haşlanmış)
1 adet kabak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı un
1/2 demet dereotu
1 su bardağı sıvı yağ
Kabağı rendeleyin ve rendelenmiş kabakların suyunu sıkın. Mutfak robotunda önce haşlanmış nohutları yavaşça çekin akabinde rendelediğiniz kabakları da ekleyerek püre kıvamına getirin ve geniş bir kaseye alın. Kabaklı harcın bulunduğu kaseye baharatları ve unu ekleyerek bir spatula yardımıyla karıştırın. İnce ince kıydığınız dereotunu da harca ekleyerek yavaşça yoğurun. Şekil verebileceğiniz kıvama geldiğinde elinizi yağlayın ve ceviz büyüklüğünde harç alıp top halinde yuvarlayın. 5-10 dakika kadar buzlukta yahut 20-30 dakika buzdolabında dinlendirin. Bir tencereye kızarmak için sıvı yağ ekleyin ve ısıtın. Buzdolabından çıkardığınız kabak falafelleri birer birer tencereye ekleyerek kızartmaya başlayın. Dışı kızardığında bir kürdanla denetim edip içinin de piştiğinden emin olduğunuzda tencereden alın ve birinci sıcaklığının çıkmasını bekleyerek akabinde servis edin. Afiyet olsun!
10. Baklalı Enginar
Gereçler
6 adet enginar
2 adet beyaz soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
2 su bardağı su
1/2 kg iç bakla
1 adet beyaz soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 su bardağı su
Bir tutam dereotu (üzeri için)
Soğanları soyup, ikiye kesip, halka halka doğrayın.Daha sonra zeytinyağını yayvan bir tencereye koyup, soğanları ekleyip, birlikte birkaç dakika kavurun.Soğanlarınız yavaşça kavrulunca içine enginarlarınızı ekleyin, üzerine unu, şekeri , tuzu serpip, limon suyunu ve suyunu ekleyip, pişmeye bırakın. Öbür bir tencereye baklanızın soğanlarını doğrayın, zeytinyağını ekleyip, yavaşça kavurun. Daha sonrada üzerine iç baklalarınızı şekeri, tuzu, limon suyunu ve suyu ekleyip, uygunca pişirin. Enginarlarınız ve baklalarınız pişince ocaktan alın ve tencerelerinde soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra enginar çanaklarınızın içine baklalarınızı doldurup, üzerini dereotuyla süsledikten sonra servis edin.
11. Kısır
Gereçler
2 su bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı salça
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı limon suyu
1/2 çay bardağı nar ekşisi
5-6 kısım taze soğan
1/2 demet maydanoz
Tuz
Pul biber
İnce bulguru derin bir kaba alın ve üzerine sıcak suyu ek edip ağzını kapatın. Bulgurlar şişince tane tane olması için karıştırın. Üzerine yeşillikler hariç tüm gereçleri ek edip harmanlayın. Son olarak ince ince kıydığınız maydanoz ve soğanları ek edip karıştırın. Afiyet olsun!