CNBC’den Andrew Ross Sorkin’in gerçekleştirdiği Clubhouse röportajı sırasında Microsoft kurucu ortağı Bill Gates, “insanlığın bildiği diğer yöntemlerden” daha fazla elektrik tükettiğini iddia ederek Bitcoin (BTC)’i aşırı enerji kullanımı nedeniyle eleştirdi.
“Bitcoin, işlem başına insan oğlunun bildiği diğer yöntemlerden daha fazla elektrik kullanıyor.”
Ancak, yeşil elektriğe dayalı olsaydı Bitcoin(BTC) konusunda bir sorunu olmayacağını söyledi:
“Yeşil elektrik kullanıyorsa ve diğer kullanımları geride bırakmıyorsanız, belki de sorun değildir. Beni Bitcoin şüphecisi olarak etiketleseniz de, bu konuyu çok alakalı bile bulmuyorum.”
Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere Gates, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmasına rağmen, henüz Bitcoin (BTC) alanına girmediğini yineledi:
“Bitcoin’e yatırım yapmayı seçmedim. Sıtma aşıları satın alıyorum. Kızamık aşıları satın alıyorum. Ürün üreten şirketlere yatırım yapıyorum.”
Microsoft kurucusu yine de BTC ile servet kazananları takdir ettiğinden bahsetti. Gates Vakfı, şu anda “çok düşük” işlem ücretleri olan kendi dijital para birimini geliştiriyor.
Ripple CEO’su: Bitcoin madenciliği büyük bir israf
Tesla ve Square gibi büyük şirketler, bilançolarına Bitcoin (BTC) ekledikleri için; kripto para biriminin karbon ayak izi konusunda endişeli olanların artan eleştirileriyle karşı karşıya kalıyorlar.
Mart ayında Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, madenciliği “büyük bir israf” olarak nitelendirdi. Kamu şirketlerini, Ekim ayında “enerji açısından daha verimli” varlıkları kullanmaya çağırdı.
O zamandan beri proof-of-work (PoW) para birimleri konusunda söylemlerini yumuşattı. En son tweet’inde ise takipçilerini sürdürülebilir madenciliğe teşvik etti:
“Biden yönetiminin öncelikleri net – her gün iklim değişiminden bahsediyorlar. Madenciliğin tam olarak ne kadar enerji kullandığını tartışmak yerine, bu sektörü sürdürülebilirlikte lider yapmaya odaklanalım.”