iltasyazilim
FD Üye
Bilecik'in Bölgesel Yemekleri,Bileciğin Bölgesel Yemek tarifleri ,Bileciğin Yemekleri,Bileciğin Geleneksel Yemekleri
Bilecik ili geleneksel besin yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır İl ’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir Pide, bükülme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir
Keza yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir nesil ekmek de yapılmaktadır
Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlarBilecik ’te,
kentsel besin biçimleri giderek tesir alanını genişletmektedirAncak,geleneksel gıda düzeni ve benzersiz yemekler,ağırlığını korumaktadırBüzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, höşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik ’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır
Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
Kullanılan malzemeler:
15 su bardağı yeşil ufak mercimek
15 su bardağı makarna(konut yapımı)
56 bardak et suyu
1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu
Bir miktar karabiber,kimyon,tuzlu
bol miktarda nane
2 baş soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
Bir tedarik akıcı yağ
50 gr Tereyağ
Hazırlanışı: 1 kaşık akıcı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır Mercimekler pişince makarna eklenir ve 12 taşım daha kaynatılır Farklı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üstüne sos olarak hazırlanır Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üstüne gezdirilir Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 kadeh su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır Istek edildiği kadarı çorbaya eklenir Sıcak servis yapılır
Bıldırcın Kebabı
Kullanılan malzemeler
5 Adet Bıldırcın
50 Gr Tereyağ
20 adet patates
1 adet domates
1 baş minik soğan
1 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
Karabiber ve tuz
Hazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir Uygunca yıkanır, süzülür Sarımsak, karabiber ve tuzlu eklenir 25 dakika sonradan pişmiştir Tencereden çıkartılarak küçük fırın tepsisine alınır Halka halinde kızartılan patates, yeniden halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir Sıcak servis yapılır
Nohutlu Mantı
Kullanılan Malzemeler
1kg un
1 adet yumurta
0, 5 kg nohut
0,5 kg yoğurt
2 kadeh su
150 gr Tereyağı
tavuksuyu
0,5 akarsu bardağı sıvıyağ
1 yemek yemek kaşığı salça
1 demet maydanoz
1 baş sarımsak
karabiber, tozbiber, tuzlu
Hazırlanışı: Hamur edinmek için, yukarıda belirtilmiş miktarlardaki yumurta, su, tuzlu ve un hamur kıvamına gelinceye kadar yuğurulur Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Açılan yufkalar 45 cm kare şeklinde kesilir Bir gün evvelden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir Bu karışımdan kesilen parçaların içine mermer büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir Tepsi dargın fırına sürülür ve altı ve üstü adamakıllı pişirilir
Pişme işleminden sonda fırından alınarak üstüne mantıların hizasına dek kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek her tarafta fırına sürülür Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine evvelden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üstüne yayılır daha sonra üstüne süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir Tekrar mantının üstüne ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir Bu karışımlar da mantının üstüne dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır *
Bilecik ili geleneksel besin yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır İl ’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir Pide, bükülme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir
Keza yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir nesil ekmek de yapılmaktadır
Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlarBilecik ’te,
kentsel besin biçimleri giderek tesir alanını genişletmektedirAncak,geleneksel gıda düzeni ve benzersiz yemekler,ağırlığını korumaktadırBüzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, höşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik ’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır
Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
Kullanılan malzemeler:
15 su bardağı yeşil ufak mercimek
15 su bardağı makarna(konut yapımı)
56 bardak et suyu
1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu
Bir miktar karabiber,kimyon,tuzlu
bol miktarda nane
2 baş soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
Bir tedarik akıcı yağ
50 gr Tereyağ
Hazırlanışı: 1 kaşık akıcı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır Mercimekler pişince makarna eklenir ve 12 taşım daha kaynatılır Farklı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üstüne sos olarak hazırlanır Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üstüne gezdirilir Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 kadeh su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır Istek edildiği kadarı çorbaya eklenir Sıcak servis yapılır
Bıldırcın Kebabı
Kullanılan malzemeler
5 Adet Bıldırcın
50 Gr Tereyağ
20 adet patates
1 adet domates
1 baş minik soğan
1 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
Karabiber ve tuz
Hazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir Uygunca yıkanır, süzülür Sarımsak, karabiber ve tuzlu eklenir 25 dakika sonradan pişmiştir Tencereden çıkartılarak küçük fırın tepsisine alınır Halka halinde kızartılan patates, yeniden halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir Sıcak servis yapılır
Nohutlu Mantı
Kullanılan Malzemeler
1kg un
1 adet yumurta
0, 5 kg nohut
0,5 kg yoğurt
2 kadeh su
150 gr Tereyağı
tavuksuyu
0,5 akarsu bardağı sıvıyağ
1 yemek yemek kaşığı salça
1 demet maydanoz
1 baş sarımsak
karabiber, tozbiber, tuzlu
Hazırlanışı: Hamur edinmek için, yukarıda belirtilmiş miktarlardaki yumurta, su, tuzlu ve un hamur kıvamına gelinceye kadar yuğurulur Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Açılan yufkalar 45 cm kare şeklinde kesilir Bir gün evvelden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir Bu karışımdan kesilen parçaların içine mermer büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir Tepsi dargın fırına sürülür ve altı ve üstü adamakıllı pişirilir
Pişme işleminden sonda fırından alınarak üstüne mantıların hizasına dek kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek her tarafta fırına sürülür Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine evvelden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üstüne yayılır daha sonra üstüne süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir Tekrar mantının üstüne ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir Bu karışımlar da mantının üstüne dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır *