Bir Eğitim Masalı (lütfen okuyun) BİR EĞİTİM MASALI Masalımızın baş rollerini beş kahraman paylaşıyor Kahramanlarımız, üstünde “mektep yazar binaya devam etmek, onunla ilgilenmek, onda sorumluluk edinmek ve onu yönetmek gibi öbür rollere sahipler Kahramanlarımız, yaşadıkları ile ilgili, görünüşteki davranışlarından ayrı olarak, içlerinden gelen özlem ve düşünceleri kendi günlüklerine şöyle not etmişler: Öğrenci: Okula gidiyorum Ailem, öğretmenlerim ve öteki yöneticiler benim severek ve seve seve buraya geldiğimi sanıyorlar Ancak, öğrenciliğimin birincil yıllarında duyduğum heyecanın yerinde yeller esiyor Bundan Başka, önceleri fazla sevdiğim bu binadan derhal firar etmek için fırsatlar arıyorum Devam etsem ne değişecek? Üniversiteye girme şansım fazla az Sınavda bir milyon üstünde öğrenci yarışıyor Dershaneler, özel okullar ve diğer taraftan seçkinci okullar işin tuzu biberi Üniversite aslanın ağzında Ne yapayım? Bu durumda sadece okula devem etmek zorundayım işte! Öğretmen: Okulun ilk yıllarında öğrencilerim arkamdan sel gibi gelirken, büyüdükçe “bu da ne konuşuyor diye yüzüme bakıyorlar Mesleğimi severek ve zevkle yaptığımı sanıyorlar Bu mesleği de severek seçmedim ancak Üniversite antre sınavında öğretmenlik bölümünü tutturdum Ne yapayım, mecburen öğretmenlik yapıyorum Haydi yapıyorum, üstüne edinmek için gayret göstersem, bir sürü engelle karşılaşıyorum Anlamsız versem, vicdanım el vermiyor Dirensem suç oluşturan alacağım Cinayet alıp ekmeğimi riske atmaktansa, boş tahsis etmek daha iyi Aile: Önceleri “iyi ancak okul var Çocukları meşgul edecek bir yer lazım diye düşünürken, onlar büyüdükçe omuzlarımız birazcık daha çöküyor Mektep ve dershane derken, diğer masraflarıyla, konut geçindirmekten daha baskı Zaten üniversite kazanma şansı da çok eksik Bir sanata versem, yaşı geçti Ne yapacağım ben derhal? Mektep Yöneticisi: Okulumu bütün sıkıntılarına rağmen yönetebileceğimi düşünürken, bir yıl içinde az daha çöktüm Sıkıntım, okulumda eğitim ve öğretimin kalitesini geliştirmeye karşın bir şeyler yapamamak… Yazışmalardan, kırtasiyecilikten, imkânsızlıklardan, velilere dil dökmekten, devletle veli aralarında kalmaktan usandım Ne geriye doğru dönüp öğretmen edinmek ve ne de ileriye gidip makamımı desteklemek istiyorum Bakanlık: Şu okullar olmasaydı eğitimi ne de güzel idare ederdim Tabii, bu yalnızca bir masal Gerçekle asla ilgisi yok!