Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bireysel emeklilikle 56 yaşında emekli olabilirsiniz

Bireysel emeklilikle 56 yaşında emekli olabilirsiniz
0
58

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Bireysel emeklilikle 56 yaşında emekli olabilirsiniz Son günlerde toplumun en önemli gündem maddelerinden biri yeni meydana çıkan Sosyal Güvenlik Yasası Emeklilik yaşını 65'e atan ve aylık bağlama oranını düşüren yasa çoğu insanı yeni arayışlara itiyor Zaten yasa çıkmadan önceki son günlerde eski yasadan faydalanabilmek namına sosyal güvenlik kurumları önünde metrelerce uzayan kuyruklar da bunun en kayda değer kanıtı Elinde imkanı olan yeni yasaya yakalanmadan eskisine natürel almak için uğraştı Kimi daha üç aylık bebeklerini bile sigorta ettirmeyi başardı kimisi ise çocuklarını benzeşen dostun yanında çalışır gösterdi, ileride erken emeklilik vizesini şimdiden aldı Yeni yasa emeklilik yaşını 65'e yükseltmesine yükseltiyor ama burada 56 yaşında emekli olma imkanı da var Lakin bunun yolu devletten yok özel sektörden, yani kişisel emeklilikten geçiyor Kişisel emeklilik sistemine dahil olanlar halen 56 yaşında emekli olma şansını elde edebiliyor Üstelik burada 56 yaşın daha da yükseltilmesi hemen şimdi gündemde değil Son dönemde gitgide artarak daha pozitif insanın ilgisini çeken ve tez artan bireysel emeklilik sistemini konuşmak üzere sektörün en büyüğü olan Anadolu Yaşam Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu'nun kapısını çaldık Finans sektörünün tecrübeli isimlerinden Şanslı, herkesi bir an önce sisteme dahil olmaya ve geleceklerini çoktan yapı etmeye çağırıyor Şanslı'nun şu lafı da son derece gösterişli: Şimdiye değin gördüğüm en sistem BU BİR BİRİKİM VE TASARRUF SİSTEMİ Sizce ahali neden kişisel emekliik sistemine girmeli? Sistemin iki tane esas özelliği var Birincisi, bu bir emeklilik sistemi değil fiilen Birikim ve tasarruf sistemi Bugünkü sosyal güvenlik sistemi ve kamunun yapısı, Türkiye'de emeklilik dönemi için insanlara tatmin edici geliri sağlayamıyor Şahısların sadece bu sisteme güvenerek yok, kendilerinin de geleceğe yönelik olarak tasarruf yapması gerekli Bunu nasıl yapabilirler? Örneğin kendileri kenara para koyabilirler, bankaya yatırırlar, gayrimenkul alırlar ya da değişik şeylere yatırım yaparlar Lakin her zaman görüyoruz ve biliyoruz ancak; ahali bu yatırımlarını kolay basit yapamıyor Bugünkü tüketim toplumunda bir kenara minik minik para parçalamak çok muhtemel yok DEVLET DE TAKVIYE VERİYOR Bireysel emeklilik sistemi, küçük ufak birikimlerinizle sizi geleceğe hazırlayan bir sistem Iyice kendi brikimlerinizle gelecekte bir bedel oluşturmanızı öngörüyor Ve şunu söyluyor: Bu birikimleri oluşturken, ben size en iyi performansı sağlarım Bu birikimleri bütçenize en uygun bir şekilde katkı payı olarak alır ve en performanslı şekilde piyasa koşullarında değerlendirip geleceğe taşırım Hem devlet de diyor ki; 'sen bu sisteme girersen, ben buna bir takviye koyarım' Nedir bu takviye? Ücret desteği Aylık yatırdığınız katkı maddesi paylarınızı ödenti matrahından düşerek kazanç vergisini daha eksik ödüyorsunuz Buradan da tasarrufunuz, en düşük vergi gelirine sahip kişiler için yüzde 25, en üst dilimde yüzde 52 Sadece bu oranlarda vergi avantajından kazancınız var Yani kumbaranıza 100 YTL konuyorsa 52 YTL'si devletten geliyor PARA BİZİM ELİMİZE DEĞMİYOR Peki şirketler bizden aldığı bu parayı ne yapıyor? Şirketlerin aldığı bu katkı payları portföy idare şirketleri kadar yönetiliyor Para bir kere bireysel emeklilik şirketinde kalmıyor, hepsi Takasbank nezdinde saklanıyor Fonların çalışma şekli de iyice pofesyonel Örneğin Anadolu Yaşam'ın emeklilik fonlarını Iş Portöy yönetiyor Yani para bizim elimize hiç değmiyor Son derece saydam ve güvenilir bir inşa bu Bu kişisel emeklilik fonları nasıl bir getiri sağlıyor? Geçen yıl emeklilik yatırım fonlarının sıradan getirisi yüzde 185 Yani 100 YTL'ye 185 YTL getiri sağlamışlar Bizde ise bu ortalama yüzde 21 Burada şöyle bir güzellik de var; siz katılımcı olarak 'paramı şu şekilde değerlendirmenizi istiyorum' diye bize talimat veriyorsunuz ve biz de portföy idare şirketine aktarıyoruz Diyorsunuz oysa, 'ben tehlikeli bir koymak istiyorum, ağırlıklı olarak sermaye payı alın', ya da 'ben muhafazakarım paramın riski az olsun devlet kağıdı alın' gibi yatırım kararlarınızı siz bize aktarıyorsunuz ve biz ona kadar değerlendiriyoruz Geçen sene hisse senedine yatırım yapılmasını isteyen kişisel emeklilik müşterileri yüzde 3540 aralarında kazandılar Burada seçim iyice müşteriye ait Katılımcılar kişisel emeklilik fon tercihlerini istediği zaman değiştirebiliyor mu? Natürel Senede 4 kez değişim hakkı vardı, şu anda bu 6'ya çıktı Piyasanın durumuna tarafından istedikleri gibi oynayabiliyorlar yani Kuşkusuz, internetten istediğiniz gibi oynayabilirsiniz Fonların durumunuzu, ne değin kazandırdığını görebilir ve her türlü değişikliği internetten zahmetsizce yapabilirsiniz KISITLAMA DEĞIL, HER YERE YATIRIM YAPABİLİRİZ Portföy şirketleri bu paralarla istediği her yere yatırım yapabiliyor mu? Tabii Repo, ters repo, sermaye payı, eurobond, Hazine Bonosu AYLIK 100 YTL'YE 10 YIL SONRADAN 17 BİN 500 YTL Burada lafı Mete Uğurlu'dan alıp araya ben giriyorum ve aylık ne dek öderseniz kaç yıl daha sonra ne kadar alacağınızla ilgili bazı örnekler atamak istiyorum Ama burada hatırlatmamız gereken en kayda değer husus, tüm projeksiyonların Hazine göre yapıldığı ve olası faiz oranlarının tekrar Hazine tarafından belirlendiği Yani bunlar kararsız, tahmini rakamlar Define'nin hazırladığı iyimser tabloya tarafından 10 sene her tarafında ayda 100 YTL yatıranlar, 10 yıl sonradan 17 bin 441 YTL alacak 20 sene baştan başa 100 YTL yatırırsanız 20 yıl sonra 45 bin 664 YTL alacaksınız 30 yıl boyunca öderseniz ise bütün 95 bin YTL belirtilmiş vakit sonunda sizin olacak Ayda 200 YTL ödeyenler ise fazla daha artı bir tutar almaya hak kazanacak 10 sene sonunda 34 bin 880 YTL, 20 sene sonunda 91 bin 328 YTL, 30 yıl sonunda ie 187 bin 500 YTL tasarrufçunun hesabına geçecek Ayda 300 YTL yatıranlar 10 sene sonunda 52 bin 856, 500 YTL yatıranlar ise benzer vakit sonunda 88 bin YTL'yi ceplerine koyacak Öteki katkı maddesi payları ve emeklilik ikramiyeleri için bireysel emeklilik şirketlerinin internet sitelerindeki hesap motorlarından yararlanabilirsiniz HAZİNE'NİN TAHMİNİNİN ÜSTÜNE ÇIKTIK Laf yeniden Mete Uğurlu'da Hazine tarafından bütün projeksiyonlar yapıldı ve bunlar son derece muhafazakar projeksiyonlar Örneğin geçen yıl için yüzde 89 getiri ile projeksiyon yapıldı lakin müşteriler ortalama olarak yüzde 185 kazandı Sonuçta Define'nin söylediği oranlar üzerinden biz size bir getiri tahmini yapabiliriz Bunu iki türlü yapabiliriz Bugün 100 YTL'lerle 56 yaşına geldiğinizde ne kadar alabileceğinizin tahminini yapabiliriz Ya Da 'ben 56 yaşında şu dek para istiyorum' dersiniz, bunun için ayda ne değin yatırmanız gerektiğini hesaplarız Aylık gelirin ne kadarını ayırmalı? Burada bir tavsiyeniz var mı? Bizim burada sektör olarak bir tavsiyemiz var Biz en uygun oranın aylık gelirin yüzde 10'una değin olduğunu düşünüyoruz Çünkü aylık gelirinizin yüzde 10'una dek aidat avantajından kullanma şansınız var Diyelim ancak maaşınız 2 bin YTL Eğer 200 YTL'sini bu sisteme koyarsanız, 200 YTL'yi ödenti indirimine alt tutabilirsiniz 300 YTL yatırısanız tekrar vergi indirimi 200 YTL'lik bölüm için geçerli olacak Ödenti avantajından yaralandığınız kısım maaşınızın yüzde 10'unu ve maaşınız ne olursa olsun en az ücreti geçemiyor Tavsiyemiz, maaşınızın yüzde 10'una kadar bu sisteme yatırın, aidat avantajınızdan yüzde 2552 bandından bir kârınız olur, yüzde 1820 civarında da bir geliriniz Emekli olunca paranın hepsi alınabiliyor mu? Emekli olacağınız noktada yalnızca yüzde 375 stopaj kesilir ve vergisini ödeyip bu paranızı toplu alabilirsiniz, isterseniz de biz bu hesabınızı bir maaş hesabına döndürüp size aylık olarak ödeyebiliriz ya da toplu paranızın bir kısmını alabilir, gerisini nemalandırıp maaş olarak size ödenmesini sağlayabilirsiniz Lakin burada unutulmaması gereken şey şudur: Tanımlı ücret diye bir sistem yok burada Yani ben ayda 100 YTL de yatırsam 500 YTL de yatırsam emekli olunca ben sana 500 YTL vereceğim gibi birşey söylemiyorum Ne yatırırsanız onu alacaksınız Toplu elde etmek mı ücret bağlatmak mı daha avantajlı? Bu ayrıntılarıyla müşterinin tercihlerine bağlı O tarihte oluşmuş birikimlerinizin aylık getirisi ile hayatınızı sürdürebilecekseniz problem yok Veya dersiniz oysa, '100 bin YTL mi birikti, 25 binini peşin ver bana, ihtiyacımı göreyim kalan 75 bin YTL'den de ücret öde' Çoğu seçenek var Burada 56 yaş nasıl belirlendi? Türkiye'de emeklilik yaşı o civarlardaydı Yeni sosyal güvenlik yasası ile ise 65 yaşlara uzadı hemen bireysel emeklilikte 56 yaşından önce emeklilik olası değil Dünyada nasıl? aşağı yukarı aynı Her ülke kendine kadar bir standart belirlemiş Lakin 65 yaşa kadar gidenler de var Bizde de yaşın yükselmesi gibi bir koşul olabilir mi? Değil olmaz Bu yasa ile belirlenen bir yaş Öyle bir yükselme ihtiyacı olacağını zannetmiyotum Zaten bu süre bile insanlara azıcık uzun geliyor Sistemden 56 yaşından önce de çıkılabiliyor mu? 56 yaşına geldiğinizde yüzde 375 stopaj ödeyerek paranızı alabiliyorsunuz Fakat daha önce de çıkabilirsiniz Sisteme girdiniz diyelim Birincil 10 sene içerisinde çıkarsanız yüzde 15 stopaj verip paranızı alabilirsiniz 10 yıldan sonradan 56 yaşına dek yüzde 10 stopaj ödeyip sistemden çıkabilirsiniz Fakat siz zaten bu kesilen stopajları fazlası ile vergiden kazanmış oluyorsunuz Daha önce de dediğim gibi yüzde 2552 aralarında bir aidat avantajı var Dolayısıyla sistemden erken de çıksanız bile bir zarar söz konusu yok Devlet gerçekte yaptığı teşviğin bir kısmını siz sistemden erken çıktınız diye geri almış oluyor Koşul bu Sistemden en erken ne zaman çıkılabiliyor? İsterseniz yarın bile çıkabilirsiniz hurriyetcom  

858,497Konular
981,955Mesajlar
29,951Kullanıcılar
Üst Alt