Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bir Alim ve 3 hayvan, 3 olay

Bir Alim ve 3 hayvan, 3 olay

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Bir alim hayatı boyunca olaylara hep farklı baktı Toplumun yaklaşımının ötesinde tavırlar takındı Yazar Mehmed Paksu, Nur Dede kitabından 3 hayvan, 3 olay

Bediüzzaman'ın Van'da bulunduğu yıllarda yaşanan 3 olayı, öğrencilerinden Molla Hamid anlatıyor Nur Dede kitabından

Köpek küpü kırınca

Birgün cami odasının kapısını açık bırakmıştık Aradaşların küpte kavuramları vardı İçeri giren bir köpek, küpe kafasını sokup kavurmaları yemiş Sonra da kafasını çıkaramayınca küpü kırıp kaçmıştı

Arkadaşların canı çok sıkılmıştı Bir yolunu bularak köpeği yakalayacaklar, sopadan geçireceklerdi Üstad durumu öğrendi ve bu düşüncelerinden vazgeçirmek istedi Molla Resul:

Üstadım, biraz kavurmamız vardı Biz kıyamıyorduk ki yiyelim Oysa bu köpek gelmiş, hem kavurmayı yemiş, hem de küpü kırmış Bize zarar verdi Ona nasıl ceza vermeyelim

Üstad: Molla Resul senden soruyorum Vicdanen söyle Sen aç kalsan, paran da olmasa, bir şey almaya da gücün yetmese, açık bir yerde bir et bulsan; yer misin, yemez misin? Oysa aklın var, düşünüyorsun ki bu etin sahibi var Ne yaparsın?

Molla Resul biraz düşündükten sonra, Evet yerimdedi

Üstad tekrar dedi ki, Bu hayvandır Aklı yok, haramı helali bilmez Hayrı ve şerri tanımaz Sahibinin kendisini döveceğini bilmez Elbette açık kapıdan girmiş ve kavurmalarınızı yemiş Bundan dolayı cezayı, hak etmiş midir? Sizden soruyorum Elinizi vicdanınıza koyarak cevap verin?

Molla Resul ve arkadaşları, Köpeğin suçu yokturdiye karar verdiler

Daha sonra Üsad şöyle dedi: Madem öyledir, bu hayvanın gıybetini yapmayın ve helal edin

Molla Resul Üstad ile çok samimi konuşurdu Gülerek şöyle dedi:

Üstadım, içimizden gelmiyor ki helal edelim Fakat, siz helalelleşmeye bizi ikna ettiniz

Kertenkeleyi sen mi yarattın?

Üstad bir gün bize, Ben tesbihat ve dua ile meşgul olacağım Siz gidin biraz gezindemişti

Bu gezinti sırasında bir taşın üztünde bir kertenkeleyi vurup öldürmüştüm Dönüşte Üstad ne yaptığımızı nerelere gittiğimizi sordu Ben de gezdiğimiz yerleri anlattım Sonra da bir kertenkeleyi öldürdüğümü söyleyince, Üstad çok üzüldü bana dönerek:

Evini harap etmişsindedi

Ben de, Bizde 7 kertenkele öldürenin bir hac sevabı kazanacağını söylerlerdedim

Bu defa Üstad, Otur da konuşalım Kim haklı kim haksız?

O hayvan sana saldırdı mı?

Hayır!

Elinden bir şeyini aldı mı?

Hayır!

O hayvanın rızkını sen mi veriyorsun?

Hayır!

Senin mülkünde mi, arazinde mi geziyordu?

Hayır!

O hayvanı sen mi yarattın?

Hayır!

Bu hayvanların niçin yaratıldığını biliyor musun?

Hayır!

Bu hayvanı yaratan Allah, senin öldürmen için mi yarattı? Sana kim öldür dedi Bu hayvanların yaratılışında binlerce fayda ve hikmet var Onu öldürmekle hata etmişsin

Karınca yuvasını dağıtmayın

Erek Dağı'nda havalar iyice soğuyuncaya kadar kalmıştık Artık neredeyse kar yağmaya başlayacaktı Kaldığımız yer bayırdı Buraya bir oda yapmamızı istedi Biz de hemen çalışmaya koyulduk Başladık kazmaya

Kazı yaparken bir karınca yuvası çıktı Üstad karınca yuvasını gördü Kazıyı durdurmamızı istedi Sebebini sorduk:

Bir ev yıkıp bir ev yapmak olur mu?dedi Bu hayvanların yuvasını dağıtmayın Başka bir yeri kazın

Biz başka bir yeri kazmaya başladık Oradan da karınca yuvası çıktı Bana yardım eden bir arkadaş vardı O, Böyle olur mu hiç?diye bana sordu Üstad gelir gelmez, karıncaların üzerine toprak atalım Yok eğer böyle giderse bu odayı yapamayız

Sonunda oraya bir odacık yaptık

Üstad karınca yuvalarının yanına gelince, ekmek, bulgur ve şeker koyardı Kendisine şekeri niçin koyduğmuzu sorduğumuzda, şöyle demişti:

Bu da onların çayı olsun

858,496Konular
982,159Mesajlar
30,100Kullanıcılar
serkanyircinSon üye
Üst Alt