Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bileciğin Yöresel Yemekleri

Bileciğin Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Bilecik'in Bölgesel Yemekleri,Bileciğin Bölgesel Yemek tarifleri ,Bileciğin Yemekleri,Bileciğin Geleneksel Yemekleri


Bilecik ili geleneksel besin yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır İl ’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir Pide, bükülme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir

Keza yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir nesil ekmek de yapılmaktadır

Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlarBilecik ’te,

kentsel besin biçimleri giderek tesir alanını genişletmektedirAncak,geleneksel gıda düzeni ve benzersiz yemekler,ağırlığını korumaktadırBüzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, höşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik ’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır



Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası

Kullanılan malzemeler:

15 su bardağı yeşil ufak mercimek

15 su bardağı makarna(konut yapımı)

56 bardak et suyu

1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu

Bir miktar karabiber,kimyon,tuzlu

bol miktarda nane

2 baş soğan

2 diş sarımsak

1 çorba kaşığı salça

Bir tedarik akıcı yağ

50 gr Tereyağ

Hazırlanışı: 1 kaşık akıcı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır Mercimekler pişince makarna eklenir ve 12 taşım daha kaynatılır Farklı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üstüne sos olarak hazırlanır Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üstüne gezdirilir Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 kadeh su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır Istek edildiği kadarı çorbaya eklenir Sıcak servis yapılır


Bıldırcın Kebabı

Kullanılan malzemeler

5 Adet Bıldırcın

50 Gr Tereyağ

20 adet patates

1 adet domates

1 baş minik soğan

1 diş sarımsak

1 adet yeşil biber

Karabiber ve tuz

Hazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir Uygunca yıkanır, süzülür Sarımsak, karabiber ve tuzlu eklenir 25 dakika sonradan pişmiştir Tencereden çıkartılarak küçük fırın tepsisine alınır Halka halinde kızartılan patates, yeniden halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir Sıcak servis yapılır



Nohutlu Mantı

Kullanılan Malzemeler

1kg un

1 adet yumurta

0, 5 kg nohut

0,5 kg yoğurt

2 kadeh su

150 gr Tereyağı

tavuksuyu

0,5 akarsu bardağı sıvıyağ
1 yemek yemek kaşığı salça

1 demet maydanoz

1 baş sarımsak

karabiber, tozbiber, tuzlu

Hazırlanışı: Hamur edinmek için, yukarıda belirtilmiş miktarlardaki yumurta, su, tuzlu ve un hamur kıvamına gelinceye kadar yuğurulur Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Açılan yufkalar 45 cm kare şeklinde kesilir Bir gün evvelden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir Bu karışımdan kesilen parçaların içine mermer büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir Tepsi dargın fırına sürülür ve altı ve üstü adamakıllı pişirilir

Pişme işleminden sonda fırından alınarak üstüne mantıların hizasına dek kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek her tarafta fırına sürülür Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine evvelden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üstüne yayılır daha sonra üstüne süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir Tekrar mantının üstüne ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir Bu karışımlar da mantının üstüne dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır *
 
858,496Konular
982,156Mesajlar
30,097Kullanıcılar
InfoIntruderSon üye
Üst Alt