Bir maddeyi diğerlerinden ayıran ozellik nedir
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan ozelliklere denir Bu ayır edici ozellikler, fiziksel , kimyasal, biyolojik, nukleer
şeklinde sınıflandırılabilir Tabloda bazı ayırt edici ozelliklerin hangi fiziksel hallerde ayırt edici olduğu gorulmektedir Şimdi bu tablodaki ozellikleri tek tek inceleyelim
OZ KUTLE : Sabit sıcaklık ve basıncta birim hacimdeki madde miktarıdır Katı ve sıvılarda birim hacim genellikle Gram cm3 alınır Gazlarda ise hacim litre alınır Oz kutle dile sembolize edilir
ERİME NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basıncta katı saf bir maddenin katı halden sıvı hale gectiği sıcaklıktır Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir
DONMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basıncta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden katı hale gectiği sıcaklıktır Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir
ERİME DONMA OLAYI : Katı bir maddenin ısıtıldığında sıvı hale gecmesi olayına ERİME denir Bu olayın tersine yani sıvı bir maddenin ısı kaybı sonucu katılaşması olayına DONMA denir Bu hal değişim olayları saf maddelerde sabit (belirli) sıcaklıklarda olur
Bu durumda;
Arı (saf) maddelerin erime ve donma suresince sıcaklıkları sabittir
KAYNAMA YOĞUNLAŞMA OLAYI VE BUHARLAŞMA
Bir miktar su ağzı acık kaba konulduğunda zamanla suyun azaldığı gozlenir Bu olayda sıvı molekulleri bulunduğu ortamdan ısı alarak sıvı halden buhar haline gecmiştir Bu olaya buharlaşma denir Sıvılar bulunduğu her sıcaklıkta buharlaşabilirlerSıvı molekuller, buhar haline gelirken sıvıdan ayrılanlar dış ortama basınc yaparlar Yaptıkları bu basınca DENGE BUHAR BASINCI denir
Sıvıların sıcaklığı artıkca buharlaşması hızlanır Dolayısı ile denge buhar basıncı da artar Denge buhar basıncının bu artışı en nihayetinde acık hava basıncına (Po) eşik oluncaya kadar devam eder
Sıvının buhar basıncının; acık hava basıncına eşit olduğu anda KAYNAMA olayı gercekleşir Kaynama olayının başladığı sıcaklığa da KAYNAMA NOKTASI (SICAKLIĞI) denir
KAYNAMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basıncta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden gaz hale gectiği sıcaklıktır Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir
Saf suyun donma noktası 0 0C , kaynama noktası ise 100 0Cdir ( 1 atmosfer basıncta)
Saf (arı) sıvıların kaynama suresince hem sıcaklığı hem de buhar basıncı sabittir
Saf olmayan sıvıların ise kaynama suresince sıcaklığı değiştiği halde buhar basıncı değişmez
Sıvıların 1 atm basıncta elde edilen kaynama sıcaklıklarına normal kaynama sıcaklığıdenir
Kaynama sıcaklığı saf sıvılar icin ayırt edici ozelliktir
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan ozelliklere denir Bu ayır edici ozellikler, fiziksel , kimyasal, biyolojik, nukleer
şeklinde sınıflandırılabilir Tabloda bazı ayırt edici ozelliklerin hangi fiziksel hallerde ayırt edici olduğu gorulmektedir Şimdi bu tablodaki ozellikleri tek tek inceleyelim
OZ KUTLE : Sabit sıcaklık ve basıncta birim hacimdeki madde miktarıdır Katı ve sıvılarda birim hacim genellikle Gram cm3 alınır Gazlarda ise hacim litre alınır Oz kutle dile sembolize edilir
ERİME NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basıncta katı saf bir maddenin katı halden sıvı hale gectiği sıcaklıktır Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir
DONMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basıncta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden katı hale gectiği sıcaklıktır Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir
ERİME DONMA OLAYI : Katı bir maddenin ısıtıldığında sıvı hale gecmesi olayına ERİME denir Bu olayın tersine yani sıvı bir maddenin ısı kaybı sonucu katılaşması olayına DONMA denir Bu hal değişim olayları saf maddelerde sabit (belirli) sıcaklıklarda olur
Bu durumda;
Arı (saf) maddelerin erime ve donma suresince sıcaklıkları sabittir
KAYNAMA YOĞUNLAŞMA OLAYI VE BUHARLAŞMA
Bir miktar su ağzı acık kaba konulduğunda zamanla suyun azaldığı gozlenir Bu olayda sıvı molekulleri bulunduğu ortamdan ısı alarak sıvı halden buhar haline gecmiştir Bu olaya buharlaşma denir Sıvılar bulunduğu her sıcaklıkta buharlaşabilirlerSıvı molekuller, buhar haline gelirken sıvıdan ayrılanlar dış ortama basınc yaparlar Yaptıkları bu basınca DENGE BUHAR BASINCI denir
Sıvıların sıcaklığı artıkca buharlaşması hızlanır Dolayısı ile denge buhar basıncı da artar Denge buhar basıncının bu artışı en nihayetinde acık hava basıncına (Po) eşik oluncaya kadar devam eder
Sıvının buhar basıncının; acık hava basıncına eşit olduğu anda KAYNAMA olayı gercekleşir Kaynama olayının başladığı sıcaklığa da KAYNAMA NOKTASI (SICAKLIĞI) denir
KAYNAMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basıncta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden gaz hale gectiği sıcaklıktır Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir
Saf suyun donma noktası 0 0C , kaynama noktası ise 100 0Cdir ( 1 atmosfer basıncta)
Saf (arı) sıvıların kaynama suresince hem sıcaklığı hem de buhar basıncı sabittir
Saf olmayan sıvıların ise kaynama suresince sıcaklığı değiştiği halde buhar basıncı değişmez
Sıvıların 1 atm basıncta elde edilen kaynama sıcaklıklarına normal kaynama sıcaklığıdenir
Kaynama sıcaklığı saf sıvılar icin ayırt edici ozelliktir