Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Böbrek hastalıklarında beslenme

Böbrek hastalıklarında beslenme
0
150

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
121370.jpg
121370.jpg
En az 2000 kcal vermemiz gerekiyor. Kuvvet çoklukla kg başına 25-35 kcal

Böbrekler vücudumuzdaki atık hususların atılmasını, vücut likit ve elektrolit istikrarını sağlayan, kimi hormonlar üzerinde düzenleyici tesire sahip hayati kıymete sahip organlardır.

Böbrek hastalıklarına kısaca bir göz atalım:

Akut glomerulo nefrit(nefritik sendrom): Böbreklerde iltihap oluşmasıdır. (anüri varsa 1-2 gün proteinsiz diyet)(oligürü varsa protein kg başına 0,1-0,2 bulgular düzeldikçe 0,5)

Kronik glomerulo nefrit: Böbreklerde oluşan iltihabın kronikleşmesidir.(protein kg başına 0,6)

Nefrotik sendrom: Proteinüri ile ortaya çıkmış artmış glomerüler geçirgenlik ile karakterize olan sendrom. Günde 3,5 gr dan daha ziyade protein atımı nefrotik sendrom olarak kabul edilir.(önceden bol protein kg başına 1,5 lakin proteinürisi varsa kg başına 0,8)

Akut böbrek yetmezliği: Geri dönüşlü olarak böbrek fonksiyonlarının azalması. Diyalize girmiyorsa 0,5-0,8 giriyorsa 1-2

Kronik böbrek yetmezliği: Böbrekte meydana gelen ilerleyici ve geri dönüşsüz. Birinci 3 evre 0,75 sonraki evreler 0,6

BÖBREK HASTALIKLARINDA BELİRTİ VE BULGULAR

Böğür ağrısı

Poliüri: Yetişkin bir insanın günde 3 lt üstünde idrar çıkarması

Oliüri: Günlük idrar ölçüsünün 400-500 ml altında olması

Anüri:Günlük idrar ölçüsünün 50-100 ml altında olması

Hipertansiyon

Hematüri: İdrarda 3-4 eritrositten daha çokça eritrosit bulunması

İdrarda renk değişikliği

Dizüri: Ağrılı idrar yapma

Pollaküri: sık idrar yapma

Noktüri: Gece idrara çıkma. Kronik böbrek yetmezliğinin birinci semptomudur. Patolojik bir durumdur.

Ödem

Hiperlipidemi

BÖBREK HASTALARINDA TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Proteinlerin son eseri üre, kreatin ve ürik asittir. Böbreklerde bir sorun olduğu devir bu metabolik eserlerin atılımında zorlanır ve bu son eserler birikir. Atık hususların birikmesi de bireyde halsizlik, nefes darlığı, bulantı, kusma yapabilir. Bu nedenle böbrek marazının tipine nazaran protein kısıtlaması yapılması gerekir.

Anüri ve oliürisi olanlarda günlük su hesaplaması yapılarak su muhtaçlığı karşılanmalı.

Vücudun su istikrarının sağlanmasında sodyum kıymetli bir taraf fiyat. Böbrek rahatsızlığında sodyum atılımında da badire olacağı için sodyum vücutta birikir, sodyum vücutta biriktiğinde su da vücutta birikir ve ödem oluşur. Bu yüzden böbrek hastaları tuzu olabildiğince az tüketmelidir.

Böbrek hastalarının vücutlarında oluşacak katabolizmayı önlemek için güçleri yüksek tutulmalıdır ve proteinin kuvvet olarak kullanılması önlenmelidir.

Potasyum vücutta bulunan şahsi bir tuzdur. Potasyumun atılımı böbrekler ile olur lakin böbrek zayıflığında atılımı azalır ve kandaki seviyesi artar. Bu durumda halsizlik, iştah kaybı, adele kuvvetsizliği ve felç görülebilir. Daha çokça arttığında ise kalp aniden durabilir. Potasyumdan varlıklı besinler: Yağlı tohumlar, kuru baklagiller, patates, enginar, ıspanak, maydanoz, sakatatlar, kurutulmuş sebzeler ve meyveler yüksek nispette potasyum içerir. Bu besinleri tüketimine dikkat edilmelidir.

Fosfor vücuda besinler ile girer ve böbrekler tarafından atılır gelgelelim böbrek yetmezliğinde atılımı azalır ve vücutta birikir. Bu birikme sonucunda kemik zayıflığı, kırıklar, kaşıntı, kas güçsüzlüğü görülebilir. Fosfordan varlıklı besinler: Hayvansal kaynaklı besinler ve bakliyatlar. Bu besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.

BÖBREK HASTALARININ YAPMAMASI GEREKENLER

Önerilenden ziyade süt, yumurta, et, işkembe, balık tüketmek

İçeriği bilinmeyen azıkları yemek

Tuz ve tuzlu yiyecekler yemek

Alkol, sigara üzere istenilmeyen alışkanlıklara sahip olmak

Konserve turşu, salamura, sakatat, sucuk, sosis, salam tüketmek

Pancar, bakla, ıspanak, pazı, kara lahana üzere potasyum nispeti yüksek besinler diyetisyenin önerdiğinden daha ziyade yemek

Asitli içecekleri tüketmek

A vitamini içeren ilaçlar tüketmek

Muz, kavun, kuru meyveleri gerektiğinden ziyade yemek

 

Similar threads

BÖBREK HASTALIKLARINDA "DİYET TEDAVİSİ" İnsalrda böbrekler, karın boşluğunun art duvarında peritonun arkadasında,alt torasik ve üst lumbar vertebralar seviyesinde bulunmaktadır. Her erişkin böbrek yaklaşık 125-175 gram yükünde ve yaklaşık 11-12x6x2.5-3 cm boyutlarındadır. Her böbrek, nefron...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Böbreklerimiz vücudumuzda oluşan metabolik atıkların atılmasından sorumlu karın boşluğunun alt kısmında ve omuriliğin iki yanında bulanan nefronlardan oluşan organdır. Böbreğe gelen kan nefronlardan geçmektedir. Vücudumuzda son süzülme yeri böbreklerimizdir. Nefronlar emilim sonrasında kanda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
117
Olağanda günde 100-150 mg protein idrarla kaybedilir, bunun bir kısmı albümindir. İdrarla günlük albümin kaybı ise 30 miligramın altındadır. İdrarda protein kaybı birçok defa kolay idrar incelemesi ile tesadüfen saptanır. Alışılagelmiş idrar testleri idrarda proteini negatif, eser, +, ++, +++…...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Özellikle erkeklerde ve kadınlarda idrar yaparken idrarın fazlaca köpürmesi ve baloncuklar oluşturması çoğunlukla (%70) normal sağlıklı insanlarda rastlanan bir durum olması yanında bazı ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. İdrar normalde açık sarı renkte ve kendine has hafif kokuludur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
242
Alışılagelmiş olarak, bel hizasında, karın boşluğunun art tarafında sağ ve sol yanda yerleşmiş iki böbreğimiz vardır. Böbreklerimiz çok değerli ve hayati hizmetleri olan organlardır: Kanı süzerek idrarı oluşturur ve vücudumuzda ortaya çıkan zararlı atık unsurları, asidi ve ziyade suyu ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,293Kullanıcılar
CyscoderSon üye
Üst Alt