Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bitkilerde Boşaltım Sistemi

0
128

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Bitkilerde Boşaltım nasıl olur,
Bitkilerde Boşaltım organları,
Bitkilerde Boşaltım Sistemi hakkında data,

Bitkilerde özelleşmiş bir boşaltım sistemi yokturBoşaltım, su yosunları ilediğer su bitkilerinde aracısız difüzyonla olurGelişmiş yapılı bitkilerde vücudun öbür kısımlarındaki öbür yapılar boşaltımı sağlar

a)Stomaların Rolü: Kara bitkilerinde, bitki bünyesindeki karbondioksit moleküller halde, suyun fazlası da terleme ile buhar halinde stomalardan dışarı atılrOrtamda tatmin edici ışık bulunduğu zamanlarda bitkiler boşaltım artığı olarak oksijen oluşturur ve bunu da stomaları ile atarlar

b)Hidatodların Rolü:Fasülye, arslan pençesi gibi bitki örtüsü ve otlarda stoma ile atılamayan pozitif su, yaprakların kenarla yer alan hidatod (su savağı) isimli özel yapılarla damla halinde dışarı verilir Bu olaya damlama (gutasyon) denir Damlama olayı için bitkinin fazla su alması ve havanın su buharı ile dolu olması gerekirBöyle özel durumlarda dışarı verilen su miktarı, terleme ile verilen sudan daha azdır Damlama sıcak ve nemli gecelerde, sabahın erken saatlerinde yaprakların uçlarında görülür Bunların çiy ile bir ilgisi yoktur Damlama olayında, su bitkiden dışarı çıkarken bir kısmı tuzları da beraberinde taşırYaprak üstündeki su damlaması buharlaşınca geride tuz kalır Böylece, damlama ile bitkiden bir tedarik tuz da gücenmiş olur

c)Köklerde Boşaltım:Karbondioksit ve karışık yapılı organik maddeleri kökleri ile dışarı atabilen tümör de vardır Bir kısım ot gibi yaşama ise, inorganik tuzları kökleriyle toprağa boşaltırlar

d)Yaprak Dökümünün Boşaltıma Katkısı:Tümör metabolizma ile meydana gelen bir takım zehirli maddeleri, inorganik tuzlarla birleştirerek çözünmeyen kristaller şeklinde zararsız ülkü getirilebilirMesela kalsiyum tuzlarının çok pozitif bulunduğu topraklarda yetişen bitkiler, pozitif kalsiyumu ceset ve yaprak gibi organlarından oksalat, duruz , rafit ve sistolit kristalleri halinde biriktirirletYaprağın dökülmesiyle bunlar bitki bünyesinden atılmış olurBitkilerde yaprak dökülmesi; iklime ast olarak Sonbaharda sıcaklık ve ışığın azalmasında dolayı, öteki zamanlarda ise, sıcaklığın fazlalığından ya da soğuktan,ışığın yetersizliğinden, suyun azlığından kaynaklanabilir

e)Kovucuklarda Boşaltım:Bitkilerin gövdelerinde, koruyucu doku olarak epidermisin yerini periderm almıştırEpidermisteki stomalar da bozularak kovucuk (lentisel) haline gelmiştirLentiseller karbondioksit ile beraber az miktarda da su atarlarMetabolizma sonucu oluşan bazı maddeler ise dış ortama atılamayıp, salgı dokusu ya da salgı hücrelerinde (süt kanalları, reçine kanalları ve salgı tüyleri) biriktirip saklanırlar Böylece diğer dokulara zararlı etki yapması önlenmiş olur *

858,500Konular
982,399Mesajlar
32,983Kullanıcılar
bkalkan68Son üye
Üst Alt