Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bilim insanlarının ağzımızda keşfettiği yeni ”tat”

Bilim insanlarının ağzımızda keşfettiği yeni ”tat”

bilgisayarci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,141
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
97
F-D Coin
68
yeni-tat-duyusu-00.jpg

Bilim insanları her geçen gün yeni araştırmalara imza atıyor. Bu seferki çalışma belki de uzun yıllardır emin olduğumuz bir bilgiyi güncellemeye neden olacak. Zira yeni yapılan bir araştırmaya göre tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tat alma duyuları aslında bir tat reseptörünün etrafında birleşebiliyor. Yeni tat duyusu bu araştırma ile ortaya çıktı.

Yeni tat duyusu, diğer tatların gücünü artırıyor


Ağzımızda tat almamızı sağlayan tat reseptör hücreleri bulunuyor. Bu hücreler potansiyel gıda maddelerindeki kimyasalları tespit etmek için birden fazla sinyal yolunu kullanıyor. Aynı zamanda bu tat reseptörleri fonksiyonelliklerine göre farklı tiplerde gruplandırılıyor.

Tip I olarak adlandırılan hücreler, destek hücreleri olarak işlev görüyor. Tip II hücreleri acı ve tatlı gibi tat uyarılarını hissetmemizi sağlıyor. Tip III hücreleri ise ekşi ve tuzlu olan tatları algılamamıza olanak tanıyor.

Yeni belirlenen tat reseptörü ise daha çok haz üzerine odaklı olmakla birlikte; acı, tatlı, ekşi ve umami (birçok tadın birleşimi) gibi çeşitli tat uyarıcılarına geniş ölçüde tepki vermeyi sağlıyor. Yapılan ilgili araştırma PLOS Genetics’te yayımlandı ve fare modelleri kullanılarak ortaya çıkartıldı.
yeni-tat-duyusu-tat-reseptor-hücreleri.jpg
Bilim insanları daha önce tat reseptörleri için geniş bir uyarıcı yelpazesine sahip olan ve bunu tespit edebilen zevk odaklı hücrelerin var olabileceği fenomenini ortaya koymuştu. Bu kanıtlanmamış teoriyi incelemeye alan araştırmacılar, tat alma hücrelerinin beyne nasıl bilgi aktardığını derinlemesine incelemek için fareleri kullandı. Bunun sonucunda ise sürü tat profilini hissedebilen benzersiz bir tat hücresi türü olduğu keşfedildi.

Tip III kategorisine dahil edilen tat reseptör hücreleri, beyne giden tat hücrelerinin izlediği yolu kullanarak tüm tat türlerinden gelen sinyalleri algılayabiliyor ve beyne iletebiliyor. Tüm farklı tatları algılayabilen ve bu sinyalleri tıpkı diğer hücrelerin yapacağı gibi beyne gönderebilen bu yeni tür oldukça ufuk açıcı duruyor.

Araştırmacılar “Çalışmamız, farklı tat niteliklerinden olan kimyasallar da dahil olmak üzere, birden fazla uyarıcı türünü algılayabilen yeni bir tat hücresi popülasyonunu tespit etti.” diyor. Bu nedenle tat hücreleri beyindeki tat bilgisini işleyen hücrelere benzeyen uyarıcılara ya seçici bir şekilde tepki gösteriyor ya da genel olarak bütün tatlara duyarlı hale gelebiliyor.

 

Similar threads

Dil canlıların beslenmesini sağlamaktadır Canlılar aldığı besinlerin tadına dil baştan sona varmaktadır Bitki ve hayvan kaynaklı olan tüm besinlerin kendilerine özgü ayrı tatları bulunmaktadır Sahiden aynı elementten meydana gelse bile beynimiz bu tatları tatlı, acı, ekşi ve tuz olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
nasıl tat aldığımızı acıklarmısınız Tat duyusu dil uzerinde bulunan, tat tomurcukları olarak adlandırılan alıcılar tarafından algılanır Sayıları 9 bin10 bin kadardır Cocuklarda sayıları cok daha fazladır Kırk beş yaşından sonra bircoğu etkinliğini yitirdiği icin tat duyarlılığı da giderek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
217
nasıl lezzet aldığımızı açıklarmısınız Lezzet duyusu dil üstünde bulunan, tat tomurcukları olarak adlandırılan alıcılar göre algılanır Sayıları 9 bin10 bin kadardır Çocuklarda sayıları çok daha fazladır Kırk beş yaşından daha sonra birçoğu etkinliğini yitirdiği için lezzet duyarlılığı da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Kovid-19 virüsünün yol açtığı sağlık sorunlarından biri olan koku ve tat alma duyularındaki bozukluk aynı zamanda farklı hastalıklarında habercisi olabilir. Vücut sağlığı için önemli olan tat ve koku duyularındaki bozukluk hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Tat ve koku alma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
93
KOKU ALMA ve DAMAK ZEVKI BOZUKLUKLARI hamilelikte tat bozukluğu hamilelikte damak bozukluğu ağız tadının bozulması gebelikte tadı ağızda lezzet nedenleri KOKU ALMA ve AĞIZ TADI BOZUKLUKLARI Koku Alma ve Ağiz Tadi Bozuklukları önemli sorunlar mıdır? Koku ve ağiz tadi sorunlarının yaşamımızda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
103
858,506Konular
982,998Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt