Bilinç bozukluğu bilinç bozukluğu nedir bilinç bozukluğu bozuklukları Bilinç bozukluğu bilinç kaybı nedir? Beynin sıradan faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak( bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline dek dışarı giden ( bilinç kaybı) bilincin kısmen yada iyice kaybolması halidir Bayılma (Senkop): Kısa süreli, üstünkörü ve geçici bilinç kaybıdır Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşısında tepkinin azalması yada değil olması ile ortaya meydana çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır Bilinç kaybı nedenleri nelerdir? Bayılma nedenleri: Ø Korku, aşırı coşku Ø Sıcak, yorgunluk Ø Kapalı etraf, kirli hava Ø Aniden ayağa kalkma Ø Kan şekerinin düşmesi Ø Şiddetli enfeksiyonlar Koma nedenleri: Ø Düşme ya da şiddetli darbe Ø Özellikle kafa travmaları Ø Zehirlenmeler Ø Fazla alkol, uyuşturucu kullanımı Ø Şeker Hastalığı Ø Karaciğer hastalıkları Ø Havale gibi ateşli hastalıklar Bilinç bozukluğu belirtileri nelerdir? Bayılma ( Senkop) Belirtileri: Ø Baş dönmesi, baygınlık, yere düşme Ø Bacaklarda duyu yitimi Ø Bilinçte bulanıklık Ø Yüzde solgunluk Ø Üşüme, terleme Ø Seri ve kuvvetsiz nabız Koma belirtileri: Ø Yutkunma, öksürük gibi tepkilerin kaybolması Ø Sesli ve ağrılı dürtülere tepki olmaması Ø İdrar ve gaita kaçırma Bilinç bozukluğu durumunda ilkyardım nasıl olmalıdır? Kişi başının döneceğini hissederse; Ø Sırt üstü yatırılır, ayakları 30 cm kaldırılır, Ø Sıkan giysiler gevşetilir, Ø Kendini iyi hissedinceye dek dinlenmesi sağlanır Eğer birey bayıldıysa; Ø Sırt üstü yatırılarak ayakları 30 cm kaldırılır, Ø Solunum yolu açıklığı denetim edilir ve açıklığın korunması sağlanır, Ø Sıkan giysiler gevşetilir, Ø Kusma varsa tabi pozisyonda tutulur, Ø Solunum denetleme edilir, Ø Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır Bilinç kapalı ise: Ø Hastayaralının hayat bulguları değerlendirilir (ABC), Ø Hastayaralıya koma pozisyonu verilir , Ø Destek çağrılır (112), Ø Çoğu Kez solunum ve nabız teftiş edilir, Ø Yardım gelinceye değin yanında beklenir Koma pozisyonu (yarı yüzükoyunalt pozisyon) nasıl verilir? Ø Sesli ya da omuzun dan hafif sarsarak, uyarı verilerek bilinç denetleme edilir, Ø Sıkan giysiler gevşetilir, Ø Ağız içinde yabancı vücut olup olmadığı denetleme edilir, Ø Bak, dinle, hisset yöntemi ile solunum denetleme edilir, Ø Şah damarından nabız yoklama edilir , Ø Hastayaralının döndürüleceği tarafa diz çökülür, Ø Hastayaralının aleyhinde tarafta kalan kolu karnının üstüne konur, Ø Aleyhinde taraftaki bacağı dik açı yapacak şekilde kıvrılır, Ø İlkyardımcıya yakın kolu baş hizasında omuzdan yukarı uzatılır, Ø rakip omuz ve kalçasından tutularak bir hamlede çevrilir, Ø Üstteki ayak kalça ve dizden bükülerek öne doğru destek yapılır, Ø Alttaki etap hafif dizden bükülerek arkaya yardım yapılır, Ø Başı uzatılan kolun üstüne tabi pozisyonda hafif öne eğik konur, Ø Tıbbi destek (112) gelinceye kadar bu pozisyonda tutulur, Ø 35 dakika ara ile solunum ve nabız yoklama edilir