Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni açılan Hukuk Fakültesi'nin Dekanı Prof. Selami Kuran, hiç kimsenin ömür şekli, siyasi görüşü ve inancıyla ilgilenmediğini belirterek "Babamın oğlu gelse liyakat ve adaletten ödün vermem” dedi.
Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestoların devam ettiği Boğaziçi Üniversitesi'ne kısa müddet evvel İrtibat ve Hukuk Fakültesi açılmış, Hukuk Fakültesi dekanlığına da Prof. Selami Kuran getirilmişti.
"Aklımda dekanlık yoktu"
Prof. Kuran, Milliyet'ten Mert İnan'a konuştu. Aklında dekanlık niyeti olmadığını belirten Prof. Kuran, amaçlarını şöyle anlattı:
"Hakkı teslim ederim"
Akademisyenlerin atama ve yükselme kriterlerine uygun olarak görevlendirileceğini söz eden Prof. Kuran, "Beni bilen bilir. Hiç kimsenin ömür biçimi, siyasi görüşü, inancıyla ilgilenmem. Tek kriterim herkesin işini yapması, liyakat ve adalettir. Boğaziçi Hukuk Fakültesi’ne babamın oğlu gelse liyakat ve adaletten ödün vermem. Hakkı teslim ederim. Tekrar ediyorum; babamın oğlu yahut yakınım bile olsa liyakat ve adaletten vazgeçmem" dedi.
"Barışçıl hareket insan hakkı"
Prof. Kuran, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolara ait soruya ise şöyle karşılık verdi:
"Aklı selimle hareket etmediğimiz, barışçıl formda söz özgürlüğünü kullanmadığımız takdirde demokratik toplumsal hayat sürdürülemez. Empati kurmanın ehemmiyetine inanıyorum. Herkesin aklı selim içinde, barışçıl ve demokratik sonlarda itiraz ve söz özgürlüğünü kullanması insan hakkıdır. Lakin bunun dışına çıkmanıza da hiçbir ülkede müsaade edilmez."