Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bir Osmanlı’dan Tevekkul Dersi

Bir Osmanlı’dan Tevekkul Dersi
0
128

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Bir Osmanlıdan Tevekkul Dersi
Dun Bugun Yarın
1800lu yılların İstanbulu Yer Eyup Sultan Hadisenin kahramanları, Osmanlı gundelik hayatındaki vazgecilmez mekanlardan biri olan şirin bir mahallenin bakkalı, mahalle sakinlerinden Mehmed Selahaddin amca ve hanımı Hatice Satıa teyzedir

Diğerlerinden farkı olmayan sıradan bir gunun başlangıcıdır Mehmed Selahaddin amca, hemen her gun tekrarlanan mutad sabah alışverişi icin bakkala kadar cıkar Alacağı, birkac ceşit kahvaltılık nevaledir Bu arada Hatice Satıa teyze kahvaltı sofrasını hazırlamakla meşguldur

Dakikalar birbirini kovalamış, sut fincanda soğumaya yuz tutmuş ama Mehmed amca bakkaldan henuz donmemiştir Satıa teyze meraklanmıştır; cunku kadim bakkalları evlerinin hemen az ilerisindeki koşe başındadır “Sohbete mi daldılar acaba? diye duşunup dururken, Mehmed amca nihayet elindeki nevalelerle kapıda gorunur

Kapı acılır acılmaz malum soru sorulur: “Nerede kaldın bey, meraklandım Mehmed Selahaddin amca biraz soluklandıktan sonra; “Hanım, der, duydum ki mahallenin taa uc tarafında yeni bir bakkal daha acılmış Alışverişi oradan yapayım dedim; haliyle ondan biraz geciktim

Hatice Satıa teyze merakını yenemez ve sorar hemen: “Niye? Bizim bakkal efendiyle aranızda bir tatsızlık mı oldu? Yoksa yeni bakkal daha ucuza mı mal satıyormuş?

“Hayır, hanım hayır! Zannettiğin gibi değil diyen Mehmed Selahaddin amca, yeni bakkaldan alışverişinin sebebini şoyle izah eder:

“Bir Allahın kulu kimseden vaad almadan, kimseye guvenmeden Tevekkeltu alellah demiş Rezzak olan Mevlasına guvenerek gelmiş, bizim mahallemize bir bakkal dukkanı acmış Bir mahalle halkı olarak; yeri uzaktır, kimin nesidir, tanımıyoruz diye ona alışverişe gitmezsek eğer, bu kulun belki tevekkul inancı zayıflayabilir Bundan da Allah katında bizler mesul oluruz!

İbrahim Refik, Edeb Ya HU, Albatros Kitapları, İstanbul, 2000, s3032
semerkand dergisi

858,497Konular
981,897Mesajlar
29,925Kullanıcılar
Neyse olsunSon üye
Üst Alt