-
Terapi dertleşmek ve rahatlamaktır
-
Terapide çocukluğum analiz edilecek
-
Terapistim bana ne yapmam gerektiğini söyleyecek ve tavsiyelerde bulunacak
Psikoterapide kişi davranışsal ödevler dışında (örneğin spora başlaması, yürüyüş yapması vb.) direkt olarak yönlendirilmez. Terapist danışanın hayatına müdahale etmemelidir. Seçim her zaman danışanın kendisine ait olmalıdır. Ancak terapist alternatiflerin niteliğini, avantaj ve dezavantajlarını, olası sonuçlarını belirgin hale getirerek danışanın kafa karışıklığını giderebilir.
-
Bunu anlatırsam terapistimin bana olan güveni azalır
-
Terapistimin beni anlaması için benden daha zeki olması gerekir
-
Terapistim benden daha yaşlı olmalıdır
Psikiyatristler ve psikologlar eğitimleri sırasında insanın geçtiği tüm gelişimsel evreler hakkında ayrıntılı bir eğitim alırlar. Bu eğitim süreçleri boyunca empati yetenekleri de gelişir. Örneğin genç bir terapist kendisinden 10 yaş büyük bir danışanı anlayabilmek için, onun yaşadığı çevre ve koşullarda neler hissedebileceğine ve nasıl davranmaya meyilli olacağına dair empatik bir anlayışı kolaylıkla geliştirebilir. Ayrıca bir insanın yaşadıklarını anlayabilmek için illa ki o deneyimin aynısını yaşamış olmak gerekmez. Böyle olsaydı, şizofreni hastalarına destekleyici psikoterapi veren terapistin de geçmişinde psikoz atağı geçirmiş olması beklenirdi.
-
Sorunlarımı terapistim çözmelidir
-
Sorunlu ya da psikolojik rahatsızlığı olanlar terapiye gider
-
Sohbetle tedavi mi olur?
- Psikiyatristler ilaç yazar, psikologlar terapi yapar
Psikologlar ise, Fen-Edebiyat fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olurlar.Bu süreçte psikoterapi eğitimi almazlar. Bir psikoloğun danışan görmesi ve terapi uygulayabilmesi için, psikoloji eğitiminin dışında uzun süreli terapi eğitimi alması ya da klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış olması gereklidir.