iltasyazilim
FD Üye
Bir önceki yazımızda biyogazları tanınma yolunda birincil adımımızı atmıştık ilgili yazıya bu adresten ulaşabilirsiniz Bu yazımızda ise teorik olarak biyogaz nasıl üretilir, hangi reaksiyonlar gerçekleşir öğreneceğiz
Başta şu gösterimle başlayalım:
Yandaki görselde 2 tane diktörtgen ve bir tane çember bulunuyor
Grass denilen bizim hammaddemiz hayvansal ya da bitkisel atıklar olabilir Digestate yani sindirimin, öğütülmenin, karıştırılmanın yapıldığı yer Burada hammadde olabildiğince homojen akan bir kıvama getirilir oysa prosesimizde zahmetsizce taşınsın, fermantasyona uygun ışık halkası gelsin Bu bölüme Su, güneş ışığı ve karbondioksit gönderilir
Biogas plant denilen kısım ise fermantasyonun gerçekleştiği yer Burada aşağı ayrıntılı bir şekilde anlattığımız gibi bakterilerin etkisi ile biyogaz üretimi gerçekleşiyor Bu bölümden su ve karbondioksit geri alınır
Energy kısmında üretilen biyogazdan enerji elde edilerek sindirim yapılan kısımda gereken enerjinin bir kısmı karşılanabilir
1 Biyogaz Üretim Prosesi
Biyogaz üretimi, zeminin aşağı yer alan bir antre tankına, organik atıkların ve artıkların doldurulması ile başlar Tanka doldurulan hammaddeler, yeterli hızdaki bir akıntı ile fermantöre iletilir Fermantör fermantasyonun gerçekleştiği bölümdür Fermantöre ulaşan katıakıcı hammaddede yer alan karbonhidratlar, proteinler ve yağlar bakterilerin etkisi ile karbondioksit, asetik asit ve çözülebilir buharlaşan organik maddelere çevrilir
sonra elde edilen uçucu yağ asitleri tekrar bakterilerin etkisi ile hidrojen ve asetik asite dönüşür Son aşamada oluşan hidrojen ve asetik asit ürünümüze yani metana çevrilir
Metan yani biyogaz, depolama tankında birikmektedir ve fermantörde bulunan biyogaz çıkışından alınır Bu çevirme işleminden arda kalan bundan böyle maddeler* fermantörün atık çıkışından alınır ve başka bir tankta biriktirilir Bu atık, biyogübre olarak adlandırılır ve tarımda kullanılabilir
Biyogaz Üretimi Prosesinde Emniyet
Yukarıda anlatılan proseste emniyet için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır
Bu prosesin doğru ve güvenli işlemesi için;
•* Sindireç tankına ışık girmemelidir
•* Fermantörde yani sindireç tankında elbette oksijen bulunmamalıdır
•* Antibiyotik almış hayvanların atıkları retim tankına alınmamalıdır
•* Temizlik Maddesi içeren organik atıklar üretim tankına alınmamalıdır
•* Yeni bakterilerin oluşturulması ve büyümesi için tatmin edici miktarda azot bulunmalıdır
•* Üretim tankında pH 7,0 – 7,6 aralarında olmalıdır
•* Sindireç sıcaklığı 35 ºC ya da 56 ºC de değişmez tutulmalıdır
•* Imal tankında en düşük %50, optimum %90 oranında su olmalıdır
2 Biyogaz Üretiminin Mikrobiyolojisi
Biyogaz üretimi sırasında fermantörde bakterilerin görevi çok fazladır Biyogazın yani metanın hammaddelerden eldesinde üç faz bulunmaktadır ve bu üç aşamada da bakteriler ödev alır
ilk olarak hammaddede bulunan, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler fermantative ve hydrolytic bakteriler kadar karbondioksit, asetik asit ve asıl mahsul olarak çözülebilir buharlaşan organik maddelere dönüştürülür sonradan oluşan uçucu yağ asitleri, asit yaratıcı bakteriler göre asetik asit ve hidrojene dönüştürülür Son olarak metan oluşturan bakteri grupları devreye girerler ve metanı oluştururlar Burada manâlı olan metanın son aşamada iki bambaşka reaksiyonla oluşmasıdır
Ilk reaksiyonda :
Karbondioksit + Hidrojen gazı — Metan + Su
İkinci reaksiyonda ise önceden oluşan asetik asit reaksiyona girer:
Asetik asit — Karbondioksit + Metan
Garip olan birincil reaksiyonda girenlerdeki Karbondioksit ikinci reaksiyonda ürünlerdedir Yani bu iki tepkime bakteriler tarafından birlikte yürütülür %30 oranında ilk reaksiyonla %70 oranında ikinci reaksiyonla metan üretimi yapılır
Ödev bölge bakteri türlerinin optimum faaliyet sıcaklıkları ise şöyledir:
Sakrofilik Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 5 25 °C
Mezofilik)Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 25 38 °C
Termofilik Bakteriler: Optimum etkinlik sıcaklığı, 50 60 °C
Aşağıdaki videoda da modern bir tesiste biyogaz üretimi anlatılmıştır, gayet kavranabilir bir şekilde anlatım üretilmiş
Başta şu gösterimle başlayalım:
Yandaki görselde 2 tane diktörtgen ve bir tane çember bulunuyor
Grass denilen bizim hammaddemiz hayvansal ya da bitkisel atıklar olabilir Digestate yani sindirimin, öğütülmenin, karıştırılmanın yapıldığı yer Burada hammadde olabildiğince homojen akan bir kıvama getirilir oysa prosesimizde zahmetsizce taşınsın, fermantasyona uygun ışık halkası gelsin Bu bölüme Su, güneş ışığı ve karbondioksit gönderilir
Biogas plant denilen kısım ise fermantasyonun gerçekleştiği yer Burada aşağı ayrıntılı bir şekilde anlattığımız gibi bakterilerin etkisi ile biyogaz üretimi gerçekleşiyor Bu bölümden su ve karbondioksit geri alınır
Energy kısmında üretilen biyogazdan enerji elde edilerek sindirim yapılan kısımda gereken enerjinin bir kısmı karşılanabilir
1 Biyogaz Üretim Prosesi
Biyogaz üretimi, zeminin aşağı yer alan bir antre tankına, organik atıkların ve artıkların doldurulması ile başlar Tanka doldurulan hammaddeler, yeterli hızdaki bir akıntı ile fermantöre iletilir Fermantör fermantasyonun gerçekleştiği bölümdür Fermantöre ulaşan katıakıcı hammaddede yer alan karbonhidratlar, proteinler ve yağlar bakterilerin etkisi ile karbondioksit, asetik asit ve çözülebilir buharlaşan organik maddelere çevrilir
sonra elde edilen uçucu yağ asitleri tekrar bakterilerin etkisi ile hidrojen ve asetik asite dönüşür Son aşamada oluşan hidrojen ve asetik asit ürünümüze yani metana çevrilir
Metan yani biyogaz, depolama tankında birikmektedir ve fermantörde bulunan biyogaz çıkışından alınır Bu çevirme işleminden arda kalan bundan böyle maddeler* fermantörün atık çıkışından alınır ve başka bir tankta biriktirilir Bu atık, biyogübre olarak adlandırılır ve tarımda kullanılabilir
Biyogaz Üretimi Prosesinde Emniyet
Yukarıda anlatılan proseste emniyet için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır
Bu prosesin doğru ve güvenli işlemesi için;
•* Sindireç tankına ışık girmemelidir
•* Fermantörde yani sindireç tankında elbette oksijen bulunmamalıdır
•* Antibiyotik almış hayvanların atıkları retim tankına alınmamalıdır
•* Temizlik Maddesi içeren organik atıklar üretim tankına alınmamalıdır
•* Yeni bakterilerin oluşturulması ve büyümesi için tatmin edici miktarda azot bulunmalıdır
•* Üretim tankında pH 7,0 – 7,6 aralarında olmalıdır
•* Sindireç sıcaklığı 35 ºC ya da 56 ºC de değişmez tutulmalıdır
•* Imal tankında en düşük %50, optimum %90 oranında su olmalıdır
2 Biyogaz Üretiminin Mikrobiyolojisi
Biyogaz üretimi sırasında fermantörde bakterilerin görevi çok fazladır Biyogazın yani metanın hammaddelerden eldesinde üç faz bulunmaktadır ve bu üç aşamada da bakteriler ödev alır
ilk olarak hammaddede bulunan, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler fermantative ve hydrolytic bakteriler kadar karbondioksit, asetik asit ve asıl mahsul olarak çözülebilir buharlaşan organik maddelere dönüştürülür sonradan oluşan uçucu yağ asitleri, asit yaratıcı bakteriler göre asetik asit ve hidrojene dönüştürülür Son olarak metan oluşturan bakteri grupları devreye girerler ve metanı oluştururlar Burada manâlı olan metanın son aşamada iki bambaşka reaksiyonla oluşmasıdır
Ilk reaksiyonda :
Karbondioksit + Hidrojen gazı — Metan + Su
İkinci reaksiyonda ise önceden oluşan asetik asit reaksiyona girer:
Asetik asit — Karbondioksit + Metan
Garip olan birincil reaksiyonda girenlerdeki Karbondioksit ikinci reaksiyonda ürünlerdedir Yani bu iki tepkime bakteriler tarafından birlikte yürütülür %30 oranında ilk reaksiyonla %70 oranında ikinci reaksiyonla metan üretimi yapılır
Ödev bölge bakteri türlerinin optimum faaliyet sıcaklıkları ise şöyledir:
Sakrofilik Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 5 25 °C
Mezofilik)Bakteriler: Optimum faaliyet sıcaklığı, 25 38 °C
Termofilik Bakteriler: Optimum etkinlik sıcaklığı, 50 60 °C
Aşağıdaki videoda da modern bir tesiste biyogaz üretimi anlatılmıştır, gayet kavranabilir bir şekilde anlatım üretilmiş