Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bileciğin Yöresel Halk Oyunları

Bileciğin Yöresel Halk Oyunları
0
216

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Bilecik Halk Müziği Oyunları
Bileceğin yöresel oyunları

Bilecik yöresi, millet oyunları ve türküleri bakımından çok varlıklı bir ildir Yöreye ait halk oyunlarında uzun bir geçmişin izine rastlanmaktadır Yörenin konumundan nedeniyle zeybek ve kaşık oyunu türleri epeyce yaygındır Genellikle oyunlar türkülü olup, davul, zurna, bağlama ve kemane eşliğinde oynanır “Aşağıdan Gelen Hanım Oynasın, Kız Pınar Başında, Et koydum Tencereye bu oyunlu türkülerden bazılarıdır Fakat oyun figürleri ve ritmi öbür olduğundan, kadınlar ve erkekler aynı anda oynayamazlar

Bayan oyunları darbuka ile oynanır Türkü söyleyen bir grup kadının türküleri eşliğinde ortak ve eşli oynanır Oyuncular kaşık tutan ellerini, kaşık çalarak omuz hizasından aşağıya dürüst ritimli şekilde indirir ve kaldırırlar Omuz titreterek iki taraflı gidip gelme, birbirlerinin yerine koyma, yuvarlak olma ve depresyon şeklinde oynanır Oturarak çökme hareketi, dağlardaki kekliklerin sekişi gibidir “Aşağıdan Gelen Bayan Oynasın, Et koydum Tencereye, Memedim Türküsü, Kazım ’ın Türküsü, Bilecik ’in Altından Geçtim, Söğüt ’ün Erenleri türkülü oyunlarını erkekler oynamaktadır Hem seymen olarak da “Şu Lefke ’yi Duman Bürüdü türküsü söylenerek ( erkekler kol kola girerek iki ileri bir geri yürüyerek) seymen tutulur Erkeklerin konuşma olarak oyunları sözde şahısların dövüşmesi gibi daha serttir Düşmanlarla müzik eşliğinde savaşır ve çaba eder gibidir Kaşıkların sesleri savaştaki kılıçların şakırtılarını, atların fren balatası sesini andırır Efeler, düşman karşısındaki asaletini oyunlarda da gösterir gibidir

Oyunlar ağırdan başlar ve yavaş yavaş hızlanır Karşılıklı ve yuvarlak oynanır Yere diz vurulur Oyuncular çökerek omuzlarını birbirine vurur Bu sırt sırta vuruş, omuz omuza geliş birliğin, beraberliğin, kardeşliğin bir ifadesidir Erkek oyunlarında çalgı olarak; bağlama, darbuka, kaval, davul vardır Oyun esnasında oyuncular türkü söylemez, saz çalanlar oyunun türküsünü söylerler Oyunlar, gerek erkeklerde ve gerekse kadınlarda, tesadüfen bir sırayla oynanmaz Usta oyuncular birincil oyundan başlayarak, sıra bozmadan son oyuna kadar oynarlar Oyunların sırası şöyledir:

Erkeklerde ; “Bilecik Çiftetellisi, Karşılama, Bilecik Zeybeği ve Söğüt ’ün Erenleri

Kadınlarda ; “Aşağıdan Gelen Hanım Oynasın, Ay Erkek Çocuk Tatar mısın, Oğlan Adın İsmail, Kız Pınar Başında, Et Koydum Tencereye, Kralın Kızı, Halıyım Ben (Dodurga Zeybeği) Cezayir ’in Harmanları Savrulur, Elmalar Ezik Olur Dalında Nazik Olur *

858,497Konular
981,953Mesajlar
29,950Kullanıcılar
ivol.kanSon üye
Üst Alt