Bir tabu bir püf noktası! Halen tutsak eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, cezaevinden gazeteci Ahmet Hakan'a bir not iletmiş; gazetecilerin fişlenmesiüzerine şunları söylüyor Ben 2002 ile 2004 arasında Jandarma Genel Komutanlığı'nda bulundum Fişlemeyi ben yapmadım 98'de başlayan bir fişlemeyi benim yapmam ya da yaptırmam aslında muhtemel yok Eruygur'un, bu açıklamasını bağladığı, gerekçelendirdiği çarpıcı sözü ise şu: Ben Jandarma subayı değilim Jandarma Genel Komutanlığı yapmış bir emekli orgeneral, ne devlette, ne millette ne hükümette, ne Silahlı Kuvvetler'de ne medyada, ne besbelli telaffuz edilebilen bir şey söylüyor: Ben Jandarma subayı değilim Ve bunun nasıl veya neden böyle olabildiğini merak etmeden yılları deviriyoruz Niçin Jandarma Genel Komutanı Jandarma subayı yok sahi? Mesele yalnızca Eruygur'a ilişkin yok Teamülböyle İstisnalar dışında, Jandarma genel komutanları Jandarma subayı yok Şu andaki komutan Orgeneral Koşaner de yok; Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Açıkmeşe ise Jandarma subayı Önceki Jarmarma Genel Komutanıemekli orgeneral Türkeri de Jandarma subayıdeğildi Onun selefi olan Eruygur'un selefi Aytaç Yalman da Hemen öncekiler de Buna karşılık KaracıJandarma Genel Komutanlarının genelde ortak bir noktası var: Bilhassa geçmişte, MIT Müsteşarlığı görevleri yakın geçmişte Özel Kuvvetlerkomutanlıkları Buna karşılık Jandarma subayı olan generallerin müşterek noktası ise şu: Çoğunlukla, orgeneral olamadan emeklilik! Doğrudur, değildir Görüşünüz değişir Ama bu, sivil güvenlik, sivil istihbarat, sivil hükümet üzerinde geleneksel vesayetin en alışılmadık hallerinden biri Bilirsiniz, kağıt üzerinde Jandarmaİçişleri'ne alt Fakat bu güne kadar, sivil hükümeti askeri darbe hareketlenmesinden farkında olan eden bir Jandarma ihbarı görülmedi Olur Ya olmuştur ama bilmeyiz! Kağıt üzerinde kalana güncel itirazlardan biri, şayet küçük fakat sembolik, işte şu sıra Trabzon Valisi'nin yaptığı Bırakın hükümeti, suikast hedefine zeka öldürülebileceğiihbarını ulaştırmayı öyle düşünmeyen, hatırlaması zayıf bir Jandarma Albay'ın en azından mahkemede (en azından hatırlamıyorumdiye) açıklama vermesini sağlayan Vali Çünkü, teorik olarak o ilde Vali'ye yan Jandarma! Fakat bu ülke pratikbir yer O yüzden, pratik olarak, Jandarma Genel Komutanları, içişlerine miçişlerine yan olması olası olmayan, aracısız olarak ordu komutanlıklarından gelenlere tevdi edilir; takdir ve teveccüh o kadar Jandarma, Genelkurmay Başkanlarının da içinden çıktığı Kara Kuvvetlerinin mütemmim cüzüolmuştur Dördüncü Güçtir lakin iktidar ya da orduya, paraya ve reklama ast medyanın dördüncü zorlamaliği gibi! Bakın; iyidir, kötüdür, demiyorum; garip ama gerçekdiyorum! diğer taraftan, Jandarma subaylarıne düşünüyor, merak ediyorum Jandarma Genel Komutanlığı'ndan emekli olup Jandarma gözetiminde tutuklu yer alan Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un ne düşündüğünü biliyoruz: Ben Jandarma subayı değilim! Bu konuyu yazdığıma bakmayın; ben de değilim! *** 100'süzlük! Çoğu manâlı gün var, kutlanırlar Bugün nasıl yorumlanırsa yorumlansın, olmuş her yerde vakalara, kazanımlara dair Ama Basında sansürün kaldırılışıolmamış, tamamlanmamış, gerçekleşmemiş bir şeyin kutlanması Mesleki sorunların aktarılmasına vesile olmasına hiç itirazım yok Ama adı faul Koskoca Cumhuriyet ile matbuatı, kendisinden önce, Padişaha karşı kazanılmış bir muharebeyi, nihai başarı gibi kutlayıp durmanın utancını da taşıyor esasında Bugün gazeteci, yazan, yayıncıkimliği ve işleviyle, bu ülkede cezaevine girmek mümkün mü, değil mi? Bugün, son olarak rakip Hayat Televizyonu'nda olduğu gibi, yayınlama durdurmak, TV kapatmak muhtemel mü, yok mi? Kitap, dergi, gazete toplatmak? Gazete kundaklatmış olanların itibarlı devlet adamı ve kadını olması? Ayrıca şunlar ne: 1 İktidar yanlısı sansür 2 Ordu yanlısı sansür 3 Devlet yanlısı sansür 4 Sermaye yanlısı sansür 5 Işveren korkusundan ya da patron menfaati yanlısı sansür 6 Reklam, bildiri yanlısı sansür 7 Ahbap çavuş yanlısı sansür 8 Meslek, kariyer, kazanç, geçimini sağlama tehdidi (ya da teşviki) aşağıda sansür 9 Örgütsüz, güvencesiz gazetecinin sığındığı sansür 10 Tam tersine, kimi örgüt yanlısı, örgütlü sansür 11 Mesleğini layıkıyla yapmamanın, merak, veri ve sorgulama zaafının sonucu dolambaçlı sansür 12 Siyasetten spora, emniyetten magazine kayırıcı sansür 13 Kamuoyu korkusuyla, tabu mevzularda sansür vb Siz bunların çoğuna sanki kendiliğindenmiş gibi oto sansürdendiğine bakmayın; oto mobilkendi başına gider mi? Bir enerji, bir baskı, bir kudret, gaz veya fren pedalına baskı şarttır! haber7com
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.