Jüpiter'in, kuzey yarımkürede geceleri gökyüzünde belirmesiyle birlikte uzay fotoğrafçıları da teleskoplarını Güneş sisteminin derinliklerine yönlendiriyor. Bu fotoğrafçılardan biri, son aşama nadir görüntülenebilen bir hikayesi yakalamayı başardı.
7 Ağustos 2019 tarihinde Jüpiter'i inceleyen Ethan Chappel, son aşama nadir bir manzarayı yakaladı. Jüpiter'e düşen devasa bir meteoru görüntüleyen Chapel, manzaraları Twitter üzerinden paylaştı.
ScienceAlert'e röportaj veren Chappel, "Videoyu izleyip ışığı gördükten sonra çok heyecanlandım. Medyayı derhal paylaşmam gerektiğini hissettim" sözlerini kullandı. Görüntülerdeyse Jüpiter'in sol alt kısmında bir patlama olduğu gözlemlendi.
Jüpiter'de olağanda karşılaşılan yıldırım ya da aurora hadiselerine benzemeyen imaj, gerçekten de bir meteorun Jüpiter'e çarparak devasa bir patlama yarattığı ihtimalini ortaya çıkardı.
Southern Queensland Üniversitesi'nden Jonti Horner, ScienceAlert'e verdiği röportajda, "Daha evvel bu türlü bir şey görmedim. Tam manasıyla nefes kesici" açıklamalarında bulundu.
Jüpiter'e bir meteor çarpması aslına bakıldığı devir pek de nadir bir hadise olarak görünmüyor. Meteorların atmosfere giriş yaptıktan sonra havada patlaması, Dünya'da sık rastlanan bir durum. Dahası, Jüpiter'in kütlesinin Dünya'dan çok daha ziyade olduğunu düşündüğünüz hengam çok daha ziyade meteoru kendisine çekebileceğini de söyleyebiliriz.
1998 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya nazaran Jüpiter, Dünya'ya orantıyla 2.000 ila 8.000 kat daha çokça büyük çarpışmaya maruz kalıyor. Yeniden de bu hikayelerin kameraya yakalanması ziyadesiyle sık rastladığımız bir durum değil. Dünya'nın kütleçekiminin Jüpiter'den daha az olduğunu da düşünüp toparlayacak olursak Jüpiter'e meteor çarpmasının değil, bu hikayenin kaydedilmesinin ziyadesiyle farklı olduğunu söyleyebiliriz.
Jonti Horner, bu aktifliğin görülmesinde birçok etkenin rol oynadığını belirtti. Akıllıca hengamda sahih tarafta olmanın yanı sıra çarpışmanın konumuna da dikkat çeken Horner, "Bir teleskopla (bu olayı) inceleseydiniz bu kadar bariz olmazdı. Bu hadiseler çoğunlukla görülmüyor ya da gözlemlenemiyor. Yarısı da gezegenin uzak bir noktasında gerçekleşiyor. Bu nedenle bu vukuatların gözlemlenmesini etkileyen birçok farklı öge var" sözlerini kullandı.