nebati şifaya bilimsel tasdik Insanlar arasında bir takım hastalıklara iyi geldiğine inanılan defne, adaçayı, sığır kuyruğu gibi doğal ürünlerin faydaları, bilimsel çalışmayla kanıtlandı Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Mahmut Gayretli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yoğun olarak yetişen bitkilerin faydaları üstünde inceleme yaptıklarını söyledi Bitkilerde antibakteriyel etkiler var mı?projesi kapsamındaki çalışmayla, bölgede yetişen defne, adaçayı ve sığır kuyruğunu 2 sene boyunca topladıklarını ve güneş görmeyen bir ortamda kuruttuktan sonradan yağlarını aldıklarını açıklayan Gayretli, şöyle devam etti: Bitkilerden elde ettiğimiz yağları, bakteri ortamına aktardık ve bu şekilde beklettik sonra bu yağın bakterinin gelişimini durdurup durdurmadığını, antibakteriyel etkilerinin olup olmadığını araştırdık Yaptığımız çalışmayla yıllarca ninelerimizin şifa niyetine soğuk algınlığı, öksürük balgam söktürücü olarak kaynatıp içtiği sığır kuyruğunun; mideyi rahatlattığı ve idrar söktürücü özelliği olduğuna inanılan adaçayının; kozmetik sanayisinde yoğun olarak kullanılan ve ağrılara iyi geldiği belirlenen defnenin, antibakteriyel özelliklerinin bulunduğu ve yararlı olduğu sonucuna ulaştıkÇalışkan, hastalıklara iyi geldiğine inanılan öteki doğal ürünler üstünde de araştırmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi kaynakbitkiselsifayabilimselonay5c5903813557cgifalt :A :A :ANADOLU AJANSI(AA)