Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Betimleme İle İlgili Örnekler

Betimleme İle İlgili Örnekler

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Tanımlama nedir?
Betimlemeye örnekler
Betimlemeyle ilgili örnekler

Betimleme en yalın biçimiyle sözcüklerle resim çizme işidir Varlıkların niteliklerinibu varlıkların duyularımız üzerinde uyandırdıkları izlenimleri belirtmektirTanımlama nesnelerin varlıkların belirgin özelliklerini tanıtıp göz önünde canlandırmaktırBu anlatımda okuyucunun dağıtılmış duyularına seslenilerek anlatılan varlıkla ilgili izlenim kazanılması amaçlanırBu amacın gerçekleşmesi için özenli bir gözlem gerekirGözlem esnasında ayırt edici özelliklerin anlatılmasına itina gösterilir

Yazarın gördüklerini okuyucunun gözünde canlanacak biçimde anlatmasıyla oluşan bir anlatım biçimidir Betimlemede başlıca olan görselliktir böylece gözle algılanan renk ve biçim ayrıntılarına büyük yer verilir

Tanımlama yalın bir söyleşiyle sözcüklerle resim çizme sanatıdır Görme işitme tatma dokunma koklama… gibi duyu organlarımız aracılığıyla varlıkların belirleyici niteliklerini sezgi bu nitelikleri belirterek onları görünür kılmadır Tanımlama varlıkların kendilerine özgü niteliklerini sözcüklerle anlatma işidir Varlıkların eşyaların ve olayların en keskin özellikleriyle tanıtılıp göz önünde canlandırılmasına karşın bir anlatım yoludur Tarif bir bakıma varlıkların nesnelerin ve olayların sözcüklerle resmini çizmektir Bu anlatım okuyucuların duygularına hayal gücüne seslenir; yani yazar dış dünya ile varlıklarla ilgili izlenimlerini okurlara da adapte etmek ister Bunun için de bilinçli tedbirli bir gözlem aracılığıyla ayrıntı seçer Seçtiği ayrıntıları imge (hayal) oluşturacak biçimde düzenler

HOROZ

Sırtında güya kanla, altınla işlenmiş ağır, parıl parıl bir manto! Başında vahşi ruhunun timsali gibi balta biçiminde kıpkırmızı tacı! Yerde hançer gibi keskin bir gaga! Sonradan, ayaklarındaki mahmuz dediğimiz sivri süngüleri! Uyarı ederdim: Tavukların hiçbirini sevmezdi

Yerde bir şey bulup “gıt gıt diye çağırması, beni hiddetlendiren bir yalandı Yiyecek bir şey buldu mu kendi yutardı Yenmeyecek, yutulmayacak bir taş, bir kum parçası buldu mu hemen tavuğa ikram:

Gıt, gıt, gıt!

ÖSeyfettin

Nahçivan'daki Mümine Hatun Türbesi, fazla köşeli Selçuklu türbe tipinin ve tuğla işçiliğinin en güzel örneklerindendir Dışarıdan on köşeli, doğru silindir biçimli bir yapısı vardır Saçak kısmında üç mukarnas sırası ve kufi yazı şeridi gövdeyi sarar Bu Çini harfli şeridin altından on kenar, silmelerle birbirlerinden ayrılır Tuğla mozaik yazıların süslediği silmeler, herkes değişik kompozisyonlar içeren panolar biçimindeki yüzeyleri sınırlandırır Sivri kemerli kapının üstüne, eseri yapan Nahçivanlı Sanatkâr Acemi ibn Ebu Bekr ’in imza kitabesi konmuştur Daha yukarıdaki bir kitabeden de yapının 1187 ’sde tamamlandığı, okunur *

858,498Konular
982,037Mesajlar
30,020Kullanıcılar
kralbproSon üye
Üst Alt