Birkac Atasozunun ortaya cıkış hikayeleri
Atı alan uskudarı gecti ;
Zamanın birinde Bolu beyine baş kaldıran Koroğlu'nun dillerde yağız mı yağız atı calınırbutun civarı arar tarar yokbir kimse birde İstanbul'daki pazarları dolaş derİstanbulda pazarları dolaşırken atına rastlar
Pazar sahibine şu ata bir bineyim hele derpazarcıda buyur der
Eski sahibinin kokusunu alan at şahlanıp,dort nala ordan uzaklaşır
Dovunen pazarcıya ihtiyarın biri gelip ,
Ah evlat! Atı alan uskudarı gecti
O koroğluydu ,atın gercek sahibi
ADAM OL BABAN GİBİ, EŞEK OLMA
Vaktiyle Eğitim Bakanlığı da yapmış olan tarihci Abdurrahman Şeref Bey, Galatasaray Lisesi nde mudur iken , birgun Sultan Abdulhamid in hizmetkarlarından bir paşanın oğluna kızar Oğrencilerin arasında cocuğa;
Adam ol der, baban gibi eşek olma! ;
Cocuk bunu babasına anlatır
Babası:
Vay, demek ben bugune bugun padişahımın mahiyetinde bir paşa olayım da, bana eşek desin Bunu ona soracağım der
Ertesi gun okula gidip hocayı bularak;
Beyefendi, sizin bana eşek demeye ne hakkınız var? Ben, padişahın mahiyetinde paşayım deyince, Abdurrahman Şeref bey;
Ne munasebet ben sizi tanımıyorum Ne zaman eşek dedim, diye sorar
Paşa;
Gecen gun okulda oğluma adam ol, baban gibi eşek olma diye bağırmışsınız der
Bunun uzerine Abdurrahman Bey;
Doğru, cocuğunuzu payladım Calışmıyordu Sizi ornek gostererek, adam ol baban gibi! eşek olma! diye soyledim der
Bu cevap uzerine paşa, hem ozur diler, hem de teşekkur eder ve oradan ayrılır
Atı alan uskudarı gecti ;
Zamanın birinde Bolu beyine baş kaldıran Koroğlu'nun dillerde yağız mı yağız atı calınırbutun civarı arar tarar yokbir kimse birde İstanbul'daki pazarları dolaş derİstanbulda pazarları dolaşırken atına rastlar
Pazar sahibine şu ata bir bineyim hele derpazarcıda buyur der
Eski sahibinin kokusunu alan at şahlanıp,dort nala ordan uzaklaşır
Dovunen pazarcıya ihtiyarın biri gelip ,
Ah evlat! Atı alan uskudarı gecti
O koroğluydu ,atın gercek sahibi
ADAM OL BABAN GİBİ, EŞEK OLMA
Vaktiyle Eğitim Bakanlığı da yapmış olan tarihci Abdurrahman Şeref Bey, Galatasaray Lisesi nde mudur iken , birgun Sultan Abdulhamid in hizmetkarlarından bir paşanın oğluna kızar Oğrencilerin arasında cocuğa;
Adam ol der, baban gibi eşek olma! ;
Cocuk bunu babasına anlatır
Babası:
Vay, demek ben bugune bugun padişahımın mahiyetinde bir paşa olayım da, bana eşek desin Bunu ona soracağım der
Ertesi gun okula gidip hocayı bularak;
Beyefendi, sizin bana eşek demeye ne hakkınız var? Ben, padişahın mahiyetinde paşayım deyince, Abdurrahman Şeref bey;
Ne munasebet ben sizi tanımıyorum Ne zaman eşek dedim, diye sorar
Paşa;
Gecen gun okulda oğluma adam ol, baban gibi eşek olma diye bağırmışsınız der
Bunun uzerine Abdurrahman Bey;
Doğru, cocuğunuzu payladım Calışmıyordu Sizi ornek gostererek, adam ol baban gibi! eşek olma! diye soyledim der
Bu cevap uzerine paşa, hem ozur diler, hem de teşekkur eder ve oradan ayrılır