Bitkisel Yağların Sağlığımıza Etkileri?
bitkisel yağların zararları
Ozellikle gelişme cağındaki cocukların zihin fonksiyonları ve kemik gelişiminde , yaşlıların beslenmesinde fonksiyonel yağlann ayrı bir onemi var Doğal tıbbi ve aromatik katkısı olan bitki yağlarının endustriyel olarak uretiminde araştırma ve geliştirme calışmaları da hız kazanmıştır Turkiye ‘ de Corek otu , uzum cekirdeği , ceviz ve keten tohumu ile nar cekirdeği gibi urunlerden elde edilen yağların insan sağlığına cok yonlu katkıları nedeniyle fonksiyonel yağ ozelliklerine sahip olduğu belirtildi uretilip tuketiciye sunulma aşamasına gelinen bu yağların uretim surecleri ve yağlarda yapılacak kalite kontrolleri onemlidir Tuketici tercihini yaparken kullanacağı fonksiyonel yağın uretim ve kullanım ozellikleri hakkında urun uzerindeki bilgilere dikkat etmelidir Ozellikle tıbbi ve aromatik ozellikli fonksiyonel yağların ham maddeden mamul urun oluncaya kadar gecirdiği işlemler yağın faydalılığını belirleyen onemli faktorlerdir Kan , fonksiyonel yağlarm elde edilmesi surecinde yapılan ısıl işlemler , soğuk pres işlemleri ve ambalajına varıncaya kadar tum işlemlerin yağın doğal ozelliğiyle uyumlu olması , hangi şartlarda uretildiği bilinmeyen meren altı yağlarm kullanımından kacınılması gerektiğini soyledi
Tıbbi ozelliği olan yağlarm uretim aşamalarında gerekli analiz ve kontrol yapılmadığı takdirde fayda yerine zarar getirebileceğini belirten Kan , Ulkedeki bitkisel yağların uretiminde , besin kaybı en aza indirilerek sağlık ve kalitenin amaclandığı gunumuzde yuksek niteliklere sahip fonksiyonel yağların uretimi endustriyel olarak da artırılmalıdır dedi Corek otu , uzum cekirdeği , ceviz tohumu , keten tohumu , nar cekirdeği , aspir tohumu , ısırgan tohumu , susam tohumu ve kabak cekirdeği gibi urunlerden elde edilen yağlarm insan sağlığına cok yonlu katkıları dolayısıyla fonksiyonel yağ ozelliklerine sahip olduğunu kaydeden Kan ,
Bazı tıbbi bitki yağlarının faydalarını şoyle sıraladı : Corek otu tohumu yağınm antioksidan ve iltihabı onleyici ozellik gosterdiği kanıtlanmıştır Uzum cekirdek yağı Omega 6 yağ asidi olan linoleik asit bakımından zengindir Yağ en az yuzde 69 oranında vucuda yararlı linoleik asit taşımaktadır
Ceviz yağı tuketen 793 kişi uzerinde Fransa ‘ da yapılan bir calışmada bu kişilerde kalp sağlığını koruyan HDL kolesterol duzeylerinin yuksek olduğu saptanmıştır Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığının korunmasında ve iltihaplarda pozitif etkiler oluşturduğu gorulmuştur
Aspir tohumu yağının yağ dokularım azaltıcı etkisi , hayvanlar uzerinde yapılan deneylerle de gozlenmiştir Vucuttaki yağ oranını azaltarak , daha kucuk yağ mole kullerine donuşturmektedir Metabolizmayı hızlandırarak , yağ ve kas dengesini duzenleyip zayıflamaya yardımcı olur
Keten tohum yağı , icerdiği omega 3 yağ asidi olan alfa linolenik aside bağlı olarak kalp sağlığını koruyucu , koroner kalp hastalıklarını onleyici etki gosterir Ulseratif kolit gibi iltihaplı hastalıkları onlemede de yardımcıdır Keten tohumunun vucutta kolesterolun oluşmasını engellediği , kolesterolu duşurduğu ve yuksek tansiyonu duşurmede yardımcı olduğu belirlenmiştir Yorgunluğa , halsizliğe karşı enerji ve guc verir Taşıdığı antioksidan bileşiklerden dolayı bağışıklık sistemini guclendirir
Guclu antioksidan etkiye sahip olan nar cekirdeği yağı kalp sağlığım korumada yardımcıdır İceriğindeki asitler bağışıklık sistemini harekete gecirerek vucut direncini artırır Sindirim sistemini koruyucu etkileri ortaya konulmuştur Kabak cekirdeği yağının taşıdığı ozel bileşenlerden dolayı prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin azaltılmasında yardımcı olduğu pek cok araştırmayla gosterilmiştir Ayrıca kolesterolu duşurur ve kalp sağlığının korunmasında olumlu etkileri bulunur
bitkisel yağların zararları
Ozellikle gelişme cağındaki cocukların zihin fonksiyonları ve kemik gelişiminde , yaşlıların beslenmesinde fonksiyonel yağlann ayrı bir onemi var Doğal tıbbi ve aromatik katkısı olan bitki yağlarının endustriyel olarak uretiminde araştırma ve geliştirme calışmaları da hız kazanmıştır Turkiye ‘ de Corek otu , uzum cekirdeği , ceviz ve keten tohumu ile nar cekirdeği gibi urunlerden elde edilen yağların insan sağlığına cok yonlu katkıları nedeniyle fonksiyonel yağ ozelliklerine sahip olduğu belirtildi uretilip tuketiciye sunulma aşamasına gelinen bu yağların uretim surecleri ve yağlarda yapılacak kalite kontrolleri onemlidir Tuketici tercihini yaparken kullanacağı fonksiyonel yağın uretim ve kullanım ozellikleri hakkında urun uzerindeki bilgilere dikkat etmelidir Ozellikle tıbbi ve aromatik ozellikli fonksiyonel yağların ham maddeden mamul urun oluncaya kadar gecirdiği işlemler yağın faydalılığını belirleyen onemli faktorlerdir Kan , fonksiyonel yağlarm elde edilmesi surecinde yapılan ısıl işlemler , soğuk pres işlemleri ve ambalajına varıncaya kadar tum işlemlerin yağın doğal ozelliğiyle uyumlu olması , hangi şartlarda uretildiği bilinmeyen meren altı yağlarm kullanımından kacınılması gerektiğini soyledi
Tıbbi ozelliği olan yağlarm uretim aşamalarında gerekli analiz ve kontrol yapılmadığı takdirde fayda yerine zarar getirebileceğini belirten Kan , Ulkedeki bitkisel yağların uretiminde , besin kaybı en aza indirilerek sağlık ve kalitenin amaclandığı gunumuzde yuksek niteliklere sahip fonksiyonel yağların uretimi endustriyel olarak da artırılmalıdır dedi Corek otu , uzum cekirdeği , ceviz tohumu , keten tohumu , nar cekirdeği , aspir tohumu , ısırgan tohumu , susam tohumu ve kabak cekirdeği gibi urunlerden elde edilen yağlarm insan sağlığına cok yonlu katkıları dolayısıyla fonksiyonel yağ ozelliklerine sahip olduğunu kaydeden Kan ,
Bazı tıbbi bitki yağlarının faydalarını şoyle sıraladı : Corek otu tohumu yağınm antioksidan ve iltihabı onleyici ozellik gosterdiği kanıtlanmıştır Uzum cekirdek yağı Omega 6 yağ asidi olan linoleik asit bakımından zengindir Yağ en az yuzde 69 oranında vucuda yararlı linoleik asit taşımaktadır
Ceviz yağı tuketen 793 kişi uzerinde Fransa ‘ da yapılan bir calışmada bu kişilerde kalp sağlığını koruyan HDL kolesterol duzeylerinin yuksek olduğu saptanmıştır Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığının korunmasında ve iltihaplarda pozitif etkiler oluşturduğu gorulmuştur
Aspir tohumu yağının yağ dokularım azaltıcı etkisi , hayvanlar uzerinde yapılan deneylerle de gozlenmiştir Vucuttaki yağ oranını azaltarak , daha kucuk yağ mole kullerine donuşturmektedir Metabolizmayı hızlandırarak , yağ ve kas dengesini duzenleyip zayıflamaya yardımcı olur
Keten tohum yağı , icerdiği omega 3 yağ asidi olan alfa linolenik aside bağlı olarak kalp sağlığını koruyucu , koroner kalp hastalıklarını onleyici etki gosterir Ulseratif kolit gibi iltihaplı hastalıkları onlemede de yardımcıdır Keten tohumunun vucutta kolesterolun oluşmasını engellediği , kolesterolu duşurduğu ve yuksek tansiyonu duşurmede yardımcı olduğu belirlenmiştir Yorgunluğa , halsizliğe karşı enerji ve guc verir Taşıdığı antioksidan bileşiklerden dolayı bağışıklık sistemini guclendirir
Guclu antioksidan etkiye sahip olan nar cekirdeği yağı kalp sağlığım korumada yardımcıdır İceriğindeki asitler bağışıklık sistemini harekete gecirerek vucut direncini artırır Sindirim sistemini koruyucu etkileri ortaya konulmuştur Kabak cekirdeği yağının taşıdığı ozel bileşenlerden dolayı prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin azaltılmasında yardımcı olduğu pek cok araştırmayla gosterilmiştir Ayrıca kolesterolu duşurur ve kalp sağlığının korunmasında olumlu etkileri bulunur