Yerkürenin en güzel teknik üniversitelerinden bir tanesi olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışan bilim kişileri, 'Cyborg' olarak hayatımıza giren yeni bir terimi bitkiler üzerinde uygulamak için çalışmalarını sürdürüyorlar. Haberimizin detaylarına girmeden evvel bu Cyborg terimini birazcık irdelemek gerekiyor. Cyborg terimi en umum tarifiyle yarı canlı yarı robot mealine geliyor. Biraz daha ilmî açıklamak gerekirse Cyborg, organik ve yapay bileşiklerin birbirleriyle entegrasyonlu bir halde çalışarak canlılara hususî yetenekler kazandırması olarak tanımlanabilir. Kişiler üzerinde örnek vermek gerekirse; saniyeler içerisinde bir yabancı lisanı öğrenmek ya da alışılagelmiş bir bireyin kaldırmasının mümkün olmadığı yükleri tek elle kaldırmak. Bilim kişileri bu girişim kapsamında, bitkileri sensör haline getirmenin bir yöntemini keşfettiler.
Bilim kişileri bu sistemi geliştirebilmek için iki farklı projeyi hayata geçirdiler. Bu girişimlerin ilki Phytoactuators, ikincisi ise Planta Digitalis'ti. Phytoactuators girişimi kapsamında bilim kişileri, küstüm otunu ele aldılar. Bu bitki, yapısı gereği yapraklarına dokunulduğu hengam bunu bir tehdit olarak algılıyor ve yapraklarını kapatıyor. Bilim kişileri, küstüm otuna özel elektrotlar bağladılar ve bu sayede küstüm otunun gönderilen sinyalleri almasını sağladılar. Bu sinyaller, bilgisayar üzerinden de yönetilebildi. Bunu başardıklarını ispatlamak isteyen bilim kişileri, oluşturdukları tanıtım medyasında bir sinek kapan bitkisini kullandılar. Sinek kapan bitkisinin yaprakları, bilgisayar üzerinden istenildiği üzere kapatılabiliyordu.
Bilim kişileri, Planta Digitalis projesi kapsamında ise bitkiler için suda çözünebilir hususî bir iletken geliştirdiler. Bu iletken, bir tel halini alıyor ve öbür bitkilere bağlanabiliyordu. Bu temas da bitkinin adeta bir sensör hizmeti görmesini sağlıyordu. Bilim kişileri bu girişimin özellikle güvenlik hedefli bir sistem olarak kullanılabileceğini düşünüyorlar. Bunun sebebi, bir bitkide gerçekleşen hareketin diğer bir bitki tarafından da tekrar edilmesi.
Bilim insaları, şimdilik bu teknolojilerin giriş aşamasında olduğunu ve kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirttiler. Lakin bu kadarı bile bilim yerküresinin heyacanını artırmaya yetti. İşte bilim kişileri tarafından geliştirilen bu bitkilerin tanıtıldığı video;