Bir cigara ic oglan Dillerden düşmeyen türkülerimizden birisi de Bir Cigara İç Oğlandır Bu türkü de Siverek'e ait yer adları, yörenin şivesi ve deyimleri bulunduğu için başka yörelere mülk edilmesi olası olmamıştır Siverek'in ünlü mevkiilerinden Hacı Pınar düzünde dükkanı olan Bakkal Mahmud'un hoş mi hoş bir kızı vardır Olayın yaşandığı dönemde Siverek'te bulunan Süvari Sınıfı alayında askerlik görevini yapan bir genç Hacı Pınarındaki Bakkal Mahmud'un dükkanının önünden geçerken, babasına destek için dükkanda yer alan kızı görür görmez mıhlanır kalır Gözü kızdan diğer birşey görmez olur Kız da bunun farkına varır Asker bundan sonradan sıkça alışveriş bahanesi ile oradan kazanç gider İki genç birbirine vurulmuşlardır Gençlerin tavırları komşularının da dikkatini çeker Kizin babası da işin farkına varır Asker kızı babasından ister Ancak bu yabancı gence verecek kızı yoktur babanın Kız derdini türküye döker ve oğlana Hemen söyleyeceklerini duyunca üzülmemesi için, Bir cigara(sigara) iç oğlaniç oysa üzüntün birazcık azalsın, Gel kapıdan geç erkek çocuk, Beni sehen(sana) vermezlergereksizce mücâdele beni sana vermezler der Bu sevdaya dayanamazsın ,erimeni ve yıkılmanı istemiyorum Bu sevdadan geç oğlandiye sevdiğinin umudunu kesmesini ister Oğlan ise, içindeki sevda ateşini Hacı Pınar'ın düzü, alın yazısı ayırdı bizideyip kızı vermeyen anne babayı feleğe benzeterek sitemini dile getirir Bakkal Mahmud'un kızı, yaktı yandırdı bizidizeleriyle bu sevda ateşinin yüreğini yakıp kavurduğunu dile getirir Kız ise oğlanın kendisine de sitem ettiğini sanarak Oğlan seni seviyem, kimselere demiyemdiyerek oğlana sevdalı olduğunu belirtir Anam babam vermiyor da onlara edemiyemsözleriyle, istemeyenin kendisi olmadığını, anasının babasının vermediğini ve onlara da gücünün yetmediğini anlatmaya çalışmaktadır Nihayet babasının kızı vermeyeceğini anlayınca kızla anlaşarak kaçmaya karar verirler Sözleştiği bir gece kızı atına attığı gibi kaçırır ve kendi memleketine götürür Araya yıllar girer Çoluk çocuk derken barışırlar sonradan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine yerleşirler Hayatlarının ardına kadar burada yaşarlar Bir Cigara İç Oğlan Bir cigara iç oğlan Gel kapıdan geç oğlan Beni sehen vermezler de Bu sevdadan geç oğlan di gel gel Oğlan seni seviyem Kimselere demiyem Anam babam vermiyor da Onlara edemiyem di gel gel Hacı Pınar'ın düzü Kader ayırdı bizi Bakkal Mahmud'un kızı da Yaktı yandırdı bizi di gel gel Kekliğim avla beni Dağlara salma beni Gece yanında uyut Gündüzler bağla beni di gel gel Ramazan Özgültekin Siverek