Cami imamı Abdullah hoca , bir iş icin resmi dairelerden birine gider
Kendisinden TC kimlik numarası istenince, en yakın internet cafenin yolunu tutmak zorunda kalır
Cafenin kapısından girerken levhada yazılı isim 'fesubhanallah' lar,estagfirullah'lar cektirir hoca efendiye, hem de peşpeşe:
CENNET CAFE
Cafe işleten delikanlıya:
Evladım TC kimlik numarası istediler benden, yardımcı olabilir misin?
Tabi amcacım, siz şuraya oturun, şu işimi hemen bitirip sizinle ilgilenirim
Abdullah hoca başlar beklemeye Boylelikle bulundugu mekanı inceleme fırsatı da gecer eline
Demek ki genclerin girip bir turlu cıkmak bilmedikleri, internetcafe denilen yer burasıdır
Gozune takılan her detaydan rahatsız olarak, huzursuz bakışlarla etrafını suzer durur
Evin bodrumunda kurduğu fare tuzakları gelir aklına Kucucuk bir peynire tutsak olan fareler
nasıl kapandan cıkamıyorlarsa, ayrı telden, ayrı telden oyunlara yakalanan genclerin de
buradan cıkamadıklarını duşunur Bir 'fesubhanallah'
Bir 'fesubhanallah' daha ceker ve:
Ähir zaman fitneleri işte canım, der kendi kendine
Hoca efendinin huzursuz olduğunu fark eden delikanlı hemen bir cay soyleyince, kendisine ikram edilmesinden memnun olur
En azından bu da bir hurmet ifadesidir 'Aferin' derken icinden, hayıflanır, istemeden:
Yazık oluyor bu genclere, hayatlarını heder ediyorlar
Boşa hayıflanmanın, vah vah demenin, bir faydası olmayacağını bildiği icin, delikanlıyla hasbihal etmeye karar verir:
Delikanlı sana bir şey soracağım ama bilmem ne duşunursun?
Buyurun amca, ne soracaktınız?
Sen Allah'ı bilir misin?
Birbirine girmiş, hicbir şekle benzetemediği joleli sacları,
her baktığında bir 'fesubhanallah' daha cektiği sakal şekliyle bu delikanlıdan aldığı cevap, hoca efendiyi pek şaşırtır
Cafeyi işleten delikanlı gulumseyen gozlerle bakarak:
Kul, kendisini yoktan var edip hayat bahşeden, duşunecek akıl, gorecek goz veren Rabbini nasıl bilmez amca?
Hayretle sormaktan alamaz kendisini:
Biliyor musun? Peki neyle biliyorsun Allah'ı, bana bir anlatır mısın?
Delikanlı eliyle cafedeki bilgisayarları gostererek cevap verir:
Bu bilgisayar ile biliyorum amca
Bunlarla mı? Pek anlayamadım
Bu bilgisayarların varlığı benim nazarımda Allah'ın varlığının en acık delillerinden biridir
Bilgisayar kullananlar gayet iyi bilirler amca,boyle bir makine, ancak bir muhendis ve ustun bir teknoloji ile var olabilir
Ateistin en onde gidenine sorsan, bu zımbırtının tesaduf eseri oluşmayacağını,
mutlaka birisi tarafindan yapılmış olduğunu soyler sana
Mesela Darwin kalkıp dirilse, şu laptopu gostersen, desen ki:
'Bu Älet, şu hesap makinesinin tesadufler zinciriyle evrimleşmiş halidir' Darwin bile 'cuş lan deve' der
Abdullah Hoca delikanlının anlattıklarından hoşlanmıştır Keyiflenir:
Bilgisayarın kendiliğinden yapıldığını kabul etmeyen adam, onu yapan insanın yaratılmış olduğuna gelince kıvırıveriyor değil mi evladım?
Bak amca, burada 20 tane bilgisayar var, bunlar bir sistemle birbirine bağlı, hepsi bir program tarafından idare ediliyor
Bu sistemi ben kurdum, burayı ben cekip ceviriyorum Buradaki duzen benden sorulur;
Yani bir anlamda da farzi muhal buranın rabbi benim
Bazen oyun oynayıp, interneti kullanıp para odemeden sıvışmaya kalkanlar oluyor
Hemen yakaliyorum onları 'Gel bakalım! Nereye gidiyorsunuz boyle?
Buranın nimetlerinden faydalanıp başıboş bırakılacağınızı mı zannettiniz?
'Paramız yok abi! ' derlerse; 'Yok oyle yağma! ' deyip cezalandırıyorum
İnternetcafeyi temizletiyorum: paspas yapıyorlar, camları silip tuvaleti temizlettiriyorum
Bir saat oyunun, internetin bedeli olur, bunun hesabı sorulur da, sayısız nimetlerle dolu koca bir omrun hesabını sormazlar mı insana?
Bir cafenin bile işlerini duzenleyen, tertip eden biri varken, koca kainatı kusursuz işleyen bu sisteminin bir kurucusu olmaz mı?
Olmaz diyenin ahmaklığını butun noterler tasdik etmez mi?
Vallahi evladım pek takdir ettim seni Peki Allah'ı nasıl bilirsin, neye benzetirsin?
Ben Allah'ı hicbir şeye benzetmeden bilirim amca
Bunun boyle olacağını nasıl bildin evladım?
Delikanlı eliyle bilgisayarları işaret etti:
Yine bunlar sağ olsun Bu bilgisayarları yapan muhendisler başka, bilgisayarlar başkadır
Birbirlerine benzemezler
Programı yazan insan başkadır, ortaya konulan program ise bambaşka
Bilgisayarda yuklenmiş bilgiler vardır, fakat benim bilmem yine başkadır
Kamerası vardır, ses duzeni vardiır, ama benim gozlerim ve duyup konuşmam farklıdır
Abdullah amca cocuğun feraset ve anlayışını cok beğenmişti
Sorduğu sorulara aldığı cevaplar, gayet mantıklıydı ve berrak bir imana işaret ediyordu
Aslında buradaki işi bitmiş, kimlik numarasını coktan almıştı; ama muhabbete devam etmek istedi
Peki varlığına inandığın Rabbin icin ne yapman gerektiğine dair ne biliyorsun?
Ne yapmam gerektiğini biliyorum amca, fakat ne kadarını yapabildiğim hususunda
kendimi yeterli gormuyorum
Ne bildiğini soylersen, neler yapabileceğine dair yardımcı olabilirim belki evladım
Neler yapmam gerektiğine dair şuradan biliyorum amca:
Oncelikle, Rabbim bana bir gonul vermiş Kendisini bilmeyi nasip edip muhabbetini gonlume yerleştirmiş
Ben de gonlumde sadece O'na ve sevdiklerine yer vermeliyim,
O'nun istemeyeceği şeyleri gonlumden uzak tutmalıyım
İkinci olarak bana verdiği dili razı olmayacağı sozlerden korumalıyım Her zaman O'nu soylemeli, O'nu anlatmalıyım
Son olarak bana verdiği bu bedeni onun razı olacağı şekilde kullanmalı, bir gun toprak olacak vucudumu
O'nun yolunda eskitmeliyim Benim bildigim bundan ibaret
Ee evladım daha ne yapacaksın, başka bir şey kalmadı ki!
Efendim yapmalıyım, etmeliyim diyorum ama, bal demekle ağız tatlanmıyor ki!
Gidilecek yolu bilmek ayrı, usuluyle yolda yuruyebilmek apayrı bir şey
Yine bilgisayar tabirleriyle soylemek gerekirse,
Şeytan denilen melun HACKER, benim sistemimde ki NEFS virusunu aktif hale getiriyor
Ustesinden gelebilene aşk olsun Etkili bir antivirus programı bulmam lazım belki de
Ben biliyorum, dedi Abdullah Hoca ve ekledi: NAMAZ
Eveeet amca, NAMAZantivirus programlarından birisidir
Hayat sistemine kurup, gunde beş kere de bağlanırız
Boylece surekli guncellenir
Kendisinden TC kimlik numarası istenince, en yakın internet cafenin yolunu tutmak zorunda kalır
Cafenin kapısından girerken levhada yazılı isim 'fesubhanallah' lar,estagfirullah'lar cektirir hoca efendiye, hem de peşpeşe:
CENNET CAFE
Cafe işleten delikanlıya:
Evladım TC kimlik numarası istediler benden, yardımcı olabilir misin?
Tabi amcacım, siz şuraya oturun, şu işimi hemen bitirip sizinle ilgilenirim
Abdullah hoca başlar beklemeye Boylelikle bulundugu mekanı inceleme fırsatı da gecer eline
Demek ki genclerin girip bir turlu cıkmak bilmedikleri, internetcafe denilen yer burasıdır
Gozune takılan her detaydan rahatsız olarak, huzursuz bakışlarla etrafını suzer durur
Evin bodrumunda kurduğu fare tuzakları gelir aklına Kucucuk bir peynire tutsak olan fareler
nasıl kapandan cıkamıyorlarsa, ayrı telden, ayrı telden oyunlara yakalanan genclerin de
buradan cıkamadıklarını duşunur Bir 'fesubhanallah'
Bir 'fesubhanallah' daha ceker ve:
Ähir zaman fitneleri işte canım, der kendi kendine
Hoca efendinin huzursuz olduğunu fark eden delikanlı hemen bir cay soyleyince, kendisine ikram edilmesinden memnun olur
En azından bu da bir hurmet ifadesidir 'Aferin' derken icinden, hayıflanır, istemeden:
Yazık oluyor bu genclere, hayatlarını heder ediyorlar
Boşa hayıflanmanın, vah vah demenin, bir faydası olmayacağını bildiği icin, delikanlıyla hasbihal etmeye karar verir:
Delikanlı sana bir şey soracağım ama bilmem ne duşunursun?
Buyurun amca, ne soracaktınız?
Sen Allah'ı bilir misin?
Birbirine girmiş, hicbir şekle benzetemediği joleli sacları,
her baktığında bir 'fesubhanallah' daha cektiği sakal şekliyle bu delikanlıdan aldığı cevap, hoca efendiyi pek şaşırtır
Cafeyi işleten delikanlı gulumseyen gozlerle bakarak:
Kul, kendisini yoktan var edip hayat bahşeden, duşunecek akıl, gorecek goz veren Rabbini nasıl bilmez amca?
Hayretle sormaktan alamaz kendisini:
Biliyor musun? Peki neyle biliyorsun Allah'ı, bana bir anlatır mısın?
Delikanlı eliyle cafedeki bilgisayarları gostererek cevap verir:
Bu bilgisayar ile biliyorum amca
Bunlarla mı? Pek anlayamadım
Bu bilgisayarların varlığı benim nazarımda Allah'ın varlığının en acık delillerinden biridir
Bilgisayar kullananlar gayet iyi bilirler amca,boyle bir makine, ancak bir muhendis ve ustun bir teknoloji ile var olabilir
Ateistin en onde gidenine sorsan, bu zımbırtının tesaduf eseri oluşmayacağını,
mutlaka birisi tarafindan yapılmış olduğunu soyler sana
Mesela Darwin kalkıp dirilse, şu laptopu gostersen, desen ki:
'Bu Älet, şu hesap makinesinin tesadufler zinciriyle evrimleşmiş halidir' Darwin bile 'cuş lan deve' der
Abdullah Hoca delikanlının anlattıklarından hoşlanmıştır Keyiflenir:
Bilgisayarın kendiliğinden yapıldığını kabul etmeyen adam, onu yapan insanın yaratılmış olduğuna gelince kıvırıveriyor değil mi evladım?
Bak amca, burada 20 tane bilgisayar var, bunlar bir sistemle birbirine bağlı, hepsi bir program tarafından idare ediliyor
Bu sistemi ben kurdum, burayı ben cekip ceviriyorum Buradaki duzen benden sorulur;
Yani bir anlamda da farzi muhal buranın rabbi benim
Bazen oyun oynayıp, interneti kullanıp para odemeden sıvışmaya kalkanlar oluyor
Hemen yakaliyorum onları 'Gel bakalım! Nereye gidiyorsunuz boyle?
Buranın nimetlerinden faydalanıp başıboş bırakılacağınızı mı zannettiniz?
'Paramız yok abi! ' derlerse; 'Yok oyle yağma! ' deyip cezalandırıyorum
İnternetcafeyi temizletiyorum: paspas yapıyorlar, camları silip tuvaleti temizlettiriyorum
Bir saat oyunun, internetin bedeli olur, bunun hesabı sorulur da, sayısız nimetlerle dolu koca bir omrun hesabını sormazlar mı insana?
Bir cafenin bile işlerini duzenleyen, tertip eden biri varken, koca kainatı kusursuz işleyen bu sisteminin bir kurucusu olmaz mı?
Olmaz diyenin ahmaklığını butun noterler tasdik etmez mi?
Vallahi evladım pek takdir ettim seni Peki Allah'ı nasıl bilirsin, neye benzetirsin?
Ben Allah'ı hicbir şeye benzetmeden bilirim amca
Bunun boyle olacağını nasıl bildin evladım?
Delikanlı eliyle bilgisayarları işaret etti:
Yine bunlar sağ olsun Bu bilgisayarları yapan muhendisler başka, bilgisayarlar başkadır
Birbirlerine benzemezler
Programı yazan insan başkadır, ortaya konulan program ise bambaşka
Bilgisayarda yuklenmiş bilgiler vardır, fakat benim bilmem yine başkadır
Kamerası vardır, ses duzeni vardiır, ama benim gozlerim ve duyup konuşmam farklıdır
Abdullah amca cocuğun feraset ve anlayışını cok beğenmişti
Sorduğu sorulara aldığı cevaplar, gayet mantıklıydı ve berrak bir imana işaret ediyordu
Aslında buradaki işi bitmiş, kimlik numarasını coktan almıştı; ama muhabbete devam etmek istedi
Peki varlığına inandığın Rabbin icin ne yapman gerektiğine dair ne biliyorsun?
Ne yapmam gerektiğini biliyorum amca, fakat ne kadarını yapabildiğim hususunda
kendimi yeterli gormuyorum
Ne bildiğini soylersen, neler yapabileceğine dair yardımcı olabilirim belki evladım
Neler yapmam gerektiğine dair şuradan biliyorum amca:
Oncelikle, Rabbim bana bir gonul vermiş Kendisini bilmeyi nasip edip muhabbetini gonlume yerleştirmiş
Ben de gonlumde sadece O'na ve sevdiklerine yer vermeliyim,
O'nun istemeyeceği şeyleri gonlumden uzak tutmalıyım
İkinci olarak bana verdiği dili razı olmayacağı sozlerden korumalıyım Her zaman O'nu soylemeli, O'nu anlatmalıyım
Son olarak bana verdiği bu bedeni onun razı olacağı şekilde kullanmalı, bir gun toprak olacak vucudumu
O'nun yolunda eskitmeliyim Benim bildigim bundan ibaret
Ee evladım daha ne yapacaksın, başka bir şey kalmadı ki!
Efendim yapmalıyım, etmeliyim diyorum ama, bal demekle ağız tatlanmıyor ki!
Gidilecek yolu bilmek ayrı, usuluyle yolda yuruyebilmek apayrı bir şey
Yine bilgisayar tabirleriyle soylemek gerekirse,
Şeytan denilen melun HACKER, benim sistemimde ki NEFS virusunu aktif hale getiriyor
Ustesinden gelebilene aşk olsun Etkili bir antivirus programı bulmam lazım belki de
Ben biliyorum, dedi Abdullah Hoca ve ekledi: NAMAZ
Eveeet amca, NAMAZantivirus programlarından birisidir
Hayat sistemine kurup, gunde beş kere de bağlanırız
Boylece surekli guncellenir