Boğulursun Halit oyuncu Halit Ergenç ile söyleşi '55 DAKİKA NEFES TUTARIM!' 1548640293 1548640293 bogulursunhalit5c4e602b10d46bogulursunhalit5c4e602b10d46 http:wwwgeccecomserviceMakeThumbaspx?Image webimageshaberhalit28nisan&w 415&Alt webimageshaberhaberlrg “DEVIR ARABALARININ İYİ BİR GİŞE YAPMASI BEKLENİYORDU LAKIN OLMADI GALİBA ARTIK TÜRK İZLEYİCİSİNİN TERCİHLERİ SİNEMACILARI YANILTMAYA BAŞLADI Halit Ergenç, acayip bir yeteneğini açıkladı“Karada ya da suda ayrım etmez, 55 dakika nefesimi tutabiliyorum Acayip keyif alıyorum bu işten Ruhunuzla baş başa kalmanın en boy noktası hemen fazla gizli bir dönemden geçmiyoruz, kriz herkesi derinden etkiliyor, halkımız ayrıntılarıyla bunaldı ve gülmeye fazla ihtiyaçları var Ve bu gülme isteğini giderecek daha garanti gördüğü aktivitelere yöneliyorlar Ancak şöyle de bir risk var Bundan Böyle halkımız maalesef uzun bir süreden beri kendini ve toplumu düşünmekten, sorgulamaktan uzaklaştı Bu duyarsızlığa her şey dahil sahiden Türkiye’deki siyasi gelişmeler de, komşumuzun başına bir şey gelmesi de artık insanları ilgilendirmiyor Sonuçta bana sorarsanız “Köklü Değişiklik Arabaları hoş bir film fakat insanlara tozpembe bir dünya sunmuyor Türkiye’nin gerçeklerinden bahsediyor, daha önce olmuş fazla kayda değer bir başarı öyküsünü perdeye taşıyor O zaman çalışan insanların, mühendislerin ve birtakım yöneticilerin ideallerine nasıl sıkı sıkıya tabi olduklarını ve ısrarcı olduklarında nasıl sonuca ulaştıklarını anlatıyor Oysa halkımız bundan böyle filmde bile kendini sorgulamak, derin derin düşünmek istemiyor Böyle olunca da “Devir Arabaları gibi yapımlar yeterli ilgiyi görmüyor ? Toplumdaki vurdumduymazlıktan bahsettiniz Azıcık da bu konunun nedenlerinden konuşalım Ilk Önce çok güvensiz bir ortam var Elinde işi olan ve işini iyi yapanların bile bir gelecek kaygısı var Bunun de tek tek sebebi hesaplı kriz Şart böyle olunca bundan böyle insanlar sadece kendi dertleriyle ilgilenmeye başladılar Natürel vurdumduymazlığın belli başlı tohumları ise Özal döneminde atıldı Bundan Böyle idealler uğruna savaşma dönemi kapandı Şener Keyifli’in “Çıplak Yurttaş filmini hepimiz biliriz Orada Keyifli’in canlandırdığı doğru insan modelinin nesli tükendi bundan böyle BİLİNÇLİ MANİPÜLASYON YAPILIYOR ? Son dönemde siz en fazla ne rahatsız ediyor? Oldukça enteresan bir dönemden geçiyoruz, insanların kafasını fazla karıştırıyorlar Manipülasyonun ucu kaçtı ? Bilinçli manipülasyondan bahsediyorsunuz yok mi? Evet, bilinçli yapılıyor her şey Ne yazık oysa, bundan böyle basınımız egemen değil Yolsuzluk haberinde bile basın ayrı kutuplara ayrılabiliyor Yolsuzluk yokmuş gibi haber yapanlar bile var Gerçekten bu manipülasyonu idari kesimden yöneticiler, patronlar da yapıyor Şöyle örnek vereyim Bir Zamanlar ayrı fikirlere hürmet vardı Farklı fikirlere sahip olsa da millet birbirini dinliyordu Hemen ise karşıt kutuplar sivrilmiş durumda Halbuki herkes Türkiye için çalıştığını iddia ediyor O süre bu ülke için bir araya gelip gerçekten yapıcı işler ortaya ayarlamak gerekiyor Bu dek çok kültürü bir arada bulunduran çok eksik ülke var Fakat bu kadar ayrı ırklardan oluşmuş bir toplumu bilinçli manipülasyon yapıp taraf olmaya sürüklerseniz o süre her şey başaşağı olur, geri dönüşü olmayan bir yola gireriz ? Ne kadar sistemi eleştiriyor olsanız da insanları bazı şeyleri unutturma görevi üstlenen popüler kültürün bir kahramanısınız Hiç böyle bir tezatlık duygusu yaşıyor musunuz? Evet, yaptığım iş doğrultusunda popüler kültürün kahramanlarından biriyim Lakin yanlış olanı da daima eleştiririm Ben sabah akşama dek televizyon izleyin demiyorum, aksine birçok röportajımda bu durumu eleştiriyorum Bu noktada insanların tercihleri de çok kayda değer Eğer kaliteli, iyi programları seçim ederseniz, televizyonda da bu tercihler doğrultusunda işler yapılır ? Azıcık da hobilerinizden konuşalım Rüzgar sörfü yapıyorum, bisiklet kullanıyorum, sporu çok seviyorum Fakat en büyük hobim dalmak Bağımsızlık dalış yapıyorum Benim çocukluğumdan beri en büyük derdim daha derine inip daha fazla nefesimi tutabilmekti Çocukluğumdan beri en büyük zevkim bu ? Garip Niçin acaba? Bilmiyorum suyun aşağı nefesimi tutmak bana kendimi mükemmel hissettiriyor ? Nefesinizi ne kadar tutabiliyorsunuz? id Keza karada ayrıca de suda beş buçuk dakika nefessiz durabiliyorum Meditasyon fazla önemli Fazla enteresan bir duygu basit kolay anlatılmaz Kendinize evvelden telkinde bulunuyorsunuz Ben bu konuda kurs görmedim, kendi tekniğimi kendim geliştirdim İçinde bulunduğum etraf ve bir ciğer dolusu hava benim tabiatımmış gibi davranıyorum Zaten sonra okuduğum dergilerde buna benzer telkinlerle insanların kendilerini motive ettiklerini öğrendim Tabii birinin sizi izliyor olması da fazla manâlı Çünkü oksijen yetersizliğinden baygınlık geçirebilirsiniz Eğer karada yatakta yapıyorsanız bu seferde uykuda baygınlık geçirme gibi bir şart söz konusu Bir ara bende uyku apnesi başlamıştı Bazen de uykumda nefesimi tuttuğumu ayrım ediyordum Çünkü nefes alıkoyma olayını artırdıkça ceset bu işi uykuda reflekse dönüştürebiliyor Çok yıkıntıilginç durumlar var, anlatılır gibi yok ? Nefesinizi tutarken o anda neler hissediyorsunuz? Acayip keyif alıyorum Harika bir duygu Kendinizle, ruhunuzla baş başa kalmanın en yükseklik noktası Hemen ben bunları anlatıyorum sakın yanlış anlaşılmasın Tekniğini bilmeden kimse bu işe kalkışmasın, aman dikkat Hiç değişmedim hâlâ ağaca çıkarım ? Sizin için sevinç tablosu nedir? Dinç almak, güneşin doğup battığını görebilmek ve nefes alabilmek benim için yeter de artar bile ? Şu anki ruh haliniz nasıl derhal jurnal sıkıntılarım, bir süredir sürekli bir takım problemlerim olabiliyor fakat gayet mutluyum ? Eskiye dair en fazla neyi özlüyorsunuz? Şöhret olduktan sonradan da hayatımda hiçbir şey değişmedi Hâlâ aynı şeyleri yapıyorum Arkadaşlarımdan kopmadım, benzer mekânlara takılıyorum Hatta ailemdekiler kızacak lakin hâlâ ağaca tırmanıp meyve toplarım Yani değişen bir şey yok benim hayatımda Bazen çocuk sahibi edinmek istiyorum ? En sevmediğiniz özelliğiniz nedir? Var birkaç tane doğrusu Hangisini söylesem acaba ? Sinirli misiniz? Son daha aşağı aydır gergin bir dönem geçirdim Fakat sabırlıyımdır Ara Sıra kısa bir öfkelenme süreci yaşarım lakin kimseyi kırmamaya çalışırım ? Bu gerginlikte medyanın da etkisi oluyor yok mi? zaman zaman oluyor (gülüyor) Bazen elime mikrofonu alıp bangır bangır bağırıp, konuşmak istiyorum Fakat tartışmaya girmenin hiçbir faydası olmuyor, olay daha da büyüyor Natürel benim kişilik haklarıma ve aileme hasar verecek bir haber yapılmışsa hakkımı sonuna kadar savunurum Sahiden biz oyuncular hayatımızı çizdiğimiz imajla kazanıyoruz İmajınıza zarar verecek haberler çıkınca halka sizin hakkınızda yanlış düşüncelere sahip olmaya başlıyor ? Yaş 39 Baba olma ricası bundan böyle tamamen artmıştır ara sıra çocuk sahibi olmayı istiyorum fakat bu duygu gelip geçiyor sonradan derhal bu konu için bir şey söyleyemeyeceğim 1 Mayıs’ta her yerde vİzyonda ? Tolga Örnek beklediği gişeyi elde edemediği için “Devrim Arabalarını 1 Mayıs’ta baştan gösterime sokuyor Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de halk müziği hâlâ sinemaya bu vesileyle somut açıdan zorlanıyorlar Hesaplı durumu pek aydınlık değil, haliyle seçim gerçekleştirmek zorunda kalıyorlar Ben insanların vizyona girdiği dönemde “Devir Arabaları filmiyle ilgili fazla fazla bir bilgiye sahip olmadıklarını düşünüyorum bundan başka insanımız bundan böyle kafa yoracak hikâyelerden uzaklaşıyorlar Koşul böyle olunca da bizimle benzer dönemde vizyona giren eğlenceli yapımlar daha fazla seçim edildi Tolga’nın daha iyi bir tanıtımla, insanların daha rahat sinemaya gidebilecekleri bir dönemde filmi her yerde vizyona sokması bence rasyonel “Köklü Değişiklik Arabaları iyi bir film ve geniş kitlelere ulaşmayı adalet ediyor ? Fiilen fazla dramatik bir üretim değil “Ihtilal Arabaları Evet, içinde sevgiye, aşka dair fazla hoş öyküler var Yer yer güldürmeyi de başarıyor Ilk Kez dedim ya Bizim filmi halka iyi tanıtamadık galiba Şimdi iyi bir tanıtımla gösterime girmesi bence güzel sonuçlar doğuracak