Bir kabrin Bulunmasi Bir Kabrin Bulunması Bir rivâyete kadar Ebü'lHasan Harkânî, Kars'ın fethine katılmış ve kale önlerinde şehit düşmüştür Kars'ta, Hasan Harkânî'nin kabrinin bulunmasıyla ilgili değişik rivâyetler vardır Evliyâ Çelebi, Seyahatnâme'sinde bir rivâyeti şöyle nakletmektedir: Kars kalesi Osmanlılar tarafından Üçüncü Murâd Han devrinde bitmiş geri alınınca, kale tâmirâtı Lala Mustafa Paşaya verilmişti Tâmirâtın yapıldığı sırada askerlerden Hâfız Osman isimli hal sâhibi biri rüyâsında Hasanı Harkânî'yi fark etti Ona; Oğlum Hâfız Osman! Uzun müddetten beri toprak aşağı yatmaktayım Paşana söyle, kabrimi ayan edip açığa çıkarsın, okunacak Fâtihalardan nasîbdâr olayımdedi Ertesi gece Hâfız Osman benzer rüyâyı tekrar fark etti Lakin cesâret edip Paşaya söyleyemedi Üçüncü gece de aynı rüyâyı fark etti Ebü'lHasan Harkânî, mütebessim çehresiyle bu defâ şöyle dedi: Yavrum Hâfız Osman! Gördüğün rüyâlar sâdık rüyâlardır Yalnız makâmımın nerede olduğunu, evvelki rüyâlarında söylemediğim için, seni tereddütte bıraktım Bunun için de paşaya söylemeye cesâret edemedin Acilen dikkatlice dinle târif ediyorum Yarın hemen Paşaya çık ve söyle Kars Kale içi mahallesinde Kağızman Kapısı'na girdiğinde yirmi iki adım gün batı tarafına gidersin, son adımın aşağı benim tabutum bulunur Üzerimdeki kül ve toprak yığınlarını temizledikten sonra, hâlis topraktan üç arşın eşin Sandukam meydana çıkar Her Tarafta Kars Kalesine doğru on sekiz adım götürür oradan da üç arşın derinliğinde hâlis topraktan kabrimi eşer oraya defnedersiniz Baş ucuma dahası câmi inşâ edersiniz Hâfız Osman gördüğü bu sâdık rüyâyı ertesi gün Paşaya büyük bir heyecanla anlattı Paşa bu askerini kucakladıktan sonradan; Yâ evlâdım! Sen de mi bu rüyâyı gördün? Evet oğlum, bir pîrî fânî, bana da bu husûsu defâlarca rüyâda buyurdularsa da senin tafsilâtlı rüyân gibi olmadığından büyük bocalama ve üzüntü içindeydim Bihamdillah bu telaşlı endişeden beni kurtardındedi Ertesi gün Lala Mustafa Paşa bir tamim yayınladı Bütün insanlar ve askerî erkân, tekbir sesleriyle rüyâda târif edilen yere geldi Kazma işi tamamlanıp tabut çıkınca, Mustafa Paşa ulemânın müsâdesiyle açtı Tabuttan hoş bir koku yayıldı Arkasındaki yaş hırka bile demin çürümemişti ve savaş esnasında yaralanan sağ bacağı ile sol pazusuna bağlanan mendillerden, hâlâ kan damlamaktaydı Koşul sultana bildirilince, Üçüncü Murâd anında bir türbeyle yanında câmi yaptırılmasını emretti