Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bilim İnsanları: Bu 5 Cümleyi Kuranlar Çok Sık Aşık Oluyor!

Bilim İnsanları: Bu 5 Cümleyi Kuranlar Çok Sık Aşık Oluyor!
0
135

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83

Bizi romantik bir münasebete çeken şey; o alakanın bize hissettirdikleri mi, yoksa karşı tarafın cazipliği mi? Bu soruya emofilisi olan bir bireyin vereceği karşılık, romantik alakaların kendilerine hissettirdikleri olacaktır. 

Psikolog Daniel N. Jones ve sosyal psikolog Shelby R. Curtis 2017 yılında kişilik ve ferdi farklılıklar üzerinde araştırma yaparken birçok kavramı incelediler. İnceledikleri kavramlardan biri de emofili kavramıydı. "Emofilisi olan bireyler neden kolay, süratli ve sık aşık olur?" sorusunu cevaplamaya çalıştılar. Yaptıkları araştırma sonucunda emofilinin beyindeki ödül düzeneğinden kaynaklanabileceğinibuldular. Araştırmanın öbür bir sonucu ise bu sorunun bağlanma sorunlarıyla ilşkili olmadığıydı.

Emofili: Aşık olmadan duramıyorum. 

4092df54376502064aeba41bbb8cee183ea1aede.jpeg

Toplumda şıpsevdi, ayran istekli üzere kavramlara karşılık gelen emofili, şahısların çok sık aşık olmasını ifade eder. Bu kadar sık partner değiştirmenin asıl nedeni, Jones ve Shelby'ye göre bu insanların beyinlerindeki ödül sistemidir. Kişinin aşık olduğunda aldığı haz, kişi için bir ödüldür ve bunu tekrar tekrar elde etmeye çalışır. Tıpkı Skinner'in fareleri üzere. 

Psikolog Burrhus Frederic Skinner, edimsel koşullanma üzerine yaptığı deneylerde günümüzde Skinner Kutusu diye isimlendirilen bir kutu icat etti. Bu kutuda bir düğme ve düğmeye basılınca yemin düştüğü bir kısım bulunur. Fare, düğmeye bastıkça yemin geldiğini fark ettikten sonra daima düğmeye basar. Tıpkı aşık olunca aldığı hazzı tekrar almak için daima aşık olan emofilisi olan bireyler üzere. 

Yapılan bir öteki araştırmada ise karanlık üçlü (narsisizm, makyavelizm, psikopati) dediğimiz kişilik özellikleriyle bağlantılı olabileceği bulunmuş. Bu kişilik özelliklerini taşıyan şahıslar ise kişiliklerini gizleme eğilimi olan insanlardır. 

Emofilisi olan bireylerden aşağıdaki cümleleri sık sık duyarsınız:

1. Aşık olmak benim işim. Herhalde benim kadar kolay aşık olan diğer kimse yoktur.

59710eec689890b2c42233e796103482f451bd13.jpeg

2. Tahminen de benim sorunum karşımdakine bu kadar çabuk bağlanmam.

081509bdf9a1cc9c24b83fdf8aae2a072956e311.jpeg

3. Bence aşık olmak dünyanın en hoş hissi. 

5821c2272fc2d7750810262a3036f79b64022dae.jpeg

4. Aşk tam bana nazaran. Keşke daha sık aşık olsam.

7fc45f04e5a0a8a2fe1b6d0a14f2cc0b2fc8bbac.jpeg

5. İlgiden bağlantıya atlıyor olabilirim fakat elimde değil. Her keresinde bu son sanıyorum.

709ddd0479d957469247014396f607ec97622f8e.jpeg

Not: Halk ortasında ayran istekli olmak, maymun iştahlı olmak anlamlarına da gelen kolay ve sık aşık olmanın kimi kaynaklarda anne-baba sevgisinin eksikliğinden kaynaklandığı yazılsa da bununla ilgili herhangi bir bilimsel data yoktur

Kaynaklar: 1, 2, 3