Yakın vakitte Besin Bilimi (Science of Food) mecmuasında yayınlanan bir makaleye nazaran Columbia Üniversitesi'nden bilim insanlarının oluşturduğu bir takım 3D baskı yapan ve lazer ışınlarıyla yemek pişirebilen bir robot tasarladı. Araştırmacılara nazaran lazerler uygun bir pişirme ve ısıtma hassasiyeti sağladı. Bilim insanları bu robot şefin klasik pişirme sistemlerine uygun olmayan 3D baskılı yemekleri hazırlamada değerli bir fonksiyonu olacağını argüman ediyor.
Robot Şef’te mavi ışınlar ve kızılötesi ışınlar olmak üzere iki farklı pişirme metodu mevcut. Mavi lazerler eseri direk pişirmede, kızılötesi lazerler ise bir ambalajla kaplı eseri pişirmede daha yeterli. Kızılötesi ışınları sayesinde eserlerin paketlendikten sonra pişirilmesi eserin raf ömrünü uzatacağı için ayrıyeten bir ticari kar sağlayacağı düşünülüyor. Robot şef eserin basılmasına ve az, orta, çok ve âlâ pişmişe kadar pek çok farklı seçenekle pişirilmesine imkan tanıyor.
Daha evvel 3D yazıcı kullanılarak yapay et üretilmişti ve bu bahiste son yıllarda epey fazla çalışma yapılıyor. Ama bu projeyi başkalarıyla karıştırmayın zira Columbia’lı araştırmacılar bu projede marketten tavuk satın aldı, püre haline getirerek 3D yazıcıya yükledi. Klasik tekniklerin bilakis lazer ışınlarıyla pişirdi.
Tadı nasıl diye sorarsanız:
Çalışmayı sürdüren bilim insanları tadım testi için robotla pişirilen tavuk eti ile klasik metotlarla pişirilmiş tavuk etini birlikte denediler. Çoğunluk lazerle pişirilen tavuk etini klâsik prosedürle pişirilen tavuğa tercih etti. Lakin tadım yapanlardan bir kişi eserin dişçilerde dolgu yapılırken kullanılan lazerin keskin kokusuna emsal, tavuktan bağımsız bir kokusunun olduğunu söyledi.
Araştırmacılar prototipi sunulan robotta daha fazla lazer dalga uzunluğunu kullanarak pişirme tekniklerini geliştirmeyi hedeflediklerini söz etti. Ayrıyeten robot ile sadece tavuk eti değil diğer birçok besin eserin de pişirilebileceğini belirtti.