Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Birbirinin hayatını kolaylaştıralım

Birbirinin hayatını kolaylaştıralım
0
74

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Birbirinin hayatını kolaylaştıralım Izaç, birbirini seven ve anlayan çiftlere sevinç, huzur ve armoni sağlayan güzel bir paylaşım ortamıdır Erkek ve kadının, anne, baba, benzeyen, evlat, çalışan gibi bambaşka rolleri yürütürken birbirinin hayatını kolaylaştırmak için gayret göstermesi aralarındaki ilişkiyi zenginleştirir ve bağlarını kuvvetlendirir Bireysel ve mesleki gelişim için yiğitlik verip karşılıklı fedakarlıklarda bulunmak ise kimi süre birbirlerine yapabilecekleri en büyük iyilik haline gelir Birbiri için hayatı kolaylaştırma ve zenginleştirme gayretinin en hoş örneği AİLEM dergisi yazarı psikolog danışman Yasemin Yalçın Aktosun ve eşi Ahmet Servet Aktosun'un evliliğinde ortaya çıkıyor Evli misiniz, Eşli misiniz?(Timaş Yayınları) isimli kitabını hazırlarken kendi yaşam tecrübelerinden de faydalandığını söyleyen Yasemin Hanım ve eşi Ahmet Mal Varlığı Bey ile evlilik üstüne söyleştik Çocuk ve aile danışmanlığı yapan, dergiye yazı yazan, televizyon programlarına katılan, öbür illerde seminerler veren, yüksek lisans eğitimine devamlı, bu vesileyle 3 yaşındaki kızı Nilüfer'e iyi anne olmaya çalışan Yasemin Hanım'ın bu yoğunluğu başarıyla sürdürmesinin ardında Ahmet Bey'in fedakarlıkları ve desteği yatıyor giderken Yasemin Hanım'ın da işten geç saatte ve bitkin gelen eşi için sakin, huzurlu ve gülen bir konut ortamı oluşturma gayreti Ahmet Bey'i mutlu ediyor İkimizden biri açıkları kapattı Mesleki anlamda çok yoğun olmasına karşın evin yükünü üstlenmediğini bildiren Yasemin Hanım, Mesleğimde hareketliyim; fakat fatura yatırmam, market alışverişi yapmam Evin reisi Ahmet'tir Tüm işleri o halleder Bu azıcık da eşimin merhametinden kaynaklanıyor Benim zaten yorulduğumu düşünüp kendisi yapıyor Yaptığım işlerde beni hiç engellemedi Eğer fazla zorlanmaktan şikayet ediyorsam 'azaltalım' demiştir; ama o an yatıştırmak içindir Çünkü bu şekilde mutlu olduğumu biliyor zaman zaman patlamalarım oluyor; ama bu yoğunluğu seviyorum Benim yüzümden evde dikkatsizlik edilen, eksik kalan bir şey olmadı İkimizden biri açıkları kapattı Ne çocuk ihmal oldu, ne ev kirli, alışveriş yetkisiz kaldıdiyor Evliliğin ilk zamanlarında gece evde yalnız kalmaktan korktuğu için eşinin erken gelmesini istemiş Yasemin Hanım Bu yüzden onun hayatını biraz zorlaştırdığını düşünüyor Bundan Böyle alıştığı için de geç vakte dek uzayan programlarını engellemeyişini eşine sağladığı kolaylıkların başında sayıyor Günde 3 defa değiştirdiği gömleklerini daima pak ve ütülü bulmasını da kendisine yapılmış büyük bir iyilik kabul ediyor Ahmet Bey Evcimen bir yapısı olan Ahmet Bey, eve geldiği süre muhabbet beslediği kadını güler yüzle görmeyi çok önemsiyor Evde huzurlu kılınmak hayatının en kolaylaştırıcı etkeni oluyor Mal Varlığı hocayı yok, kocamı istiyorum Her çift aralarında olduğu gibi onların da sorun yaşadığı meseleler var elbette ama bunu 'birbirini olduğu gibi kabul etme' ilkesiyle aşıyorlar İkisinin de meslek gereği aracısız insanlarla ilgilenmesinin (Ahmet Servet Bey özel bir üniversite hazırlık dersanesinde müdür yardımcısı) ilişkilerini nasıl etkilediğini merak ettik Meğer bu konu onların da felakete uğramış olduğu bir mesele imiş Şöyle ancak, aralıksız öğrencilerle bir arada olan Ahmet Bey, onlara her lahza ders, öğüt verme konumunda olduğu için, Yasemin Bayan'a aleyhinde da konuşmaları tavsiye üslubunda olabiliyor Yasemin Bayan da işi gereği defalarca sorunları olan bireylerle konuştuğu ve onların dertlerini paylaştığı için üzerine yüklenen negatif enerjiyi dağıtma görevi Ahmet Bey'e düşüyor Yasemin Hanım bu durumu şöyle anlatıyor: Eşimle aramızda 7 yaş ayrım var Tecrübesi benden fazla Ona heyecanla bir şey anlatıyorum Konuşması ders yapar gibi oluyor lakin ben ders istemiyorum Mal Varlığı hocayı değil, Ahmet'i istiyorum Evliliklerdeki asıl sorun bu Bir şey anlattığım zaman bu mevzuyu al hayatında kullan ama cevap olarak bana direkt ders verme Bu durumda kendimi eğitilmesi gereken biri gibi hissederim ve beni rahatsız eder Heyecanla bir şeyi anlatırken yorumlamadan önce, benimle bir gül, heyecanımı paylaş, daha sonra diğer yönlerini konuşalımEşinin eksik konuşması da Yasemin Bayan'ın hoşnut olmadığı bir koşul Bir konuda yorum yaptığı vakit eşinin başıyla onaylama etmesi yerine onay cümlesini dinlemek istediğini söylüyor Ahmet Bey de, fazla konuşmasa da her şeyi paylaştıklarını, hiçbir sorunu içlerine atmadıklarını vurguluyor İnsanların hayatında doğrular dek yanlışların da var olduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çeken Ahmet Bey şöyle konuşuyor: Karşınızdaki insanı olduğu gibi kabul etmezseniz ilişki yürümez Manâlı olan yanlışları asgariye indirmek doğruları artırmaya çalışmaktır Bu minvalde hareket ederseniz bezginlik çok olmaz veya aşılabilir Eşim akşama kadar fazla sıkıntılı insanlarla muhatap oluyor Her türlü derdi dinliyor Onları yükleniyor gün boyu Ilk yıllardaki değin etkilenmiyor; ama bir takım ağır vakalar günlerce etkiliyor Eve gelince potansiyel bir olumsuz elektrik oluyor O noktada anlayışlı olmam gerekiyor Bu işi yapıyorsa rahatlamaya ihtiyacı olduğunu biliyorum Yasemin Yalçın Aktosun: Psikoloğum fakat bununla beraber insanım Çevremdeki insanların 'Sen de psikologsun sen de sinirlenirsen olur mu?' demesinden rahatsızım Psikoloğum fakat bununla birlikte insanım Birey olmaktan kaynaklanan dalgalanmalar benim de hayatımda var, edinmek da zorunda fakat o dalgaların geleceğini hissedip tedbir edinmek benim en büyük avantajım Bir kırılganlık ya da sorun yaşandığı zaman nasıl telafi edileceğini biliyorum Bizim de zaman zaman kırgınlığımız oluyor En fazla nasihat olayından kaynaklanıyor 'Ben evde yalnızca eş almak istiyorum sen de böylece ol Benden beklentin psikolog Yasemin'den beklentin olmasın, ben de Servet hocadan bir şey beklemeyeyim' diyorum Küsmek ilişkiyi yıpratıyor 6 takvim evlilikleri boyunca bir gün bile küs kalmadıklarını gösteren Yasemin Hanım, eşler arasında küskünlük olmaması gerektiğini ısrarla vurguluyor: Eşler küsüp fazla kuytu ayrı odalarda uyuyabiliyor Biz bunu hiç yapmadık Fazla kırılmışızdır; fakat kibir yapmayız Ben birazcık kapris yaparım belki, onu hissetmek istediğim için Kadın olmaktan da kaynaklanan bir şey bu Bu kapris de küsmenin neticesi yok eşimin ilgisini istek etmenin bambaşka versiyonudur O da anlar zaten bunu Gönlümü alır ve orada biter Bir gün, bir hafta küsmek asla yapılmaması gereken şeyler Eşimin alttan alması ve olgunluğu, benim de duygular arasında gizli geçiş yapmam ve ikimizin de kin tutmamasından kaynaklanıyor bu şartKadınların daha çok alaka istemesine karşılık erkeklerin de yumuşatılmaya ihtiyaç duyduğunu gösteren Yasemin Hanım, taraflardan birinin sorunlar karşı aralıksız alttan almasının doğru olmadığını ifade ediyor Muhatabınız sürekli yıpratıyorsa, üsluba aykırı yaklaşımlar sergiliyorsa, onu alttan alırsanız bu ilişki çok uzun sürmezdiyen Aktosun, alaka bekleme konusunu şöyle anlatıyor: Kadın alaka bekler; çünkü fıtratında kadınlığını kestirme ihtiyacı vardır Bunu hissettirecek de sadece karşı cinstir Mahremidir Bu ara sıra beğeni ifade etme şeklinde olabilir Her gün benzer tarz giyinse bile 'hayatım ne kadar şık olmuşsun' sözünü duymak bir bayan için önemlidir Söylenmesi gereklidir Kadın ısrarla çiçek ister Bu çiçek görmediğinden değil 'Sen değerlisin' mesajını elde etmek istemesindendir Kadın kadınlığının okşanmasını, erkek de yumuşatılmak ister Erkek fıtratı daha katıdır, serttir, çerçevesi vardır O esnetilebilmek için kadının farklı oyunlarını ister Kadının bambaşka konular açarak ortamı hareketlendirmesi gerekir Erkek kadına kadınlığını hissettirecek, bayan da erkeğin içindeki çocuğu azat edecek O süre evlilik hareketli olur sahiden Kaç yıllık evli olursa olsun, çocuklar da olsa eşler bununla birlikte bireydir ve zaman zaman yalnız kalıp birbirlerini onore etmeleri gerekir Dıştan buluşmak, yemeğe çıkmak, evde kahve yapıp baş başa içmek gibi süreçleri yaşamaları gerekir Bu olduğu vakit sorunların önüne geçilebilir Günümüzde sadakat problemleri fazla pozitif yaşanıyor Bunun daha alçak sebeplerine bakınca paylaşım imkanlarının azaldığını görüyoruz Nişanlılık ve evliliğin ilk yıllarındaki hava sonra da yaşatılabilirse hayatımız daha parlak ve hareketli olur Ev işlerini birlikte yapıyoruz Ahmet Bey Bu evin kiri nedir, gibi bir yaklaşımım olmaz hiç Şikayet etmem Fıtratım fazla dağınıklığa müsait yok Üşenmem de Birlikte yaparız veya ben tek başıma yaparım Veya o kimsesiz yapar Ev işi hiç sorun olmadı aramızdadiyor Yasemin Bayan ise, sabahleyin uyanınca evi arınmış bulmanın kendisi için en büyük sürpriz olduğunu söylüyor: Eşim, fazla gergin olduğum dönemlerde böyle sürprizler yapar Hafta sonları beraber evde isek paylaşırız O kaldırılacak ağır işleri, ben ince işleri yaparım Tek başıma yaptıklarım da olur Konut çok dağınıkken yatıyorsam sabah uyanınca acaba Ahmet toparlamış mıdır diye düşünerek uyanırım bazen Fedakarlığın içine bunlar da giriyor Yorgunum ve eşim hayatı benim adıma kolaylaştırıyor Beni anlıyor Merhametlidir Izaç anlaşması yapmadık; fakat mutlaka yapılmalı Yasemin Yalçın Aktosun, Evli misiniz, Eşli misiniz?adlı kitabında çiftlere evlenmeden önce evlilik anlaşması yapmayı öneriyor; fakat kendileri böyle bir yazılmış uzlaşma yapmamış Yazılı olmasa da izaç hakkında fazla konuştuklarını bildiren Aktosun, anlaşmanın önemini şöyle anlatıyor: Şu anki aklım olsa şüphesiz yapardım Anlaşma yapmamış olmanın zararını görmedim, felakete uğramış değilim; ama yapılması anlam arz ediyor Hiçbir şey olmasa hatıra olarak saklanabilecek önemli bir belge Izaç anlaşmasında, her bireyde olması gereken ahlaki davranışların teyidi manasında maddeler olmalı 'Ne olursa olsun birbirimizin peşinde olmalıyız, konuşurken saygılı olmalıyız' gibi üstelik herkesin özeli vardır 'Annem benim için fazla önemli Onunla sık karşılaşmak isteyeceğim Bu senin için problem arz eder mi?' sorusuna ilk olarak etmez deniyor; fakat sonradan problem oluyor Taraflar konuştuğunu hatırlamıyor Bu tarz bireyden bireye değişen olmazsa olmazlar vardır Bunların kağıt üstünde ayrıntılı biçimde düşünülmesi gerekir Bayan 'çalışmak istiyorum' diyor O zaman itiraz etmeyen erkek evlendikten sonra razı olmuyor Ayrıca, nişanlılık döneminde taraflar ne konuşacaklarını bilmiyor Bir uzlaşma olursa hayatlarıyla ilgili daha sağlıklı düşünüp konuşabilirler Çiftler evlenmeden önce uzun süre görüşse de ciddi meseleleri konuşmayabiliyor Uzlaşma yapılırsa geçiştirilen mevzuların ciddiyeti aleyhinde tarafa hissettirilebilir Görsellik olması hasebiyle de yazılması zihnen de teyidi kolaylaştırır id Teklif kitaplarını daha fazla kadınlar okuyor Evlilik ve ilişkilerle ilgili tavsiyelerin olduğu kitapları erkekler okumuyor sanırdım Son dönem evliliğiyle ilgili bir şeyler yapan erkekler 'Hanım için bu kitapları aldım, önce hanımlar okusun' diyorlar İçeriği sadece kadına hitap eder sanılıyor Kadınlar da daima alttan alan konumda olduğu için evliliğini kurtarma konusunda kendini sorumlu hissettiği için okuma ihtiyacı duyuyor 'Kitabı alıyorum; fakat işe yarar mı?' diye soranlar oluyor Bilgilerin birçok uygulanabilir şeyler Kitapta teorik data de var; ama hayata geçirilebilecek öneriler çoğunlukta Bu öneriler işe yarar; ama uygulanış tarzı fazla manâlı Söylendiği şekilde yapılmazsa sonuca ulaşılamaz Mesela 'İsteğinizi eşinize hoş bir dille vücut dilini de kullanarak anlatın' diyorum Açgözlülük yaparak, kötü bir zamanda ağız dalaşı eder gibi anlatılırsa netice fazla da sağlıklı olmayabilir Anlatılan konular komplekslerden kurtularak uygulanırsa işe fayda