bir farenin üzüntüsü Evin minik faresi, duvardaki çatlaktan bakarken çiftlik sahibi ve eşinin mutfakta bir paketi açtıklarını gördü Kendi kendine: İçinde hangi gıda var acaba ?diye düşündü Bir zaman daha sonra gördüğü paketin bir fare kapanı olduğunu anladığında yıkılmıştı Evde bir fare kapanı var!, evde bir fare kapanı var!diye bağırarak telaşla bahçeye fırladı Minik fareyi acele içinde gören tavuk, tasasız ve bilgiç bir tavırla başını kaldırdı ve gıdakladı: Zavallı farecikBu senin sorunun benim yok Bana bir zararı olamaz küçücük kapanındedi Tavuktan yardım bulamayan farecik bu sefer telaşla domuzun yanına koştu ve, Evde bir fare kapanı var!, evde bir fare kapanı var!diye adeta çırpındı Domuz hoşgörüyle karşıladı lakin, Fazla üzgünüm fare kardeş lakin dua etmekten diğer yapacağım bir şey yok Dualarımda olacağından emin oldedi Ufak fare ümidini yitirme içinde ineğe döndü ve, Evde bir fare kapanı var, evde bir fare kapanı var!dedi İnek ; Bak fare kardeş, senin için üzgünüm fakat beni ilgilendirmiyordedi Sonunda farecik, başı önde devasız şekilde eve döndü Çiftçinin fare tuzağı ile bir gün tek başına rastlamak zorunda olduğunu anladı O gece evin içinde sanki vefat sessizliği vardı Ufak farecik aç ve susuzdu Bütün yorgunluktan gözleri kapanacaktı ama birdenbire bir ses duyuldu Gecenin sessizliğini bölen şamata, fare kapanından geliyordu Çiftçinin karısı, ne yakalandığını bakmak için yatağından fırladı ve mutfağa koştu Karanlıkta kapana, zehirli bir yılanın kuyruğunun kısıldığını ayrım edememişti Kuyruğu kapana kısılan yılanın canı yanıyordu ve bir anda çiftçinin karısını ısırdı Çiftçi, karısını apar topar doktora götürdü Doktor, zehiri temizledi sardı Çiftlik Sahibi karısını eve getirdi, yatırdı Karısının ateşi yükseldi ve bir türlü düşmüyordu Kadıncağız ateş ve ter içinde kıvranıp duruyordu Böyle durumlarda taze tavuk suyunun gerekli olduğunu herkes bilir, çiftçi de bıçağını alıp bahçeye koştu Karısı taze tavuk suyu çorbasını içti, birazcık kendine geldi Karısının hastalığını duyan komşular ziyarete geldiler Onlara ikram etmek için çiftçi domuzunu kesti Çiftçinin karısı gittikçe kötüye gidiyordu Yılan, görünüşe göre fazla zehirliydi Birkaç gün sonra çiftçinin karısı iyileşemedi ve öldü Cenazesine fazla sayıda birey gelince hepsine tatmin edici et karşılamak için çiftlik sahibi ineği mezbahaya yolladı Fare tüm bu olanları büyük üzüntü ile duvardaki deliğinden izledi