Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf üzere kimi tahıllarda bulunan bir protein öbeğidir. Evet, gluten ne işe yarar? Zararlı mıdır? Glutensiz azıklar neler?..
LGluten, ekmek imalatı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten olmadan ekmek mayalanmaz ve kabarmaz. Buğdayda yaklaşık 30 farklı tıp protein bulunur ama bunlardan yalnızca ikisi, glutenin ve gliadin, suyla birleştiğinde gluten olarak bilinen sakıza misal sert ve esnek maddeyi oluşturur. Buğday unu suyla karıştırılıp yoğrulduğunda, bu iki protein suyu fiyat ve esnek gluten zincirlerini oluşturmak üzere birbirine bağlanır. Unlu mamullerin yapısını sağlayan husus olan gluten; çavdar, arpa ve yulaf üzere öteki tahıllarda da bulunur lakin bunların hiçbiri, buğdaydaki kadar tesirli değildir.
Kimi kişilerin glutene karşı kişisel bir hassasiyeti vardır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan bireyler glutenli azıkları sindiremez, devirle ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar. Çocuklarda erken teşhis konulamazsa büyüme geriliklerine sebep olur.
Hollywood starlarınca süratle kilo verdirdiği münasebeti ile yapılan glutensiz diyete gelince... Glutensiz diyetle bir arada kilo verimi gerçekleşir gelgelelim bunun en büyük sebeplerinden biri yiyecek alternatiflerinin epeyce kısıtlanmasıdır. Bu sebeple birinci başta kilo verimi olsa da kalıcı ve verimli bir sonuç elde etmek mümkün değildir. Mümkün yanlış besin seçimleriyle zayıf beslenme meydana gelebilir ve bu da ileride çok önemli sıhhat sorunlarına yol açabilir.
Siz de içerisinde gluten taşıyan besin hususlarından olan yiyecekleri tükettiğinizde sindirim meseleleri yaşıyorsanız bir an evvel hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Hekiminizle görüşmeden başlayacağınız glutensiz bir diyet size yanlış test sonuçları kazandıracaktır. Çölyak ya da çölyak olmayan gluten intoleransından muzdarip olan hastaların mümkün vitamin ve mineral eksikliklerinden ötürü sıkı denetimlerden geçirildiklerini aklınızdan çıkarmayın. En düzgünü hekim ve diyetisyenlerin yardımı ile insana hususî bir diyet oluşturmak ve bu diyete sağdık kalmak.
LGluten, ekmek imalatı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten olmadan ekmek mayalanmaz ve kabarmaz. Buğdayda yaklaşık 30 farklı tıp protein bulunur ama bunlardan yalnızca ikisi, glutenin ve gliadin, suyla birleştiğinde gluten olarak bilinen sakıza misal sert ve esnek maddeyi oluşturur. Buğday unu suyla karıştırılıp yoğrulduğunda, bu iki protein suyu fiyat ve esnek gluten zincirlerini oluşturmak üzere birbirine bağlanır. Unlu mamullerin yapısını sağlayan husus olan gluten; çavdar, arpa ve yulaf üzere öteki tahıllarda da bulunur lakin bunların hiçbiri, buğdaydaki kadar tesirli değildir.
Kimi kişilerin glutene karşı kişisel bir hassasiyeti vardır. Çölyak hastası yani gluten alerjisi bulunan bireyler glutenli azıkları sindiremez, devirle ince bağırsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur ve rahatsızlanırlar. Çocuklarda erken teşhis konulamazsa büyüme geriliklerine sebep olur.
Hollywood starlarınca süratle kilo verdirdiği münasebeti ile yapılan glutensiz diyete gelince... Glutensiz diyetle bir arada kilo verimi gerçekleşir gelgelelim bunun en büyük sebeplerinden biri yiyecek alternatiflerinin epeyce kısıtlanmasıdır. Bu sebeple birinci başta kilo verimi olsa da kalıcı ve verimli bir sonuç elde etmek mümkün değildir. Mümkün yanlış besin seçimleriyle zayıf beslenme meydana gelebilir ve bu da ileride çok önemli sıhhat sorunlarına yol açabilir.
Siz de içerisinde gluten taşıyan besin hususlarından olan yiyecekleri tükettiğinizde sindirim meseleleri yaşıyorsanız bir an evvel hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Hekiminizle görüşmeden başlayacağınız glutensiz bir diyet size yanlış test sonuçları kazandıracaktır. Çölyak ya da çölyak olmayan gluten intoleransından muzdarip olan hastaların mümkün vitamin ve mineral eksikliklerinden ötürü sıkı denetimlerden geçirildiklerini aklınızdan çıkarmayın. En düzgünü hekim ve diyetisyenlerin yardımı ile insana hususî bir diyet oluşturmak ve bu diyete sağdık kalmak.