Boğazkale ilçesi Bilgileri, Tanıtımı İlçenin Tarihi Boğazkale ilçesinin tarihi MÖ 5000 yıllarına değin uzanır İlçe merkezinin hemencecik yanı başında yer alan ve Hitit İmparatorluk başkenti olan Hattuşa ve Hattuşanın görkemli açık hava tapınağı Yazılıkaya ilçenin esas tarihi mekanlarıdır Cumhuriyetin ilk yıllarında adı Boğazköy iken, 1936 yılında ismi Boğazkale olarak değiştirilmiştir 1967 yılında Belediye teşkilatı yerleşmiş, 1987 yılında Sungurlu’dan ayrılarak ilçe yapılmıştır Coğrafi Yapısı Yüzölçümü 260 km², rakımı 1036 m, takvim ortalama yağış 490,3 mm dir tümör genel olarak steplerdir En manâlı akarsuyu Budaközü çayıdır İlçe de karasal iklim hakimdir İlçenin toplam arazisi 22902 ha, orman arazisi 6165 ha, çayır alanı 23 ha, mera alanı 3784 ha, tarla arazisi 12110 ha dır İlçe arazisinin büyük bir kısmı dağlık alan de, kalanı ise ovalık bölgede yer alır İlçe Merkezi ve Kâinat Beldesinde kavak ağaçları, dağlık bölgede ise meşe odunu ve çam ağaçları bulunmaktadır Idari Yapısı ve Nüfus Durumu 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan genel nüfus sayımına kadar, İlçe merkezinin nüfusu 1970, 12 köy ve iki belde nüfusu 6220 olup, toplam nüfusu 8190 dır İlçe merkezi üç mahalleden oluşmaktadır Hisar Mahallesine tabi İbikçam Mezrası İlçeye yedi km mesafededir Idareli ve Sosyal Şart İlçe, Çorum’a 87 km, Sungurlu’ya 30 km, Yozgat’a 40 km mesafede bulunmaktadır Halkın ihtiyaçlarını yakın olan Yozgat ve Sungurlu’dan tedarik etmektedir İlçede konut sıkıntısı olduğundan, devlet memurlarının birçoğu Sungurlu’da oturmaktadır İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla sınırlıdır Turizm, yeteri değin tanıtım olmaması ve eğitim eksikliği sebebiyle, iş istihdamı ve ilçe ekonomisine tatmin edici katkı maddesi sağlayamamaktadır İlçenin işlenebilir tarım alanı 12110 ha olup, sulu tarım zayıftır Buğday, nohut, arpa, yulaf gibi idareli değeri düşük bitki örtüsü yetiştirilmektedir Eksik miktardaki sulu arazide pancar ekilmektedir id İlçenin şebeke suyu ihtiyacı, açılan kuyulardan temin edilmekte olup, yağış durumuna tarafından ihtiyacı karşılayabilmektedir İlçeye ast köyler de su ihtiyaçlarını kuyu ve kaynak sularından karşılamaktadırlar İlçede kanalizasyon tatmin edici değildir Eğitim, Kültür ve Sağlık Durumu İlçede bir çok programlı lise, dokuz ilköğretim okulu bulunmaktadır Bu okullarda toplam öğrenci sayısı ise 1461 dir Nüfusun %98’ i okuryazardır Biri ilçe merkezinde olmak üzere Evci ve Âlem Beldelerinde birer sıhhat ocağı bulunmaktadır