bir kelebegın ınsanlık dersı BİR KELEBEĞİN İNSANLIK DERSİ Bir gün kozada minik bir delik belirdi; deliğin ucu kıpırdıyordu Bu kıpırdamayı bir adam fark etti Merak etti ve oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten dışında tutmak için harcadığı çabayı alaka doymuş bakışlarla seyre daldı Bir ara sözde kelebek delikten çıkmak için uğraş harcamaktan vazgeçmiş gibi geldi adama Yarı kelebek elinden gelen her şeyi yapmış ve bundan böyle yapabileceği bir şey kalmamıştı Bu durumu hisseden adam, kelebeğe takviye etmeye karar verdi Eline ufak bir kesici cihaz alıp, kozadaki deliği büyütmeye başladı Delik kelebeğin rahatça çıkabileceği boyuta geldi Bunun üzerine kelebek kozadan zahmetsizce dışarı çıkıverdi Lakin oda ne! Kelebeğin bedeni kuru ve küçücük, kanatları buruş buruştu Kozadan meydana çıkan kelebeği adam izlemeye devam etti; adam kelebekten bir şey bekliyordu Kelebeğin kanatlarının açılıp genişleyeceğini ve bedenini taşıyacak dek güçleneceğini umuyordu Fakat adamın beklediklerinin hiç biri olmadı! Kelebek uçamadı O lahza uçamadı, hiçbir vakit uçamadı Kelebek, hayatının geri kalanını kurumuş bir gövde ve buruşmuş kanatlarla yerde sürünerek geçirdi Ne kadar denese de katiyen uçamadı Adam kelebeğe iyi niyetle yardımcı olmak istemişti, Kelebeğe iyilik yapayım derken ne büyük bir musibet yapmıştı Adamın anlayamadığı bir şey vardı Kozanın kısıtlayıcılığının ve buna karşılık kelebeğin daracık bir delikten çıkmak için göstermesi gereken çabanın, Allah'ın kelebeğin bedenindeki sıvıyı onun kanatlarına göndermek ve bu sayede de kozanın kısıtlayıcılığından kurtulduğu anda uçmasını temin etmek için seçtiği yol olduğuydu Kelebek kozada kalacağı değin kalamamıştı Ara Sıra hayatta iyice gereklilik duyduğumuz şey çabalardır Eğer Allah, hayatta herhangi bir mücadele olmadan ilerlememize müsade verseydi, o süre şu kelebek misali bir anlamda sakat kalırdık O zaman olabileceğimiz değin güçlenemez, katiyen uçamazdık GÜÇLÜ ALMAK İSTEDİM Ve Allah beni sağlamlaştırmak için zorluklar yolladı AKILLILIK İSTEDİM Ve Allah çözmem için sorular gönderdi BAŞARI İSTEDİM Ve Allah bana niyetlenmek için akıl ve kas gücü verdi YIĞITLIK İSTEDİM Ve Allah bana üstesinden gelmem gereken problemler verdi SEVGİ İSTEDİM Ve Allah bana, muavin olmam için problemli millet yolladı İYİLİK İSTEDİM Ve Allah bana fırsatlar yolladı