Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bezsiz bebek

Bezsiz bebek
0
163

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Bezsiz Bebek

Cocuk bezine para yetiştiremiyorsanız bu yazıyı okuyun
Anneleri bilemeyiz ama babalar cocuk bezine harcadıkları paralardan mutlaka şikayetcidir Bir bebeğin en az, biz diyelim 4 siz deyin 5 yıl altının bezlenmesi şart

Yeni doğan bir bebeğin gunde 5 ila 6 bez harcadığını duşunursek varın siz hesaplayın odeyeceğimiz para miktarını…

Peki bu uzun yıllara yayılmış buyuk para miktarını odememe şansımız yok mu? Var Hayır kastettiğimiz eskiden anneannelerimizin yada annelerimizin yaptığı gibi değil Kolay bir yontemle, hem de cocuğunuzla alışılmışın dışında bir iletişim kurarak Hem paradan kurtulabilir, hem de cocuğunuzu daha ilk aylarından itibaren eğitmeye, geliştirmeye başlayabilirsiniz?

Nasıl mı? “Bezsiz Bebek Kitabını okuyarak Nesil Yayınlarından yayınladığı Christine GrossLoh’a ait ceviri kitaptan, Avrupa ve Amerika’da hayli yaygın olan “DiaperFreeBaby adıyla organize bir hareket haline de gelen “Tİ yontemini oğrenerek, cocuğunuzu da kendinizi de bez sorunundan kurtarabilirsiniz Cocuk Bezine Para Vermek İstemiyorsanız Okuyundiyor yayıncılar

Şayet bu iddia inandırıcı gelmiyor ya da “cok zordur uğraşması diyorsanız aşağıda verdiğimiz, kitapta yer alan bolumu okumanızı oneririz

Bir bebeğin tukettiği bez oranı ve maliyeti duşunulecek olursa, denemeye, ilgilenmeye, oğrenmeye değer bir yontem…

İşte “Bezsiz Bebekten bir bolum…

Bir bebeği tuvalete veya lazımlığa oturtmak aklınızın ucundan bile gecmez Cunku gunumuzde “bir bebeğin tuvaletini beze yapmasından daha doğal ne olabilir ki duşuncesi hakimdir

Bebeklerin fıtratında doğdukları andan itibaren temiz olmak vardır Bu yuzden kucuk veya buyuk tuvaletlerini beze yapmaya koşullanmamışlardır Ama hazır bezler bağlana bağlana bebekler ve cocuklar bir sure sonra tuvalet ihtiyacının beze yapıldığını oğrenirler Bu durumda ebeveynlerin karşısına iki surec cıkar Once bebek, tuvaletini beze yapmaya alışır, daha sonra ise ondan bu alışkanlığı terk etmesi istenir Bez yerine tuvaleti kullanması beklenir Oysa bebekler, doğuştan sahip oldukları bedensel farkındalıklarını hicbir zaman kaybetmek zorunda değiller Bu farkındalık muhafaza edilerek bebek, tuvaletini beze değil, lazımlığa veya klozete yapabilir Hayal edin Ona eğitmeye ve alıştırmaya yonelik herhangi bir caba sarf etmeden, zorlamadan, hoşgoru icinde tuvaleti kullanmayı oğretiyorsunuz Bunu gercekleştirmek hic de zor değil

Tuvalet ihtiyacı, tıpkı yeme, icime ve uyuma gibi doğuştan gelir Bebekler veya cocuklar konuşamasalar da ihtiyaclarını belli ederler Yemek, uyku, ilgi gibi taleplerini nasıl belli ediyorlarsa tuvalet ihtiyacları icin de bazı işaretler verirler Onemli olan bu ihtiyacları ve işaretleri anlayabilmektir

YANLIŞ FİKİRLER VE YANILGILAR

Bazı insanlar, ufaklıklarımın cok kucuk yaşta ic camaşırı ile dolaştığını duyduklarında tepki gosterdiler Coğu insanın ilgisini cekmesine ve bu durum onları şaşırtmasına rağmen coğu kez Tİ’nin kendi aileleri icin uygulanabilir olup olmayacağı konusunda şupheliydiler Aşağıda, ebeveynlerin, Tİ yaşam tarzının kendileri icin işe yaramayacağını duşunmelerine sebep olan en onemli nedenleri sıraladım

1 “Bu yontemin cocuğu değil, ebeveyni eğitmek olduğunu duşunuyorum
Tİ uygulayıcıları bunu cok duyar Eğer bebeğinizin ne zaman acıktığını veya uykusu geldiğini soyleyebilmeyi oğrenmeyi, “eğitilmek olarak kastediyorsanız cevabımız “Evet olacaktır Bebeğinizin, tuvalete cıkma ihtiyacında verdiği işaretleri okuyabilmeyi oğrenmek, ebeveyn eğitimi olarak kabul edilebilir Buna rağmen bunun tamamıyla eğitmek hakkında olmadığını vurgulamayı tercih ediyorum Tİ, yaşca buyuk bir cocuğa, tuvaleti kullandırmak uzere verdiğiniz, bir tuvalet eğitim şekli değildir Basit bir ihtiyaca cevap vermek yoluyla, gozunuzden bile sakındığınız bebeğinizle iletişimi başlatıp dengeyi tutturmaktır Bu yolda “eğitilmekte olumsuz bir şey yoktur Her şeyin otesinde “eğitime odaklanmanın bizi Tİ yonteminin, gercekten bahsettiği şeyden uzaklaştırdığını fark edin Tİ, sonuc (hic kimseye ihtiyacı kalmayacak şekilde tuvaleti kullanmayı oğrenen bir cocuğa sahip olmak) ile cok fazla alakalı değildir O, iletişim sureciyle ilgilidir

2 “Cocuğum buyuduğunde buna kendiliğinden alışması daha kolay olmaz mı?
Elbette, tum cocuklar yurume cağı veya okul oncesi doneme geldikce tuvalet yapmakta bağımsız hale gelirler Bu donemde kendi başlarına tuvalete gitmeyi başardıkları icin hem memnun olduklarına hem de oz saygılarının geliştiğine şahit olursunuz Bunu gormek mukemmel bir şeydir Fakat Tİ yonteminin uygulandığı bebekler, bundan cok daha once vucutlarını tanıyarak tamamıyla bağımsız olma fırsatına sahip olurlar ve sadece bez bağımlısı olmayan cocuklar icin tuvalete geciş, coğu kez daha problemsizdir Sekiz aylık bir bebeğin, tuvaleti kullanması gerektiğine dair verdiği işareti gorduğunuzde veya bir yaşındaki bir cocuğun lazımlığa doğru koşuşuna şahit olduğunuzda ve tum bu surec boyunca onu kendi iradesini kullanmaktan aldığı hazzı gozlemlediğinizde, Tİ yontemi uygulanan cocukların, eşsiz bir duygu olan kendi kendine yetme becerisini ve kendini bilip anlama yetisini kazanacağına şupheniz kalmayacaktır

3 “Evimin her koşesinde pislik gormek istemiyorum Batı toplumunda Tİ yontemini uygulamak zor değil mi?
Bazı ebeveynler, gecici olarak halıları cıkarmak, muhtemelen Tİ uygulamasını, tek bir odada bulundukları zaman uygulamak gibi evlerinde birtakım değişiklikler yapacaklar İlk oğrenme donemi fazla uzun surmez Bebeğiniz ve siz iletişim kurmayı oğrendikce muhtemelen baş etmek zorunda kalacağınız cok daha az kacırmanız olacaktır Bunun yanında, bir cocuğa, geleneksel yontemlerle tuvalet eğitimi verecek olursanız muhtemelen kacırmalarınız olacaktır Eğer daha rahat etmenize yardımcı olacaksa bezleri yedek olarak; hatta tam zamanlı kullanabileceğinizi unutmayın Bircok ebeveyn Tİ yontemini tamamen terk etmeden uyguluyor

4 “Tİ yontemi –surekli cocuğunuzun etrafında dolanıp tuvalete cıkmasını (kucuk veya buyuk tuvaletini yapmasını) beklemek garip değil mi?
Cocuğun etrafında dolaşmak konusunda şunu soyleyebilirim; coğu ebeveyn yeni doğan bebekleriyle zaten yakın temas halindedir Tİ yontemini kullanan ebeveynlerin, tum zamanlarını bir sonraki kucuk veya buyuk tuvaleti beklemekle gecirdiği duşuncesi bir yanlış anlamadır Ebeveynler; tıpkı bebeklerinin yeme ve uyuma ihtiyaclarını algıladıkları gibi tuvalete cıkma işaretlerini de cabucak kaparlar Tum zamanlarını bu konu hakkında duşunerek gecirmelerine gerek yoktur Ayrıca ebeveynler Tİ yontemli bebeklerini, kucuk ve buyuk tuvaletini aynı anda yapmaya başlayarak bezli bebeklerden daha az sıklıkta ihtiyac giderdiklerine şahit olu¬yor¬lar
Muhakkak Tİ yontemini hareketli bir bebek uzerinde uygulayabileceğiniz yeni yontemler mevcuttur Eğer emekleyen, etrafı araştıran, yaşca buyuk bir bebeğiniz varsa ne kadar uğraşırsanız uğraşın, onu yakınınızda tutmak zor olabilir Fakat bebekle iletişim icinde olmanın verdiği bir getiri, ben başka bir odada olsam bile –coğu Tİ uygulayıcısı ebeveynde olduğu gibi– onun tuvalete cıkmak zorunda olduğunu bilebiliyorum Tİ yolculuğu sırasında, boyle bir bilinc kazanacaksınız

5 “Bebeğim tuvalet ihtiyacını nicin ifade etmek zorunda olsun ki? O sadece bir bebek! Onun bez kullanmasına ve rahat olmasına neden izin veremiyorum?
Bebeğinizin, kendi bezini kirletmemek bilincine sahip bir fıtratta doğduğunun farkına vardıkca onun kendi fıtri kabiliyetlerinin dışında bir şeyi ifade etmeye veya yapmaya zorlanmadığını anlayacaksınız Aslında bir bebeğin tuvaletini yapmak icin verdiği işaretleri gormezden gelmekle ondan fıtri kabiliyetini kullanmamasını ve bunun yerine muhtemelen hoş karşılamayacağı bir şeye katlanmasını istiyoruz Tİ yontemli bebekler, tuvalete gitmekte o kadar rahattırlar ki coğu kez bunu başarırlar Bu da bir bebeği Tİ uygulamasına başlatmakla ondan bir şey talep etmediğimizin acık bir gostergesidir Bununla birlikte, bir bebek icin bezsiz dolaşmaktan daha rahat ve kolay ne olabilir?

6 “Bakılacak buyuk cocuklarım da var
Buyuk cocuklar ilginin azalmasına alışkındırlar Siz bir bebeği beslerken ve altını değiştiriyorken bile yanlarında bulunabileceğinizi cabucak oğrenirler Yaşca buyuk erkek ve kız kardeşler, kendilerinden yaşca daha kucuk kardeşleriyle ebeveynlerinden daha fazla iletişim kurabilirler Daha sezgisel olabilmektedirler Bircok kez, ben izleyemediğim zamanlarda, Benjamin’in, henuz bebek olan kardeşi Daniel’in tuvalete gitmesi gerektiğini bana haber verdiğini hatırlıyorum Erkek kardeşler ve kız kardeşler dahi mukemmel modeldir; bebekler kendi kardeşlerinin tuvaleti kullanışını izlemek yoluyla cok şey oğrenirler Siz ve Tİ uygulamalı bebeğiniz arasında sağlamış olduğunuz gelişmiş iletişim şekli nasılsa cocuklarınızın birbiri ile sağlayacağı iletişim de oyle olacaktır

7 “Ev dışında calışıyorum
Tİ iletişim hakkındadır ve herkes bir cocuk ile iletişim kurmayı oğrenebilir Eğer eşiniz, akrabalarınız veya bakıcınız, anlamadıkları icin Tİ yontemini denemekte isteksizlerse onlara biraz zaman verin Bebeğiniz, buyudukce bakıcısı ile nasıl iletişim kuracağını cozebilir Bebeğiniz, sadece sizin yanınızdayken Tİ yontemli hale geliyorsa bu da iyi sayılır; tıpkı bebeklerin hem meme hem de biberonu birlikte kullanmayı oğrenebilmesi gibi bezlerden lazımlığa geciş de cok kolay olabilir

858,475Konular
981,228Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt