Yurdumuzda yetişen tarım urunleri, Hangi bolgede ne yetişir, Ulkemizde yetişen urunler
Marmarada Yetişen Tarım Urunleri
Buğday: Trakya’da Ergene Bolumu’nde yoğun olarak yetiştirilir Bolge, uretimde İc Anadolu’dan sonar 2 sırada yer alır
Ayciceği : Tohumlarından yağ elde etmek icin yetiştirilir Turkiye uretiminin % 80 ini bu bolge karşılar
Ergene ve Guney Marmara Bolumleri’nde ekimi yoğunlaşır
Şekerpancarı : Trakya, Guney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır
Tutun : Bolge, Turkiye uretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır
Mısır : Bolge, uretimde Karadeniz’den sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa onemli ekim alanlarıdır
Pirinc : Meric ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bolge uretiminde ilk sırayı alır
Şerbetci otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yoresi’nde ekimi yapılır
Zeytin : Guney Marmara Bolumu’nde Gemlik ve Mudanya Yoresi’nde uretimi yoğunlaşır Bolge, uretimde Ege’den sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir
Dut : Bolgede ipek boceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutculuk onem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yoresi’nde yoğun olarak yetiştirilir
Meyve : Bursa Yoresi’nde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, cilek, kestane ve uzum başlıcalarıdır
Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır
Akdeniz Bolgesi
Kış ılıklığına bağlı olarak turuncgil ve muz uretimi yapılır Muzun %100’u, turuncgillerin % 88’i bu bolgede uretilir Ayrıca Turkiye pamuk uretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bolgeden sağlanmaktadır
Buğday: Bolgenin hemen her tarafında yetiştirilir Cukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir
Pirinc: Hatay’da Amik Ovası’nda, K Maraş cevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir
Pamuk: Başta Cukurova olmak uzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Turkiye pamuk uretiminin yaklaşık % 33′u bolgeden karşılanır Tutun: Goller Yoresi’nde ve Hatay cevresinde yetiştirilir Gul: Ozellikle Isparta ve Burdur cevresinde tarımı yapılır
Turuncgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dortyol’da yetiştirilir Turkiye turuncgil uretiminin yaklaşık % 89′u bolgeden karşılanır
Muz: Alanya ve Anamur cevresinde yetiştirilir Turkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bolgeden karşılanır
Haşhaş ve ve şekerpancarı: Ozellikle Goller Yoresi’nin urunleridir
Zeytin ve uzum: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bolge halkı daha karlı olan pamuk uretimine onem verdiği icin zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir
Guneydoğu Anadolu
Buğday : Bolgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler
Arpa : Bolgede yetiştirilen diğer onemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir
Pamuk : Bolgede en fazla ekilen endustri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akcakale ve Gaziantep’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Turkiye uretiminin tamamına yakınını bu bolge sağlar En cok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir
Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak uretimi bolge icin onem taşır
Celtik : Siverek’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bolgenin karakteristik urunudur Uretimin % 90’ı bu bolgede gercekleşir
Uzum : Ozellikle Gaziantep cevresinde bağcılık gelişmiştir Uretilen uzum yaş olarak tuketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da icki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri gorulen Gaziantep yoresinde Kilis ve Islahiye cevresinde yetiştirilir
Tutun : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Uretimde Adıyaman ve Batman onde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi ceşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bolgenin karpuz uretiminde ayrı bir yeri vardır Ozellikle Diyarbakır cevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir
Marmarada Yetişen Tarım Urunleri
Buğday: Trakya’da Ergene Bolumu’nde yoğun olarak yetiştirilir Bolge, uretimde İc Anadolu’dan sonar 2 sırada yer alır
Ayciceği : Tohumlarından yağ elde etmek icin yetiştirilir Turkiye uretiminin % 80 ini bu bolge karşılar
Ergene ve Guney Marmara Bolumleri’nde ekimi yoğunlaşır
Şekerpancarı : Trakya, Guney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır
Tutun : Bolge, Turkiye uretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır
Mısır : Bolge, uretimde Karadeniz’den sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa onemli ekim alanlarıdır
Pirinc : Meric ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bolge uretiminde ilk sırayı alır
Şerbetci otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yoresi’nde ekimi yapılır
Zeytin : Guney Marmara Bolumu’nde Gemlik ve Mudanya Yoresi’nde uretimi yoğunlaşır Bolge, uretimde Ege’den sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir
Dut : Bolgede ipek boceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutculuk onem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yoresi’nde yoğun olarak yetiştirilir
Meyve : Bursa Yoresi’nde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, cilek, kestane ve uzum başlıcalarıdır
Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır
Akdeniz Bolgesi
Kış ılıklığına bağlı olarak turuncgil ve muz uretimi yapılır Muzun %100’u, turuncgillerin % 88’i bu bolgede uretilir Ayrıca Turkiye pamuk uretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bolgeden sağlanmaktadır
Buğday: Bolgenin hemen her tarafında yetiştirilir Cukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir
Pirinc: Hatay’da Amik Ovası’nda, K Maraş cevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir
Pamuk: Başta Cukurova olmak uzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Turkiye pamuk uretiminin yaklaşık % 33′u bolgeden karşılanır Tutun: Goller Yoresi’nde ve Hatay cevresinde yetiştirilir Gul: Ozellikle Isparta ve Burdur cevresinde tarımı yapılır
Turuncgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dortyol’da yetiştirilir Turkiye turuncgil uretiminin yaklaşık % 89′u bolgeden karşılanır
Muz: Alanya ve Anamur cevresinde yetiştirilir Turkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bolgeden karşılanır
Haşhaş ve ve şekerpancarı: Ozellikle Goller Yoresi’nin urunleridir
Zeytin ve uzum: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bolge halkı daha karlı olan pamuk uretimine onem verdiği icin zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir
Guneydoğu Anadolu
Buğday : Bolgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler
Arpa : Bolgede yetiştirilen diğer onemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir
Pamuk : Bolgede en fazla ekilen endustri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akcakale ve Gaziantep’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Turkiye uretiminin tamamına yakınını bu bolge sağlar En cok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir
Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak uretimi bolge icin onem taşır
Celtik : Siverek’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bolgenin karakteristik urunudur Uretimin % 90’ı bu bolgede gercekleşir
Uzum : Ozellikle Gaziantep cevresinde bağcılık gelişmiştir Uretilen uzum yaş olarak tuketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da icki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri gorulen Gaziantep yoresinde Kilis ve Islahiye cevresinde yetiştirilir
Tutun : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Uretimde Adıyaman ve Batman onde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi ceşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bolgenin karpuz uretiminde ayrı bir yeri vardır Ozellikle Diyarbakır cevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir