Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Böğürtlen yetiştiriciliği...

Böğürtlen yetiştiriciliği...
0
51

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Böğürtlen yetiştiriciliği 1548823067 1548823067 bogurtlenyetistiriciligi5c512a20e22f0bogurtlenyetistiriciligi5c512a20e22f0 http:wwwevdosecomturbahcecicekresimbahcic0118 Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda bulunan böğürtlen dünyada ılıman iklim bölgelerinde, suptropik iklim ve yelken direği İklim sınırlarına kadar dağılım alanı nedeniyle geniş yetişme alanına sahiptir Ülkemiz böğürtlenin anavatanı sınırları içerisindedir Böğürtlenler Anadolunun 1000 m'nin üstünde hava ve toprak neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır Dikim Mesafesi 22,5 X 1,52 m, dekara fidan sayısı 200300 adet, dekara verim 0,82 ton Ürüne başlangıç yaşı 2 yıl ömrü, uzun soğuklama isteği 8001700 saat PH :67 İklim Karadeniz bölgesi üzümsü meyvelerin doğal yetişme alanlarından biridir Kış aylarında (20,25 ) dereceye değin soğuklara dayanır Böğürtlenin Soğuklama ihtiyacı 7 derecenin aşağı 8001700 saattir genelde en yerinde iklim yazları serin ve hasat zamanı yağmur olmayan, kışları ılık geçen yerlerdir Yazları sıcak, verimsiz ve rüzgarlı gecen yerlerde vejetatif gelişme geriler meyveler minik ve çekirdekli olurlar Hasattan önce çok sıcak hava olması meyvelerin olgunlaşmadan yumuşamasına sebep olur Olgunlaşma zamanı kuru ve kışın soğuk rüzgarlarının estiği yerlere rüzgar kıran tesisi edilmesi gerekir 1548823067 1548823067 bogurtlenyetistiriciligi5c512a211f53bbogurtlenyetistiriciligi5c512a211f53b http:wwwevdosecomturbahcecicekresimbahcic0118a Toprak Böğürtlenlere en uygun toprak; kumlu killi organik maddece varlıklı, su alıkoyma kapasitesi yüksek iyi drene olabilen ve aralıksız nemi sağlamış topraklarda başarılı şekilde yetiştiricilik yapılır Toprak PH sı hafif asit veya nötr olmalıdır (PH 67) Artı kireçli ve tuz topraklara yerinde değildir Toprak derinliği en az 1 m olmalıdır Hafif eğimli yerler yetiştiricilik için uygundur Fazla eğimli yerlerde teraslama tapılarak yetiştiricilik yapılabilir Bahçe kurma Böğürtlen bahçeleri geç sonbahar (Kasım Aralık) yada kış aylarından bahçeler tesis edilir Dikim İlkbahar da (ŞubatNisan) ayları aralarında yapılır Dikimi yapılacak fidanların kök tuvaleti yapılır, yaralı ve çok uzun kökler kesilir Dikimi yapılacak bahçelerde fidan çukurları evvelden işaretlenir ve 4050 cm genişlik ve derinlik de açılır Önceden hazır toprak gübre karışımı harç ile doldurulmuş çukurdan 2030 cm boşaltılır Çukur tabanı ayakla bastırılarak fidan buraya dikilir Fidan dikimi fidan kök boğazı tamamen toprak içinde kalacak şekilde ayarlanır Dikimden daha sonra can suyu verilir Fidanın tepesi 2030 cm den kesilir id Gübreleme Böğürtlenler organik maddeye artı gereksinim duyarlar Dikim esnasında dekara 34 ton yanmış ahır gübresi verilir Çiftlik gübresi 24 yılda bir ilave yapılır Toprak nemini muhafaza etme acısından yılın her döneminde verilebilir En uygun süre bitkilerin dinlenme dönemine girdiği kış aylarıdır Bitki kök bölgesine serilerek toprağa hafifçe karıştırılır Yaprak ve toprak analizlerine göre kimyasal gübreler önerilir çoğunlukla; 410 kg saf azot Mart ayların ve meyve gelişimi sırasında; 57 kg saf fosfor ve 812 kg saf potasyum Güz ve Kış aylarında verilir Hem yeşil gübre olarak tek yıllık baklagiller kullanılabilir Bitkilere artı azot verilmesi meyvelerin yumuşamasına ve Pazar değerinin azalmasına neden olur Sulandırma Sulama aralığı toprak tipine ve bölgeye tarafından değişir Ağır ve humuslu topraklarda daha seyrek, kumlu topraklarda daha sık sulandırma yapılır Çiçeklenme dönemi ve meyve tutumunda şüphesiz yağmurlama sulama yapılmamalıdır Sulama toprak nemini sağlayacak şekilde yapılmalıdır Budama ve edep sistemleri çoğunlukla; Destekli ocak sistemi, Desteksiz ocak sistemi, Destekli çit sistemi Desteksiz çit sistemi, Böğürtlenlerde budama üç safhada yapılır: Yazın yokuş alma: Düşey gelişen böğürtlenlerde dallar 6075 cm'yi bulunca yokuş alması yapılır Meyve veren dalların kesilmesi: Böğürtlenlerde toprak altı organları çok yıllık, Taç kısımları 2 yıllıktır Birinci sene dallar olgunlaşır, ikinci sene meyve verdikten daha sonra kururlar Dallar meyve verdikten sonra kesilmesi uygundur Bu işlem hemen hasattan daha sonra yapılacağı gibi, dinlenme döneminde yapılabilir Kış budaması: Kış sonu ve ya ilkbahar başında yapılır Tepede Olan gelişen böğürtlenlerde en kuvvetli sürgünler seçilerek kuvvetsiz ve yere yakın dallar kesilir Sürünücü tiplerde budama kısa kuvvetli dal ile uzun ve sağlam meyve dalcıkları elde edecek şekilde yapılır İki yada daha yaşlı böğürtlenlerde budama hasat mevsimi sonu meyve vermiş dallar toprağa yakın seviyeden kesilip tellerden temizlenir Ondan sonradan yapılacak meslek yeni sürgünleri tellere bağlamaktır Hasat ve depolama Üzümsü meyveler hasadı titiz ve zamanında yapılmalıdır En uygun hasat zamanı sabah erken saatlerde saat 10' a kadardır Böğürtlen meyve rengi siyaha dönünce toplamaya başlanır Ama dikkat edilmesi gereken nokta meyvelerin salkımdan zahmetsizce ayrılabilecek durumda olmalıdır Çünkü bir takım çeşitlerde meyveler siyahlaştığı halde olgunlaşmamış olabilir Taze pazarlanacak meyveler 250 ve 500 gramlık kutulara toplanır ve kaplar kasalara dizilerek hemen pazara sunulur Böğürtlen meyveleri soğuk hava depolarında % 8590 nem ve 0,5 0 C sıcaklıkta 57 gün muhafaza edilir Böğürtlen meyveleri taze olarak tüketildiği gibi, meyve salatası yapılır Derin dondurma (şoklama) ile muhafazaya alınıp uzun süre farklı değer biçme şekilleri için hazır tutulabilir Pasta endüstrisinde, meyve çayı, meyve suyu, konsantre ve likör yapımı, reçel, marmelat, jöle ve bonbon endüstrisi, meyve tozu, meyve esansı, dondurma ve meyveli yoğurt yapımında kullanılmaktadır  
 
858,475Konular
981,235Mesajlar
29,550Kullanıcılar
rastgeleSon üye
Üst Alt