Bitkilerde destek ve hareket Bitkilerde takviye ve hareket Yardım yapıları: 1Hücreli çeperi ve turgor: Otsu bitkilerde ve odunsu bitkilerin genç yapılarında desteği oluşturan esas yapıdır 2Yardım dokusu: Odunsu bitkilerde yardım aaaai için farklılaşmış özel hücrelerden oluşmuş dokudur(Kollenkima ve sklerankima) 3İşletim demetleri ve zar kalınlaşması belirten dokular:Bu dokulara ait hücreler sahip oldukları kalın çeperlerle başlıca görevlerinin yanısıra bitkilerde destek aaaaide görürler Bitkilerde hareket: Bitkilerde konum ve yer değişiklik hareketleri görülmez Bitkilerde gözlenen hareket biçimleri; 1Nasti(İrkilme):Uyaranın yönüne ast olmaksızın gerçekleşen tepki tarzındaki hareketlerdirUyarana tarafından adlandırılır Not:Nasti olayında esas faktör turgor olayıdır *Fotonasti(Uyaran:ışık)bitkilerdedestekvehareket5c5a42a9b20c9alt Stick Out Tongue apatya çiçeklerinde *Termonasti(Uyaran:Isı):Çiğdemin yaprak hareketlerinde *Sismonasti(Uyaran: sarsıntı,Değme):Küstüm otunda *Tigmonasti(Uyaranokunma):Böcek tuzak bitkilerde 2Tropizma(Uyarılma):Uyaranın yönüne ast olarak gerçekleşen yönelim şeklindeki harekettirUyarana tarafından adlandırılırUyarana doğru gerçekleşen yönelime pozitif tropizma, uyarandan uzaklaşma şeklinde gerçekleşen yönelime olumsuz tropizma denir Not:Tropizma olayında esas faktör hormonlardır *Fototropizma (Uyaran: ışık) Cisim artı tepki kök ise negatif tepki verir *Jeotropizma (Uyaran:Yerçekimi) Ceset olumsuz kök ise fazla tepki verirBataklık ve sulak ortam bitkilerinin bazı kökleri negatif jeotropizma gösterir Bu müşteri kökler havalandırma kökleri olarak adlandırılır ve bataklık toprağında O2 nin eksik olmasından dolayı köklerin gaz alış verişinde rol alırlar *Hidrotropizma (Uyaran:su) Kökler pozitif hidrotropizma göstererek suyun fazla olduğu ortamlara doğru yönelirler *Kemotropizma (Uyaran:Kimyasallar asitler,bazlar,gübre) Kökler kimyasallara karşısında artı (Gübre) veya olumsuz (Asit) tropizma gösterirler *Travmatropizma (Uyaran:Yaralanma) Kökler yaralanmaya niçin olan faktörlere karşısında olumsuz tropizma gösterir *Haptotropizma (Uyaran:Bağlantı) Sarmaşık ve fasulyenin sülük gövdelerinde değmeye karşı fazla tropizma gösterir