18 Nisan tarihinde Arkansas Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayımlanan bir araştırmaya nazaran, dimağın motor korteksinde bulunan nöronlar arasında beklenmedik bir iş kısmı gerçekleşiyor. Bulunan bulguların, bilim adamlarını dimağın vücudu nasıl denetim ettiğine bir adım daha yaklaştırabileceği ve belli başlı sinirsel marazlara ışık tutabileceği sav edildi.
Fare dimağında bulunan motor korteksi üzerinde deney yapan araştırmacılar, nöronların iki kümeye ayrıldığını keşfetti. Bir numara küme “dıştan odaklı” nöronlar olarak isimlendirildi. Bu nöron öbeği, vücudun çeşitli kısımlarını denetim edebiliyor ve bu vücut kısımlarıyla etkileşimde kalabiliyor. “İçten odaklı” olarak isimlendirilen 2. nöron grubuysa sırf birbirleriyle etkileşime girebiliyor ve vücudun gayri kısımlarına rastgele bir sinyal göndermiyor. Ayrıyeten, motor korteksinde bulunan nöronlarda ketleme artırıldığında dıştan odaklı nöronlar içten odaklı nöronlara dönüşebiliyor.

Fizik profesörü Doçent Hekim Woodrow Shew, “Ketleyici sinyallerde yapılan değişimler, birçok dimağ illetine sebep oldu” halinde bir açıklama yaptı. “Motor korteksindeki ketlemeyi arttırdığımızda, vücudu yönetmekle sorumlu olan nöronlar daha içten odaklı nöronlara dönüştüler. Bu da motor korteksinden kaslara gönderilen sinyallerin, olağan kaidelerde dimağda bulunmayan ‘karışık’ içsel sinyaller tarafından bozulmuş olabileceğini gösteriyor.”
Seçkin ama önemli bir sinirsel rahatsızlık olan Rett Sendromu, beyindeki ketlemede artış yaşanmasıyla ilişkilendirilen dimağ illetlerinden bir tanesi. Shew, elde ettikleri bulgular ışığında, Rett Sendromu’nun mümkün tesirlerini daha ziyade araştırmayı planlıyor.