Bir hemen olan hiddet bebeğinizin ölümüne yol açabilir Dertli bebek karşı öfkesine hakim olamayan ebeveynler, şiddetle sarstıkları bebeklerinin ağır nörolojik (zihinsel) engelli olmasına niçin olabiliyor Çocuk istismarı sayılan ‘Sarsılmış Bebek Sendromu’na maruz kalan her üç bebekten biri ölüyor Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı Merkezi Müdür Yardımcısı Doç Dr Figen Şahin, bebeğin hırsla sarsılmasının ciddi zararlara yol açabileceğini söyledi Bazı ailelerin, kesintisiz ağlayan bebekleri nedeniyle çileden çıkıp, bebeği kollarından veya göğüslerinden tutarak salladıklarını gösteren Şahin, bu olay sonucu ortaya çıkan sarsılmış bebek sendromunun varsayım edilenden daha sık karşılaşılan bir şart olduğunu bildirdi Ebeveynlerin bunu bilinçli yapmadıklarını açıklayan Şahin, “Sarsılmış bebek sendromu çocuk istismarının çok özel bir türü Çünkü ebeveynler bunu kasıtlı yapmıyorlar, ancak bu konuda bilinçli olunması gerekiyor Bebeklerin özellikle ilk 3 aylarında kolik sızı dediğimiz, ağlamalarının durmadığı, ebeveynler için sıkıcı olan bir dönem vardır Bu dönemde öyle çok annebaba bunu yapıyor olabilir Kimse bunu itiraf etmek istemiyor Hafif olan durumlar bulgu da vermeyeceği için hekimler anlayamayabiliyor diye konuştu Sendromdan önemli şekilde etkilenen bebeklerde ise fazla ağır bulgulara rastlandığına göze çarpan eden Şahin, bebeğin ölümüyle sonuçlanan vakalar deha bulunduğunu bildirdi 2 YAŞINDAN KÜÇÜKLER DAHA BÜYÜK RISK ALTINDA Bebeklerin başlarını kontrol etmekte zorlandığı ve boyun kaslarının enerjik olmadığı dönemlerin riskli olduğunu anlatan Şahin, “Ebeveynlerin bir anlık öfkeleri sonucu sarstıkları bebeklerinin başı, öne arkaya çok şiddetli sallanıyor Sarsılma sırasında beyin de kafatası içerisinde öne arkaya gidiyor Bebeklerin beyinleri daha yumuşak, sıvımsı bir yapıda olduğu için beyindeki kan damarları ve sinir hücreleri kopuyor Buna alt olarak da beyin kanaması ortaya çıkıyor Bebeğin gözle görülür bir yarası olmamasına rağmen, beyin ve göz altı kanamaları gibi bulgular sarsılmış bebek sendromunu gösterebilir Burada hekimlerin akıllı olması çok kayda değer diye konuştu Şahin, bilhassa 2 yaşından küçük olan bebeklerde itinalı olunması gerektiğini, ancak nadir de olsa 5 yaşın altındaki bebeklerde de sarsılmış bebek sendromunun yaşanabileceğini kaydetti “Öfkeyle sarsılan, sarsılmış bebek sendromuna maruz kalan bebeklerin yaklaşık 3’te biri ölüyor, 3’te biri ağır nörolojik engelli kalıyor, 3’te biri de fazla hafif bir şekilde, herhangi bir zarar olmadan atlatabiliyor diyen Şahin, bebeğe önemli zararlar vermesi, hatta ölümüne yol açabileceği için sendromunun çocuk istismarı alanına girdiğini belirtti SEVERKEN YAPILAN SARSMALAR Türk toplumunda bebeklerin genel olarak havaya fırlatılarak, hoplatılarak sevildiğini anlatan Şahin, “Bebek sevilirken fazla şiddetli sarsılıyorsa şayet bu bebeklerde de olabilir lakin öfkeyle sarsmanın şiddeti çok farklı Onun için ayakta sallarken, elimizde sallarken fazla şiddetli olmamasına uyarı edersek bu durumlarda birşey olmaz Daha çok öne arkaya şiddetli ve öfkeyle sarsılma durumlarında olur diye konuştu Ailelerin böyle bir olayın bebeğe ne değin hasar verebileceğini anlamaları gerektiğine dikkati çeken Şahin, bebeklerin inleme nöbetlerinde ebeveynlerin yapması gerekenleri şöyle anlattı: “Fazla takâtsizlik ve uykusuzluk öfkeyi teftiş etmeyi güçleştirir Bebeklerin birincil ayları zorlama bir dönemdir Hele de geçimsiz, çok ağlayan bir bebekleri varsa, ebeveynler, ilk olarak en yakınlarından destek istemeli Aile yakınlarından yardım olanağı varsa, onlar 12 saatliğine bebekle ilgilenirken ebeveynler dinlenmeli Eğer yardım alınacak biri yahut ve bebek fazla ağlıyorsa, anne ya da baba öfkesini denetim edemediğini hissediyorsa, bebeği yatağına bırakıp, odanın kapısını kapatıp bir süre orada bırakmalı ve öfkesi dinene kadar diğer bir yerde sakinleşmeli Öfke kontrolü edebilmek fazla kayda değer Ailelerin bunu öğrenmeleri ya da bu konuda yardım almaları gerekiyor Çok genç anne baba olmuş, eğitimsiz, fakir, meslek yükü artı, evde çok sayıda çocuğu olan ebeveynlerde riskin arttığına dikkati çeken Şahin, öfke faktörünü arttıran her nedenin riskin azıcık daha artmasına niçin olduğunu, böylece ebeveynlerin muhtemel olduğunca kendilerini hazırlanmış hissetmeden anne baba olmamaları, bakabilecekleri kadar çocuk yapmaları, özellikle bebeğin birincil dönemlerinde aileden veya çevreden sosyal yardım alabilmelerinin kayda değer olduğunu kaydetti Hastalara, kendilerine danışan ailelere sarsılmış bebek sendromu ile ilgili data verdiklerini bildiren Şahin, bu konuda daha yaygın, geniş kitlelere ulaşabilecek bir kampanya yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi kaynak: AA id