Bilgisayar Mühendisi merkez bankası bilgisayar mühendisi maaş bilgisayar mühendisliği maaşları 2011 mühendisi maaşları 2011 Bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve sistemlerin kullanılması konularında çalışan kişidir GÖREVLER Bilgisayar mühendisleri, idare, endüstri ve hizmet alanlarında; Bilgisayar ağı ihtiyacını saptar, Kurulması için şartname hazırlar ve tedarik eder, İhale tekliflerini değerlendirir, Yazılım konusunda çalışır, Bilgisayar şirketlerinde danışmanlık yapar, Sistem çözümleyicisi ve programcısı olarak çalışır, Bilgisayar donanımını tasarlar, Bilgisayara girecek verilerle ilgili araştırmalar yapar KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Donanım Parkı (PC, meslek istasyonu, fazla kullanıcılı sistem, belli başlı bilgisayar, terminal, yazıcı), Yazılım Parkı (çok sayıda derleyen kimse paket yazılımı, çeşitli kelime operasyon, bilgi tabanı, grafik yazılımları, işletim sistemleri, programlama dilleri vb) MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Bilgisayar mühendisi almak isteyenlerin; Üstün bir akademik yeteneğe, Rakam ve sembollerle us yürütme gücüne, Bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip, Mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, Itinalı, sabırlı, Kendini sürekli yenileme gereği duyan, araştırıcı kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Bilgisayar mühendisleri ofis ortamında çalışırlar ve birinci derecede verilerle uğraşırlar, iş oturarak yürütülür, etraf genellikle sessizdir Bilgisayar mühendisi çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve meslek sahipleriyle etkileşim halindedir ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI Bilgisayar kullanımının şipşak yaygınlaştığı günümüzde bilgisayar mühendisleri, eğitim, endüstri, ticaret, hizmet, danışmanlık alanlarında faaliyet bildiren özel kuruluşlarda, ulus kuruluşlarında, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışabilirler Ülkemizde bilgisayar mühendislerinin çalışma alanları, donanım teknolojisini planlama ve üretmeden çok yazılım teknolojisi üzerinde yoğunlaşmıştır MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bilgisayar mühendisliği eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinin “Bilgisayar Mühendisliği bölümünde verilmektedir MESLEK EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI Bu bölümler Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Sayısal (SAY)puan ile öğrenci almaktadır EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır Eğitimin ilk yıllarında Matematik, Fizik, Kimya ve Bilgisayar Mühendisliğine Antre dersleri verilmektedir Daha sonraki yıllarda sistem programcılığı ve ekipman (Hardware) kısmını yaratıcı ve uzmanlaşmayı gerektiren dersler verilmektedir Programlama Dilleri, Bilgi Yapıları, Olasılık ve Istatistik Bilimi, Sayısal Mantık Sistemleri, Elektrik Devreleri, Esas Elektronik, Bilgisayar Mimarisi, Mikroişlemci ve Mikro Bilgisayar, Sistem Programlama, Bilgi Tabanı Yönetim Sistemi, Bilgisayarlı Grafik, İşletim Sistemi, Yöneylem Araştırma, Formal Diller ve Görünmeyen Bilgiler, Dil İşleyiciler, Bilgi Sistemleri Mühendisliği ile uygulamaya karşın program yürütülmektedir MESLEKTE İLERLEME Bilgisayar mühendisleri, bilgisayar mühendisliği bölümünde master, doktora yaparak akademik kariyer yapabilirler Danışma mühendisi olarak çalışabilirler Bilgisayar şirketlerinde idare kademelerinde ödev alabilirler AYNI MESLEKLER: Elektrikelektronik mühendisliği, alet mühendisliği BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince, koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen krediden yararlanabilirler Hem, başarılı öğrenciler burs alabilirler Eğitim sonrası kazanç ise millet kurumlarında çalışanlar için, çalıştıkları kurumun statüsüne tarafından değişmektedir Genellikle sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar (kamuda) Özel sektörde çalışanların aldıkları vergi, deneyimlerine ve işyerinin ücret politikasına kadar değişmektedir DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Yer Alan Türkiye Meslek Kurumu İl Müdürlükleri