Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bilim Dünyasının Yakından Takip Ettiği Dahi Türk Genci

Bilim Dünyasının Yakından Takip Ettiği Dahi Türk Genci
0
173

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
68

Rus bir ana ve Türk bir pederin 17 yaşındaki oğlu olan, şu an eğitim hayatını lisede devam ettiren ve İstanbul’da yaşayan İlyas Seçkin ile ilgili geri kalan acilen her şey epey inanılmaz.

6 lisan bilen genç dâhi, 5 yaşından beri piyano çalıyor. Katıldığı ilmî müsabakalarda armağanlar kazanan genç, dimağ felci hastaları için geliştirdiği projeyi ABD’nin Chicago kentinde sundu. Araçların motor ömrünü uzatabilecek son girişimi ile ünlü fizikçilerin dikkatini çeken genç, 6. Yerküre Fizik Kongresi’nde mekan alan tek lise mekteplisi olarak da öne çıktı.

İlyas Seçkin’in TÜBİTAK girişimi olarak geliştirdiği ve serebral palsi illetine deva bulmayı amaçladığı girişimi, International Institute of Engineers and Researchers mecmuasında yayımlandı. Daha sonra bu araştırmasi ile Chicago’da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan genç, ‘Mükemmel Araştırma Ödülü’nün de sahibi oldu.

Bu yılki TÜBİTAK girişiminde ise araç pistonlarındaki aşınmanın bakır oksit tesiri ile azaltılması ve motor ömrünün uzatılması konusunda bir çalışma yapan İlyas Seçkin’in bu çalışması da Küresel Scientific Journal’de yayımlandı. Daha sonra da 13-14 Mayıs tarihlerinde Fransa’nın başşehri Paris’te yapılan 6. Yerküre Fizik Kongresi’nde konuşma yapan İlyas, kongredeki tek lise mekteplisi ve tek Türk konuşmacı oldu.

c0412201bad606439012a86a32fbb153d9cf4531.jpeg

Daha sonra Renault Küme Umumi Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştiren genç, burada 1,5 saat boyunca görüşmeler yaptı.

Ziyaret hakkında konuşan dâhi genç, “Renault yetkilileriyle yaptığım araştırma sonrası temasa geçtim. Kongre bittikten sonra Renault merkezine gittik. Sunum öncesi, bana ve danışman hocama kısa bir umumî merkez gezisi organize edildi. Girişimin tamamını detaylı olarak sundum. Dikkatle dinlediler. Ve sunum ahir beklediğim ayrıntılı teknik soruları sordular. Renault yetkilileri sunuma çok olumlu reaksiyon gösterdi. Girişim ile daha detaylı ilgileneceklerini söylediler. Bu mevzunun değerli olduğunu ve yapılan çalışmanın birçok meşakkate tahlil getirebileceğini lisana getirdiler. Girişimin hakikat bir girişim olduğunu söylediler. Edindiğim izlenim, Renault yetkilileri mevzuyu kendi içlerinde değerlendirip dönüş yapacakları tarafında. Renault’nun ilgisini görmek istedim, onların tahlillerini almak istedim. Bunu sağladık.”  dedi.

943075f17031bbb0d398fbad5d089f5e70e5de5b.jpeg

İlyas, ailesinden ve muhitinden de kıymetli destek görüyor. Oğlunun muvaffakiyetinden gurur duyduklarını söyleyen peder Levent Seçkin, İlyas’ın her vakit farklı bir evlat olduğunu da belirtti. Peder Seçkin, ayrıyeten lisan konusunun da kıymetli olduğunu belirtti. Ana Natalia Seçkin ise İlyas’ın farklı bir evlat olduğunu, mütemadi yeni bir şeyler öğrenmek istediğini söyledi. İlyas’ın araştırmalarına yardımcı olan danışman hocası Berksan Gümüş, İlyas’ın mektep birincisi olduğunu ve katıldığı tertiplerde ilginin daima İlyas’ın üzerinde olduğunu belirtti.

İlyas, son girişimini anlatırken “Proje, sürtünmeyi ve bundan ötürü oluşan aşınmayı en aza indirmeye yarıyor. Mahsusen araçlarda kullanılan pistonlarda bu sürtünme çok oluyor. Araçlarda kullanılan yağın içine bakır oksit eklendiğinde bakır oksit metal üstünde bir plaka oluşturarak bu sürtünmeyi azaltıyor. Bu girişim, araç pistonları için hazırlandı lakin tabi ki bu tıp sürtünme ve aşınma hadisesi yalnızca motorlarda olmuyor. Geniş bir çerçeveyi ilgilendiren bir girişim esasında” dedi. Otomasyon hayranı olduğunu belirten İlyas, mühendislik ortamında ilerlemek istediğini belirtiyor. Lisenin yanında konservatuara da giden genç, katıldığı tertiplerde en çok yaşının konuşulduğunu söylüyor. İlyas, gelecekte Almanya’da üniversite okumak istiyor. Mektebini dahi şimdiden seçtiğini belirten genç, makine mühendisliği ile başlayıp mekatronik ile devam etmeyi amaçladığını belirtiyor.

858,508Konular
980,808Mesajlar
30,674Kullanıcılar
fragman4kSon üye
Üst Alt