iltasyazilim
FD Üye
Bitlis Yemekleri, Bitlisin Yöresel Yemekleri, Bitlis Yemek Yemek Kültürü,Bitlis geleneksel Yemekler
Bitlis, yemek yemek kültürünün fazla varlıklı olduğu bir ilimizdir Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir Özellikle fiziki bakımdan, aşırı bir ağırlık getirmektedirİçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti ,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(konut helvası)Bitlis; Türkiye ’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, fazla kısa bir süre içinde yapılır Mezbahadan kasaplara getirilen et, soğumadan evvel satılır Belki soğumuş ya da bir gün üzerinden geçmiş ise bu ete talep edilmez Muhakkak soğuk hava depolarında bekletilmiş et, insanlar tarafından alınmaz Etler sabah gelir, öğlen saatlerine değin tüketilir Bir, iki kilo kadar et almak, ayıp sayılır Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur
Bitlis ’e özgü öteki bir takım yemek çeşitleri şunlardır:
5 – Ciğer Taplaması,
6 – Tutmanc Aşı
7 – Şekalok
8 – Gılorik
9 – Has Dolması
10 – Mişevşi
11 – Ayran Aşı
12 – Turşu Aşı
13 – Çireş Çorbası
14 – Kengerli Pilav
15 – Turşlu Dolma
16 – Fındık Dolması
17 – Gari Aşı
18 – Halise
19 – Soğan Köftesi
20 – Çorti taplemesi
21 – Gebol
22 – Keledoş
23 – Pıçoç
24 – Halim Aşı
25 – Palavracı Dolma *
Bitlis, yemek yemek kültürünün fazla varlıklı olduğu bir ilimizdir Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir Özellikle fiziki bakımdan, aşırı bir ağırlık getirmektedirİçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti ,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(konut helvası)Bitlis; Türkiye ’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, fazla kısa bir süre içinde yapılır Mezbahadan kasaplara getirilen et, soğumadan evvel satılır Belki soğumuş ya da bir gün üzerinden geçmiş ise bu ete talep edilmez Muhakkak soğuk hava depolarında bekletilmiş et, insanlar tarafından alınmaz Etler sabah gelir, öğlen saatlerine değin tüketilir Bir, iki kilo kadar et almak, ayıp sayılır Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur
Bitlis ’e özgü öteki bir takım yemek çeşitleri şunlardır:
5 – Ciğer Taplaması,
6 – Tutmanc Aşı
7 – Şekalok
8 – Gılorik
9 – Has Dolması
10 – Mişevşi
11 – Ayran Aşı
12 – Turşu Aşı
13 – Çireş Çorbası
14 – Kengerli Pilav
15 – Turşlu Dolma
16 – Fındık Dolması
17 – Gari Aşı
18 – Halise
19 – Soğan Köftesi
20 – Çorti taplemesi
21 – Gebol
22 – Keledoş
23 – Pıçoç
24 – Halim Aşı
25 – Palavracı Dolma *