Tatlıdan tuzluya her tarife yakışan, her lezzeti uçuran, peynir ile mutfakta yaratabileceğiniz birbirinden hoş mükemmel tarifler var. Sıhhate yararı da tartışılmaz olan peynirle birkaç güzel tarifi sizler için bir ortaya getirdik. Şimdiden afiyet olsun!
1. Peynir Çorbası
Materyaller
3 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı krem peynir
1 su bardağı krema
Yarım çay kaşığı muskat rendesi
4 su bardağı su
Tuz, karabiber
- 1 çay bardağı kıyılmış taze soğan
Tereyağında, un ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Suyu ve baharatları ekleyin, daima karıştırarak 15 dakika pişirin. Krema ve krem peyniri ekleyin, büsbütün pürüzsüz olana kadar karıştırın. Taze soğan serperek servis yapın.
2. Peynirli Ekmek
Materyaller
450 gr un
20 gr yaş maya
1 su bardağı süt
Ilık su
Tuz
400 gr doğranmış beyaz peynir
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1/4 demet ince kıyılmış dereotu
1 yumurta sarısı
Susam
Mayayı 1 su bardağı ılık su ile eritin. Unu derin bir kaba alın üzerine tuz ekleyip karıştırın. Mayalı su ile bir arada sütü ek edip yoğurun. Elinize yapışan bir hamur kıvamına gelinceye kadar su ek edin. Pürüzsüz bir hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Daha sonra üzerini örtüp 45 dakika mayalandırın. Üzerine bıçak ile kesikler atın. Yumurta sarısı sürüp susam ya da çörekotu serpin. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. 15 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyin.
3. Cordon Bleu
Gereçler
4 kesim tavuk göğüs
4 dilim taze kaşar peyniri
12 dilim dana jambon
Tuz
Karabiber
2 su bardağı un
2-3 adet yumurta
2 su bardağı ekmek kırıntısı
Zeytinyağı
Tavuk göğüs etlerini bir et döveceği yardımıyla inceltin. Üzerine tuz ve karabiber serperek tatlandırın. Her bir tavuk göğüs etinin üzerine ikişer dilim jambon ve birer dilim peyniri yerleştirip rulo halinde sarın.Tavuk rulolarınızı sırasıyla una, yumurtaya ve ekmek kırıntısına bulayın. Dolgulu tavuk rulolarınızı renkleri dönünceye kadar zeytinyağında kızartın. Kızarttığınız tavuk rulolarını yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine alın. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
4. Mozarellalı Fırın Domates Salatası
Gereçler
Cherry domates
Mozzarella peyniri
Roka
Taze fesleğen yaprakları
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı balzamik sirke
Domatesleri, biraz zeytinyağı ve sarımsak ile 15 dakika 130 derecede fırınlayın. Fesleğen ve roka yapraklarını bölün, sarımsakları ezin ve tüm materyalleri düzgünce karıştırın.
5. Peynirli Poğaça
Materyaller
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı margarin
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
250 g beyaz peynir yahut lor
Yarım demet maydanoz
Yoğurt, yağ, yumurta akı, süt ve tuzu yoğurma kabında karıştırın. Üzerine kabartma tozu ve un ek ederek kulak göğsü kıvamında hamur yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün. yarım saat dinlendirin. Hamurdan küçük modüller kopartın elinizle açtırın, ortasına peynirli iç harç koyup poğaça formunda kapatın. Poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine sıralayın, üstlerine yumurta sarısı sürün. Evvelden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
6. Peynirli Makarna
Materyaller
500 gram makarna (şekli isteğe bağlı)
250 gram lor peyniri
200 gram tulum peyniri
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Sıcak su
Makarnayı kaynayan suyun içine dökün ve haşlayın. Pişen makarnaların bir süzgeç yardımıyla suyunu süzdürün ve akabinde da makarnaları geniş bir kabın içine alın. İkinci adımda başka bir kapta 250 gram lor peyniri ve 200 gram tulum peynirini çatal yardımıyla ezin. İçine yarım demet maydanozu ince ince doğrayıp ek edin. Son olarak da mayonez ve zeytinyağını makarnaların üzerine ek edip uygunca karıştırın. Peynirli makarnayı servis etmeden evvel biraz dinlendirin. Afiyet olsun.
7. Peynirli Pide
Gereçler
Hamur için;
3,5 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
40 gram yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
300 gram lor ve beyaz peynir karışımı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
Margarin
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı ılık su, toz şeker ve mayayı bir kaba alıp, karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. Öbür bir kapta un ve tuzu harmanlayın. Üzerine mayalı karışımı ekleyin. Yavaşça kalan suyu ek edip 15 dakika yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamuru 6 bezeye ayırıp her birini oklava yardımıyla 10 cm genişliğinde açın. Pide hali verip kenarlarını üste gerçek kıvırın ve uçlarını sıkıştırın. 15 dakika dinlendirin. Müddetin sonunda hamurların üzerine eritilmiş Bizim Yağ sürün. İç harcı için tüm malzemeyi ezerek karıştırın. Hamurların ortalarına hisse edip, kenarlarına yumurta sarısı sürün. Fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip evvelden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
8. Peynirli Milföy
Materyaller
8 milföy hamuru
200 gr beyaz peynir
1/4 demet maydanoz
1 yumurta
Kırmızı pul biber
1 yumurta sarısı
Susam
Milföy hamurları hafif yumuşayınca unlanmış tezgaha yayın ve ikiye kesin. İnce doğradığınız maydanoz, yumurta, peynir ve kırmızı pul biberi bir kapta harmanlayın. Hazırladığınız harcı kestiğiniz milföy hamurlarının ortasına paylaştırıp dikdörtgen halde kapatın. Bıçakla üzerine çizikler atın. Üst kısmına yumurta sarısı sürüp susam serpin. 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
9. Kızarmış Peynir Çubukları
Materyaller
250 gram çubuk halinde kesilmiş lisan peyniri
1 adet yumurta
1/4 su bardağı süt
1/2 su bardağı un
1/4 su bardağı galeta unu yahut pane harcı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Bir kasede yumurta, süt, karabiber ve tuzu güzelce çırpın. Öbür bir kasede un, mısır unu ve baharatları karıştırın. Galeta ununu da başka bir tabağa alın. Bu ortada çokça sıvı yağını kızartma tenceresine koyun ve güzelce kızmasını sağlayın. Peynir çubuklarını evvel yumurtaya sonra unlu karışıma, tekrar yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.
10. Parmesanlı Milföy
Materyaller
2 yaprak milföy hamuru
1- 1/2 bardak parmesan yahut eski kaşar
Fırınınızı 180 derece sıcaklığa ayarlayın. Tepsinizin üzerine parşömen kağıdını yayın. Kullanmak istediğiniz peynir yahut peynirleri rendeleyin. Aldığınız milföy hamurunu tezgahın üzerine yayın. Şayet aldığınız milföy hamuru buzluktan yeni çıkmış ve şimdi çözülmemişse o vakit bir oklava yardımıyla hamuru açmaya çalışın. Üzerine rendelediğiniz peyniri serpin. Tezgahın üzerinde 10 dakika boyunca dinlenmesine müsaade verin. Akabinde oklava ile üzerindeki peynirlerin hamura geçmesi için üzerinden geçin. Böylelikle peynir ve hamur karışacaktır. Sonra hamuru ikiye katlayın. Hamurun her iki kısmına de peynir ekleyin. İkiye katlanmış hamuru şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şeritleri elinizle bükün. Söyle de yapabilirsiniz. Şeridin bir ucunu elinizle sabit tutun öbür ucunu ise zıt tarafta çevirin. Akabinde hazırlanan şeritleri fırın tepsisine koyun ve 20 dakika kadar pişirin. Çıkardıktan sonra güzelce soğumaları için bekletin. Peynirli bagetleriniz fırından şişmiş ve kıtır kıtır olmuş olarak çıkacaktır. Birinci tepsi soğurken siz ikinci tepsiyi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şayet çabucak yenmeyecekse o vakit oda sıcaklığına geldikten sonra hava geçirmez bir kapta saklayın.
11. Peynirli Kiş
Gereçler
200 gr un
100 gr margarin
Bir tutam tuz
1 adet yumurta
150 gr keçi peyniri
400 gr taze mantar
1 çorba kaşığı tereyağı
1 demet taze nane
1 adet yumurta
2-3 çorba kaşığı süt
Krema
Tuz
Karabiber
2 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
2 çorba kaşığı antep fıstığı
Unu, yumurtayı, oda sıcaklığındaki margarini ve tuzu bir kapta karıştırın. Materyaller güzelce özleşene dek yoğurun. Hamuru buzdolabında 30 dakika bekletin. Hamuru 1 cm kalınlığında açın. Yağladığınız tart kalıbına yayın. Çatalla delikler açın. Üzerine yağlı kağıt serin. Kuru bakliyat serpin. 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Keçi peynirini rendeleyin. Mantarları dörde bölün. Tereyağında suyunu bırakıp çekene dek bir tutam tuz ilavesiyle pişirin. Keçi peyniri, mantar ve ince kıyılmış naneyi karıştırın. Evvelce pişirdiğiniz kiş hamurunun üzerine yayın. Yumurta, süt, krema, tuz ve karabiberi karıştırıp, mantarlı harcın üzerine dökün. Rendelenmiş parmesan peyniri ve antep fıstığı serpin. 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Dilimleyerek, servis yapın.
12. Kestaneli Cheesecake
Gereçler
Tabanı için;
60 gram tereyağı
200 gram (1.5 paket) bisküvi
300 gram mascarpone peyniri oda sıcaklığında
200 gram labne peyniri veya taze tuzsuz lor peyniri
115 gram toz şeker
2 büyük yumurta
1 bardak süt
500 gram kestane
1 kaşığı vanilya esansı
2 yemek kaşığı hazır kahve
Kestanelerin kabuklarına keskin bir bıçakla çizik atın. Kestaneleri yıkayıp, 30-40 dakika, güzelce yumuşayana kadar haşlayın. Kestaneleri teker teker kevgirle çıkarıp, akan musluğun altında kabuklarını soyun. Ayıklanmış kestaneleri kahve ve süt ile birlikte bir kaseye koyun. El blender'ı ile püre haline getirin. Şayet kıvamı ezilemeyecek kadar ağırsa 1/4 bardak süt daha ekleyin. Fırınınız 190C'de evvelden ısıtın. Kek kalıbınızı tereyağıyla yavaşça yağlayın. Bisküvileri mutfak robotunda çekip kırıntılar elde edilen. Erimiş tereyağını ekleyip iyice karıştırın. Kek kalıbına boşaltıp üzerini bir bardağın tabanıyla bastırarak düzleştirin. Evvelce ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. Fırınınızın derecesini 170C'ye indirin. Mascarpone ve labne peynirini bir kapta yumuşayana kadar çırpın. Yumurta, şeker ve vanilya esansını ekleyin ve karışana kadar çırpın. Kahve ve kestane püresini ekleyin. Mikserle 2-3 saniye karıştırarak peynirli karışıma yedirin. Dolguyu bisküvi tabanlı kek kalıbının üzerine dökün. Fırınınızın orta rafında 50-60 dakika pişirin. Cheesecake kenarları sabit, hafif sarsıldığında ortası biraz titreştiği vakit hazırdır. Fırından çıkarıp soğumaya bıraktığınızda sertleşecektir. Fırından çıkarıp kekin etrafından ince bir bıçak gezdirin. Cheesecake'i kalıbında içinde soğumaya bırakın. 3-4 saat buzdolabında dinlendirin. Dilerseniz üzerine kakao serperek servis edin. 2-3 gün buzdolabında tazeliğini korur.