Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bir Yıl Oruç Tutmayı Adamanın Hükmü Nedir?

Bir Yıl Oruç Tutmayı Adamanın Hükmü Nedir?
0
155

Profösör

Super Mod
Etkileşim
28
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
125
Hocam bir tanıdığımız eğer isteği olursa bir yıl oruç tutacağım demiş. Benim size sorum, bir yıl süreyle oruç tutmayı adamanın hükmü nedir?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz; Bir kimse bir yıl ya da daha çok süreyle oruç tutmayı adamışsa bu adadığı adağını mutlaka yerine getirmesi icab eder. Yalnız oruç tutmanın haram olduğu yani Kurban bayramının dört günü ve de Ramazan bayramının ilk gününde, kadınlar da hayız olduğu zamanlarda oruç tutmazlar; bu tutamadıkları adak oruçlarını daha sonra kaza etmeleri gerekir. (İbn Nüceym, Bahru’r-Raik, II, 318).

Bir yıl oruç tutmayı adayan kişi, ardı ardına oruç tutma şartı koştuğunda Ramazan dahil olacağından o vakit ayrıca Ramazan orucu kadar orucu kaza etmesi gerekmez. Oruç tutacağım sözü Ramazan ayını evvela içine almış olur. Fakat bir senelik oruçta ardı ardına olması şartı getirmemişse Ramazan’da tuttuğu farz oruçlar adedince Ramazan haricinde ayrıca oruç tutması gerekir. (Zeylai, Tebyinü’l-Hakaik, I, 346). Oruç tutmayı adadıktan sonra oruca gücü yetmez duruma gelen bir kimse, bunun yerine her gün için bir fidye verir. Fidyeye de gücü yetmezse Allah’tan af dilemesi gerekir. Umulur ki rabbi tarafından bağışlanır. (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 91).

Similar threads

Hocam birden çok oruç tutmayı adayan bir kimse bu tutacağı oruçları peş peşe mi tutmalıdır? Bu konuda ki şartlar nelerdir? Cevap: Değerli ziyaretçimiz, adak, demek bir kimsenin farz ya da vacip cinsinden herhangi bir ibadeti yapacağına dair Allah’a söz vererek söylediği ibadeti kendisine borç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Güç yetirilemeyecek bir şey adamanın hükmü nedir? Adadığı Adağa Gücü Yetmeyen Kimse Ne Yapmalıdır? Böyle bir adak geçerli olur mu? Cevap: Değerli ziyaretçimiz, Kişinin Adağının geçerli olması için adanan şeyin cinsinden bir farz ya da vacip bulunmalıdır ve de adanan şeyin yerine getirilmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Ben askerdeyken sadece 3 oruç tutabildim. Aynı şekilde geçen yıl da sınavlara girdiğim zaman 2 gün tutamadım. Şimdi ben Ramazan ayında tutamadığımız oruçlar için ne yapabilirim, bu oruçlardan her biri için 61 gün mü tutacağım yoksa her oruç yerine bir gün mü. Ben tutmaya başladım ve 15 tane...
Cevaplar
0
Görüntüleme
205
Ramazanı yerine getirmek için oruç tutmanın hükmü nedir,ramazanı yolcu etmek için tutulan orucun hükmü nedir? Ramazanı karşılamak veya uğurlamak amacıyla oruç tutmanın dini hiçbir dayanağı yoktur Ama Hz Peygamber efendimiz (sav) Şaban ayında bolca ve Şevval ayında 6 gün oruç tutmuştur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
Oruç ibadetinin önemli olduğu gibi çeşitleride önemlidir. İbadetlerimizi doğru yapabilmek için bu konuları bilmemiz gerekmektedir. İslam dininde tutulan Oruç ibadetinin 7 çeşidi vardır ve bunları şöyle sıralayabiliriz: 1. Farz Oruçlar: Farz olan oruçlar ikiye ayrılır. 1) Zamanı muayyen belli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
858,444Konular
980,894Mesajlar
29,490Kullanıcılar
TulparSon üye
Üst Alt