Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bilim İnsanından Çevreci Tuvalet: Hem Elektrik Hem de Dijital Para Veriyor

Bilim İnsanından Çevreci Tuvalet: Hem Elektrik Hem de Dijital Para Veriyor
0
33

morfeus

FD Üye
Etkileşim
4
F-D Coin
139
s-6e45ad36447da7abfa75ce05edb02336d62f43b8.jpg

Tuvaleti kullananlar, tekrar bilim beşerinin tasarladığı bir dijital parayı kazanarak yerleşkede alışveriş yapabiliyor.

Independent Türkçe'den Yasin Sofuoğlu'nun derlediği habere nazaran Güney Kore'de bir bilim insanı, üniversitede kullanılmak üzere çevreci tuvalet geliştirdi.

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (UNİST) kent ve etraf mühendisliği alanında çalışan Dr. Cho Jae-weon'un geliştirdiği tuvalet, dışkıyı biyogaz ve gübre olarak kullanılmak üzere dönüştürüyor.

Üniversite içindeki laboratuvara bağlı olarak çalışan BeeVi isimli çevreci tuvalet, bir vakum pompası aracılığıyla dışkıları yeraltına yerleştirilen bir tanka göndererek su kullanımını da azaltıyor.

Burada mikroorganizmalar dışkıları parçalayarak metan gazının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu gazla da binadaki setüstü ocağa, sıcak su kazanına ve katı oksit yakıt hücresine elektrik veriliyor.

'Dışkıların yalnızca pis olduğunu düşünürken, artık benim için çok bedelli hale geldi'

energynordic.com
Cho, "Farklı bir açıdan düşünürsek, dışkının güç ve gübre üretimi açısından bedelli olduğunu görebiliriz. Ben de bu bedelin ekolojik bir deveran içinde kullanılmasını sağladım" dedi.

Bilim insanı, ortalama bir kişinin günde 500gram dışkıladığını, bunun da 50 litre metan gazına dönüştürülebileceğini söyledi. Bu gaz da 0,5 kilovatsaat elektrik olarak kullanılabileceği üzere, bir aracın 1,2 kilometre gitmesine yetecek kadar yakıta da dönüştürülebilir.  

Cho'nun teknolojik dizaynları bunlarla hudutlu kalmadı. Bilim insanı, Ggool isimli bir dijital para ünitesi de geliştirdi. Çevreci tuvaleti kullanan herkes günde 10 Ggool kazanabiliyor.

Öğrenciler bu dijital parayla yerleşke içinde belirlenen alanlardan yemek, içecek, meyve ve kitap satın alabiliyor.

Yerleşkede Ggool'la alışveriş yapan öğrencilerden Heo Hui-jin, "Dışkıların yalnızca pis olduğunu düşünürken, artık benim için çok bedelli hale geldi" dedi.

858,497Konular
982,549Mesajlar
30,284Kullanıcılar
Azat_CanSon üye
Üst Alt