iltasyazilim
FD Üye
Beyin Göçü Etkileri Maddeler Halinde
Gönderen Ülkelere Mümkün Olumlu Etkileri
Haricen eğitim alarak dönen insan sermayesi tanıdık olmayan araştırma kurumları ile bağı kuvvetlendirir bilgi akışı ve işbirliği imkanları sağlar
Teknolojide ihracat fırsatı doğurur
Dışarıdakilerle iletişimi geliştirerek karşılıklı girişimler ve para transferi sağlar
Yurtdışında başarılı girişimlerde bulunan kişiler işletme alanında yönetim deneyimleri kazanır ve global iletişime geçişi sağlar
Daha yüksek beceriler arayan kişileri teşvik eder
Kaliteli ihracatta olası riski azaltır kişisel eğitim yatırımlarından malum geri dönüşü artırır
İç ekonomide nitelik arayışını sağlayabilir
Gönderen Ülkelere Mümkün Olumsuz Etkileri
Beyin göçü yüksek kaliteli meslek gücünün ve öğrencilerin geçici süreyle de olsa yokluğuna tabi olarak üretken kapasitenin kaybına neden olur
Yüksek öğrenimdeki halk yatırımlarının geri dönüşünü minimum seviyeye indirir
Alıcı Ülkelere Olası Olumlu Etkileri
Yüksek beceride meslek gücünün var olmasına alt olarak ArGe ve idareli faaliyetlerin artmasına katkı maddesi sağlar
Yüksek gelişme sahalarında girişimciliği artırır
Gönderici ülkelerle işbirliğini ve data akışını sağlar
Göçmenler aralarında çeşitlilik ve yaratıcılığı teşvik edebilir
Teknoloji için ihracat fırsatları doğurur
Küçük programların devam edebilmesini ve yüksek öğrenime kayıtların artmasını sağlar
Üniversitedeki öğretim üyelerinin ve araştırmacıların emekliliği nedeniyle oluşabilecek kaybı dengeleyebilir *
Gönderen Ülkelere Mümkün Olumlu Etkileri
Haricen eğitim alarak dönen insan sermayesi tanıdık olmayan araştırma kurumları ile bağı kuvvetlendirir bilgi akışı ve işbirliği imkanları sağlar
Teknolojide ihracat fırsatı doğurur
Dışarıdakilerle iletişimi geliştirerek karşılıklı girişimler ve para transferi sağlar
Yurtdışında başarılı girişimlerde bulunan kişiler işletme alanında yönetim deneyimleri kazanır ve global iletişime geçişi sağlar
Daha yüksek beceriler arayan kişileri teşvik eder
Kaliteli ihracatta olası riski azaltır kişisel eğitim yatırımlarından malum geri dönüşü artırır
İç ekonomide nitelik arayışını sağlayabilir
Gönderen Ülkelere Mümkün Olumsuz Etkileri
Beyin göçü yüksek kaliteli meslek gücünün ve öğrencilerin geçici süreyle de olsa yokluğuna tabi olarak üretken kapasitenin kaybına neden olur
Yüksek öğrenimdeki halk yatırımlarının geri dönüşünü minimum seviyeye indirir
Alıcı Ülkelere Olası Olumlu Etkileri
Yüksek beceride meslek gücünün var olmasına alt olarak ArGe ve idareli faaliyetlerin artmasına katkı maddesi sağlar
Yüksek gelişme sahalarında girişimciliği artırır
Gönderici ülkelerle işbirliğini ve data akışını sağlar
Göçmenler aralarında çeşitlilik ve yaratıcılığı teşvik edebilir
Teknoloji için ihracat fırsatları doğurur
Küçük programların devam edebilmesini ve yüksek öğrenime kayıtların artmasını sağlar
Üniversitedeki öğretim üyelerinin ve araştırmacıların emekliliği nedeniyle oluşabilecek kaybı dengeleyebilir *