Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

BM: Sri Lanka'da gıda krizi muhtemelen daha kötüye gidecek

BM: Sri Lanka'da gıda krizi muhtemelen daha kötüye gidecek
0
107

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80

BM'ye bağlı Eser Ve Besin Güvenliği Kıymetlendirme Misyonu yetkilileri, haziran-temmuzda ülkedeki 25 bölgeyi gezerek ziraî üretim düzeyini tahlil etti.

Söz konusu tahlillerin akabinde BM Besin ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Besin Programı (WFP) Sri Lanka'daki eser ve besin güvenliğinin değerlendirildiği bir rapor yayımladı.

Raporda, yetersiz ziraî üretim, fiyatlardaki artış ve süregelen ekonomik kriz nedeniyle ülkedeki besin krizinin muhtemelen daha da berbata gideceğine dikkati çekildi.

Durum daha da kötüleşebilir

Sri Lanka'da nüfusun yaklaşık yüzde 35'inin orta-ciddi, yaklaşık yüzde 30'unun da akut besin külfeti çektiği kaydedilen raporda, kâfi ve acil dayanak sağlanmadığı takdirde bilhassa Ekim 2022 ila Şubat 2023 döneminde kelam konusu nüfusun durumunun kötüleşebileceği ikazında bulunuldu.

Raporda, acil besin dayanağının yanı sıra geçim kaynağı programlarının da halkın sağlıklı besine erişimi için hayli kıymetli olduğu vurgulandı.

bm_1083.jpg

Üretim yüzde 50 azaldı

Art arda iki dönem verimsiz hasat alındığına işaret edilen raporda, buna tahıl ihracatındaki düşüşün de eklenmesiyle üretimin yaklaşık yüzde 50 azaldığı belirtildi.

Raporda ekonomik krizin, besinin yanı sıra yakıt ve ilaç üzere hayati değeri olan birçok şeyin fiyatında sıçramaya neden olduğu söz edildi.

Mahsul üretimi düşüyor, besin fiyatları artıyor

Pirinç ve darı üzere mahsullerin üretiminin bu yıl, kuraklığın da tesiriyle son 5 yılın en düşük düzeyine gerilediği kaydedilen raporda, buna rağmen besin unsurları fiyatlarının artarak ağustosta rekor düzeye ulaştığı aktarıldı.

Özellikle kümesi ve mandırası olanlar olmak üzere hayvancılıkla uğraşanlara sübvansiyonlu fiyatlarla besleyici yemler, aşılar ve tedavi ekiplerinin sağlanması önerilen raporda, böylece beslenme düşüncelerinin tesirinin azaltılabileceği belirtildi.

Raporda, FAO ve WFP'nin Sri Lanka'da besin kriziyle ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüğü bilgisi paylaşıldı.

bm_1297.jpeg

Destek programları verilmesi amaçlanıyor

FAO Sri Lanka Temsilcisi Vimlendra Sharan, küçük ölçekli çiftçilerin hedeflendiği dayanak ve programlarının öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Sharan, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun geçimini tarımdan sağladığı bilgisini verdi.

Amaç ihracata duyulan muhtaçlığı azaltmak

Çiftçilerin üretim kapasitesinin geliştirilmesiyle bu kesimin direncinin de artırılacağını kaydeden Sharan, böylece ihracata duyulan muhtaçlığın da azalacağına dikkati çekti.

WFP Sri Lanka Temsilcisi ve Yöneticisi Abdur Rahim Siddiqui da halihazırdaki ekonomik kriz nedeniyle nüfusun en az yüzde 60'ının daha az, daha ucuz ve daha sıhhatsiz beslendiğini tabir etti.

bm_4398.jpeg

858,512Konular
980,931Mesajlar
30,759Kullanıcılar
ela7388eSon üye
Üst Alt